Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Štafeta dvojic opět nevyšla, Češi dojeli až čtrnáctí. Vítězství obhájili Norové

Vítězství ve štafetovém závodu dvojic obhájili na mistrovství světa Norové. Stejně jako před rokem v Östersundu se ze zlata radovalo duo Johannes Bö a Marte Olsbuová Röiselandová. Druzí skončili Němci Erik Lesser a Franziska Preussová, třetí byli Francouzi Emilien Jacquelin a Anaïs Bescondová. Markéta Davidová a Michal Krčmář, kteří tuto disciplínu absolvovali spolu ve Světovém poháru vůbec poprvé, s nelichotivou střeleckou bilancí jednoho trestného kola a dvanácti dobíjení dojeli čtrnáctí.

Norská radost v cíli závodu dvojic
zdroj: ČTK/ZUMA

Rychlopalba a nadmíru přesná. Opět tyto faktory rozhodovaly o úspěchu v napínavém závodu dvojic. Norští favorité dobíjeli pouze šestkrát, a když se k tomu přičetl vynikající běh, nemohlo být o vítězi pochyb.

Čechy srazila špatná střelba. Davidová musela hned při své druhé zastávce na střelnici na trestné kolo, čímž ztratila kontakt s elitou. Krčmář zastřílel zcela bez opravy až na poslední položce a do cíle dorazil s bezmála dvouminutovou ztrátou za vítězi.

"Mrzí mě to trestné kolo. Nechala jsem se unést. Říkala jsem si, že to prostě zkusím, a na stojku ještě nemám, abych to střílela takhle rychle," řekla Davidová a doplnila: "Mrzí mě to hlavně kvůli Bimbasovi (Krčmářovi). Chtěl ukázat, že v tomhle závodu nejsme úplně k ničemu, a bohužel se nám to zase nepovedlo."

Oba české závodníky trápily poslední výstřely. "Už jsem si pokaždé nahazovala bouchačku na záda, protože jsem si myslela, že to spadne," podotkla Davidová.

"Není to žádný zázrak, určitě jsme mířili výš, ale když začnete s devíti dobíjeními a trestným kolem, to by vepředu nebyl nikdo. Prostě jsme to nezvládli," shrnul v cíli zklamaný Krčmář.

Litoval hlavně svého prvního úseku: "Zkoušel jsem riskovat, ale bohužel jsem vytvářel zbytečné chyby a svou první část jsem pokazil."

Nejlepším českým výsledkem ve dvojicích ve Světovém poháru tak zůstává šesté místo Gabriely Koukalové s Ondřejem Moravcem z roku 2017. Při premiéře disciplíny na loňském MS dojelo duo Eva Kristejn Puskarčíková, Moravec deváté.

Co se dělo na trati

Více už to ani nejde. Na startu bylo 30 týmů, více se na střelecké stavy nedostane. Nechyběli ani biatlonově exotičtí Britové nebo Maďaři.

Start se povedl bez větších incidentů. První začali střílet Röiselandová s Öbergovou. Zatímco Norka jednou dobíjela, bezchybná Švédka šla do vedení. Za ní vyjela Preussová. Davidová po jedné opravě byla dvanáctá, Wiererová se třemi omyly musela dohánět skoro půlminutové manko.

Česká reprezentantka vestoje selhala, musela na krátké trestné kolo a bylo po nadějích na slibný výsledek. Padesátisekundová ztráta se nedá rychle dohnat. Italové zůstávali pozadu. Naopak Norové se drželi stále v popředí. Na čelo útočili Švýcaři, Němci a Rakušané i po první položce mužů. Krčmář ztrácel po dvou chybách stále víc.

Johannes Bö prožil složitou chvíli, když musel nabít tři náboje navíc, první byli překvapivě Švýcaři, v patách jim byli Němci. Další střelba, další tři rány navíc pro český tým. Krčmář předával ve třetí desítce.

Markéta Davidová předává Michalu Krčmářovi
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Italové se i se sedmi extra ranami blížili nejlepším. Röiselandová táhla norsko-švýcarsko-švédský vláček. Davidová polepšila štafetě na 22. místo.

Na šesté střelbě se pořadí přesýpalo. Preussová zastřílela přesně a Lesserovi předávala na prvním místě. Druzí byli stále Švýcaři, Norsko se propadlo na třetí místo, ale ztráty se pohybovaly stále v sekundách. Ani na šesté položce se Čechům nepodařilo terče posklápět.

A nepovedlo se to ani na sedmé střelbě. Přesto se Češi posunuli na dvacáté místo. První sice odjel Lesser, záhy ho však přesvištěl Johannes Bö, třetí Švédové už ztráceli více než deset sekund. Italové měli sice podobnou bilanci jako Češi, ale byli o 12 příček výše a více než minutu před nimi.

Johannes Bö nezaváhal, Lesser si s jedním omylem jel pro stříbro. Jacquelin sice zastřílel famózně, jenže při odjezdu na stavu přišel o hůl, což ještě byla šance pro čtvrtého Samuelssona. Francouz však potvrdil formu a boj o bronz nedopustil. Krčmář naposledy konečně terče vybílil a rázem se Češi vyhoupli na 14. pozici, kde už také zůstali.

Výsledky smíšených štafet dvojic na MS v biatlonu v Anterselvě

1. Röiselandová, J.T. Bö (Nor.) 34:19,9 (0 trest. okruhů + 6 dobíjení), 2. Preussová, Lesser (Něm.) -17,6 (0+5), 3. Bescondová, Jacquelin (Fr.) -29,8 (0+4), 4. H. Öbergová, Samuelsson (Švéd.) -35,2 (0+7), 5. Häckiová, Weger (Švýc.) -40,6 (0+9), 6. Hauserová, Eder (Rak.) -54,5 (0+4), 7. Kuklinová, Jelisejev (Rus.) -1:00,5 (0+6), 8. Lunderová, Gow (Kan.) -1:03,4 (0+7), 9. Wiererová, Hofer (It.) -1:15,3 (1+13), 10. Merkušynová, Pidručnyj (Ukr.) -1:27,2 (0+8), ...14. Davidová, Krčmář (ČR) -1:59,6 (1+12).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články