Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Poslední střelba rozhodla o zlatu i křišťálu pro Fourcada, Moravec byl v individuálu šestnáctý

Jeden závod, hned dvě velké radosti. Martin Fourcade ovládl na mistrovství světa vytrvalostní závod na 20 kilometrů, což mu kromě titulu světového šampiona zajistilo i malý křišťálový glóbus za triumf v disciplíně Světového poháru. O výhře Francouze rozhodla poslední střelba. Nejlepším Čechem byl Ondřej Moravec, který skončil šestnáctý. Michal Krčmář byl třiadvacátý.

Slavící Martin Fourcade po výhře ve vytrvalostním závodě na MS v Anterselvě
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matthias Schrader

Byl to další z mnoha závodů posledních let, který se změnil v duel dvou těžkých biatlonových vah. Na jedné straně před dneškem jedenáctinásobný zlatý medailista ze světových šampionátů Martin Fourcade, na druhé fenomén posledních měsíců a osminásobný šampion z MS Nor Johannes Thingnes Bö.

Oba přitom v Anterselvě zatím na nejcennější individuální kov čekali. Fourcadovi doposud ležel na pokoji jen bronz ze sprintu, Bö vlastnil stříbro ze stíhačky a jedno zlato. To ale ze smíšené štafety. O to větší touhu měli po dvoudenní pauze ve vytrvalostním závodě uspět.

Bitvu na 20kilometrové trati, kde každá minela na střelnici znamená minutu k času, nakonec mezi favority rozhodla až poslední střelba vestoje.

Na ni jako první ze zmíněného dua dorazil Francouz. Věděl, že pokud bude bezchybný, má čtvrtý titul z vytrvalostních závodů, kterým na MS vládl mezi lety 2013–16, v kapse.

Pro Fourcada ale přišel nepříjemný moment, po kterém se chytal za hlavu. Při úplně poslední ráně svého vystoupení.

Do té doby všech 19 terčů spadlo, ovšem závěrečný projektil předržel a černé kolečko minul. Francouz nevěřil vlastním očím.

Do cíle dorazil jako jasný lídr s obřím náskokem a zapumpoval si pěstí. Zároveň ale věděl, že o jeho 12. zlaté z šampionátů ještě rozhodnuto není. Důvod? Po trati se ještě řítil Johannes Bö a Nor mohl na poslední položce převážit misky vah na svoji stranu.

Johannes Thingnes Bö
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matthias Schrader

Stačilo, aby byl bezchybný. Šestadvacetiletý závodník sice na rozdíl od Fourcada už měl jednu trestnou minutu, ale skvělým během aspiroval na zlato. Jenže ani on se nevyvaroval minele.

První rána byla přesná, druhá taky, třetí rovněž, jenže ta číslo čtyři nikoliv. Právě tento moment se stal klíčem, jenž rozhodl o výhře Francouze. Bö už závěrečné kolo vypustil a na svého velkého rivala ztratil v cíli 57 sekund. "Vrátil jsem se, kam patřím," řekl spokojený vítěz.

Fourcade tak slavil dvanáctý titul mistra světa celkově a jedenáctý individuální, čímž vyrovnal rekord Nora Oleho Einara Björndalena. Výhrou si rovněž zajistil zisk malého křišťálového glóbu za celkové vítězství v disciplíně Světového poháru. Seriál SP vede i celkově.

Landertinger málem stříbrný, ale málem i bez medaile

Zatímco první dvě místa nikoho nešokovala, třetí bylo velice překvapivé. To si pro sebe uzmul Rakušan Dominik Landertinger, jenž se od bronzu z olympiády v Pchjongčchangu 2018, rovněž v individuálu, nedokázal dostat ani jednou do nejlepší desítky. V Anterselvě se ale zadařilo skvěle.

Dokonce mohl pomýšlet i na stříbro, jenže podobně jako Fourcade poslední ranou minul a nakonec se musel obávat ataku Jakova Faka ze Slovinska, jemuž ale v závěru došly síly a skončil čtvrtý.

Stupně vítězů po vytrvalostním závodě na MS v Anterselvě. Zleva Johannes Bö, Martin Fourcade a Dominik Landertinger
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matthias Schrader

Moravcovi nevyšly stojky

Nejlepším Čechem byl v Anterselvě Ondřej Moravec, který posbíral tři trestné minuty a obsadil šestnáctou příčku. Stejnou bilanci na střelnici měl Michal Krčmář, který měl třiadvacátý čas. Jakub Štvrtecký přičetl šest trestných minut a obsadil 70. místo. S kariérou se loučící Michal Šlesingr, který na MS v Anterselvě před 13 lety získal dvě medaile, měl sedm nepřesných výstřelů a dojel až na 89. příčce.

Moravec udělal všechny tři chyby vstoje. Jednou minul při druhé zastávce na střelnici a dvakrát při poslední. "Na poslední stojce to byla možná trošku obava z výsledku. Věděl jsem, že to může být slušný, a první ránu jsem nedal. Bohužel jsem se nedokázal na stojky zkoncentrovat," řekl Moravec v České televizi.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matthias Schrader

V průběhu Krčmářova úseku začalo foukat a v závěru i trochu sněžit. "Najednou byly dojezdy o kus kratší a stálo to víc úsilí. Trošku jsem měl smůlu, protože podmínky mi nenahrály," řekl Krčmář, který odstřílel čistě jen první položku.

Moravec se jako jediný z českých mužů dostal do nedělního závodu s hromadným startem. V ženské kategorii se na závěr šampionátu objeví Markéta Davidová, Eva Kristejn Puskarčíková a bronzová medailistka ze sprintu Lucie Charvátová.

Mistrovství světa v biatlonu v Anterselvě (Itálie):

Muži - vytrvalostní závod (20 km): 1. Fourcade (Fr.) 49:43,1 min. (1 tr. minuta), 2. J. T. Bö (Nor.) -57,0 (2), 3. Landertinger (Rak.) -1:22,1 (1), 4. Fak (Slovin.) -1:30,2 (1), 5. Weger (Švýc.) -2:25,5 (2), 6. T. Bö (Nor.) -2:33,6 (3), 7. Fillon Maillet (Fr.) -2:34,6 (4), 8. Nordgren (USA) -3:04,3 (0), 9. Dale (Nor.) -3:20,1 (4), 10. Samuelsson (Švéd.) -3:35,3 (2), ...16. Moravec -4:07,0 (3), 23. Krčmář -4:35,2 (3), 70. Štvrtecký -8:20,6 (6), 89. Šlesingr (všichni ČR) -11:25,4 (7).

Průběžné pořadí SP (po 16 z 24 závodů): 1. Fourcade 752 b., 2. Fillon Maillet 658, 3. J. T. Bö 630, 4. T. Bö 580, 5. Loginov (Rus.) 570, 6. Desthieux (Fr.) 536, ...22. Krčmář 228, 28. Moravec 186, 54. Štvrtecký 58, 73. Václavík 19, 78. Šlesingr 12, 81. Krupčík (všichni ČR) 7.

Konečné pořadí disciplíny (po 3 závodech): 1. Fourcade 174, 2. J. T. Bö 145, 3. Fillon Maillet 120, 4. T. Bö 114, 5. Claude (Fr.) 106, 6. Weger 99, ...14. Moravec 65, 34. Krčmář 30, 58. Štvrtecký 9, 66. Šlesingr 1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články