Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Röiselandová letěla na trati a v Anterselvě je popáté zlatá, Češkám se v masáku nedařilo

Po závěrečné střelbě v závodu s hromadným startem ztrácela Norka Marte Oslbuová Röiselandová na Dorotheu Wiererovou téměř patnáct sekund, ale fenomenálním během Italku předstihla a získala na mistrovství světa v Anterselvě pátou zlatou medaili. Nejlepší z trojice českých reprezentantek Markéta Davidová skončila dvacátá. 

Marte Oslbuová Röiselandová z Norska se raduje z vítězství
zdroj: ČTK autor: Matthias Schrader

Sedmým cenným kovem ze sedmi startů v italském zimním středisku se devětadvacetiletá rodačka z Arendalu zapsala do biatlonové historie.

Při čtvrtém odjezdu ze střelnice však v její úspěch věřil málokdo. Wiererová, která do té doby na lyžích suverénně vládla, disponovala náskokem 14,6 sekund. Röiselandová se nicméně nevzdala, našla v sobě enormní množství sil a nejenže náskok smazala, ale v cíli nadělila odevzdané soupeřce 20,7 vteřin.

Bronzová Hanna Öbergová ze Švédska byla o dalších 6 sekund zpět a uzmula na vrcholné akci první medaili v jiném než vytrvalostním závodě, z něhož má světový titul z roku 2019 i olympijské zlato.

Za dvacátou Davidovou se s šampionátem rozloučila Eva Kristejn Puskarčíková třiadvacátým místem sice jen dvakrát minula terč, ale nejpomaleji běžela. Bronzová ze sprintu Lucie Charvátová obsadila předposlední 29. pozici především kvůli osmi střeleckým chybám.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu s hromadným startem biatlonistek

Zlatá Röiselandová i stříbrná Wiererové přitom nezačaly masák vůbec dobře. Norka figurovala po první zastávce u terčů na dvacáté příčce, po druhé dokonce na dvaadvacáté. Naopak skvěle odstartovala Davidová úvodní ležku bleskově "vyčistila" a pokračovala jako třetí.

Následně však dvakrát vleže minula, přestože před úvodním výstřelem reagovala na vítr. V čele se pohybovala stoprocentně úspěšná trojice Katharina Innerhoferová, Julia Simonová, Monika Hojniszová. Wiererová se na rozdíl od Röiselandové postupně vrátila mezi elitu a před stojkou už jela v kontaktu s vedoucí Innerhoferovou.

Davidová (2 chyby) už v té době ztrácela více než minutu, Puskarčíková (1) s Charvátovou (4) startovní listinu uzavíraly ve společnosti trápící se Lisy Vittozziové (7) z Itálie. "Už to fakt nešlo. Od třetího kola jsem myslela, že někde zemřu. Nechala jsem tam všechno. V úvodu se mi jelo dobře a říkala jsem si, že to bude ok, ale pak to šlo úplně z kopce. Nepodržela jsem to ani na střelnici," konstatovala Davidová.

Další střelba ovšem pořadím opět zamávala. Innerhoferová se o medailové naděje připravila třemi minelami, Wiererová zaváhala jednou a po trestném kole odjela s dvacetisekundovou ztrátou na stále bezchybnou Simonovou z Francie. Na druhé místo skočila před Italku později bronzová Öbergová. Röiselandové patřila devátá příčka se ztrátou 56,6 sekund.

Už na následném mezičasu nicméně skvělá Wiererová smazala 11 vteřin a před čtvrtou zastávkou u terčů už Simonovou dostihla. Přestože si omyl opět neodpustila, mířila za triumfem s "polštářem" více než 14 sekund před Röiselandovou, která byla jako jediná z nejlepších deseti biatlonistek stoprocentní.

Wiererové, jež během masáku kroužila o 150 metrů více, ale nečekaně došly síly. V životní formě závodící Norka naopak zabrala, italské rivalce nedala v závěrečném okruhu žádnou šanci a ziskem páté zlaté medaile vyrovnala rekord Němky Laury Dahlmeierové z roku 2017.

Mistrovství světa v biatlonu v Anterselvě (Itálie) - závod s hromadným startem:

Ženy (12,5 km): 1. Röiselandová (Nor.) 39:14,0 (2 tr. okruhy), 2. Wiererová (It.) -20,7 (3), 3. H. Öbergová (Švéd.) -26,1 (3), 4. Hojniszová-Staregaová (Pol.) -29,1 (2), 5. Simonová (Fr.) -45,1 (2), 6. Jurlovová-Perchtová (Rus.) -52,0 (2), 7. Eckhoffová (Nor.) -1:00,2 (4), 8. Preussová (Něm.) -1:00,3 (3), 9. Hauserová (Rak.) -1:02,5 (2), 10. Bescondová (Fr.) -1:21,3 (3), ...20. Davidová -2:31,0 (5), 23. Kristejn Puskarčíková -2:58,5 (2), 29. Charvátová (všechny ČR) -4:53,6 (8).

Průběžné pořadí SP (17 z 24 závodů): 1. Wiererová 719 b., 2. H. Öbergová 613, 3. Eckhoffová 607, 4. Röiselandová 597, 5. Hermannová (Něm.) 571, 6. Tandrevoldová (Nor.) 461, ...15. Davidová 335, 27. Charvátová 213, 28. Kristejn Puskarčíková 208, 65. Jislová (ČR) 40.

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články