Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Norové neměli konkurenci, česká štafeta byla až třináctá

Norové zvládli štafetový závod na mistrovství světa v Pokljuce systémem start-cíl. Sturla Holm Laegreid výborně odstartoval, bratři Böovi náskok navýšili a Vetle Christiansen nezaváhal. Druzí byli Švédové, třetí reprezentanti ruské biatlonové unie. Češi ve složení Mikuláš Karlík, Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký a Michal Krčmář dojeli až třináctí, čímž zopakovali loňský špatný výsledek. MS vyvrcholí nedělními závody s hromadným startem. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz od 12:10 a 15:05.

Tarjei Bö předává štafetu svému bratrovi Johannesovi
zdroj: ČTK/AP

Češi nepatřili mezi favority a už od prvního úseku ztráceli. Karlík musel měnit hůlku, Moravec ztratil hodně času na ležce, Štvrtecký musel na trestné kolo a Krčmář už zázrak zařídit nemohl. Téměř po celou dobu se české kvarteto pohybovalo kolem třinácté pozice a takový byl i konečný výsledek.

"Dneska jsme byli daleko za pozicemi, kde jsme chtěli být," posteskl si trenér Ondřej Rybář. "Bylo tam příliš chyb a třetí úsek - nejenže tam Jakub Štvrtecký byl dlouho, ale ještě šel na kolo - to už bylo fatální," pronesl kouč.

Moravec se s mistrovstvím světa rozloučil. A jak hodnotil svůj výkon? "Na padesát procent. Na trati jsem nechal úplně všechno. Ale ta střelba, to by být nemělo," postěžoval si zkušený matador hlavně s poukazem na nepovedenou ležku.

Češi útočili do poloviny závodu z druhé desítky, ale o naděje na lepší výsledek přišli po šesté střelbě, kdy musel Štvrtecký absolvovat 150 metrů navíc. Krčmář už propastné manko týmů před sebou dohnat nemohl.

Co se dělo na trati

Sedmadvacet týmů odstartovalo a Karlík se snažil v hemžení zorientovat bez zaškobrtnutí. To se mu ovšem nepovedlo, na trati musel v úvodním kole měnit hůl. Nejprve dostal Moravcovu, až poté svou. Ztratil několik sekund, ale první střelbu zvládl bez dobíjení a odjížděl patnáctý. Pole bylo stále velmi vyrovnané.

I v dalším kole měl Karlík drobnou kolizi s Japoncem Tachizakim a na druhé střelbě musel použít dva náboje navíc. V popředí se drželi Bělorusové, Ukrajinci ba i Rumuni. Favorizovaní Francouzi nebo Švédové měli co dohánět.

Tarjei Bö převzal od Laegreida štafetu na prvním místě a na další v pořadí měli Norové velký náskok. Karlík v závěrečném kole příliš neztrácel, byl čtvrtý nejrychlejší. Moravec jel v kontaktu s týmy kolem desátého místa.

Mnohem hůře na tom byl Němec Eric Lesser, který nemohl pořádně dýchat a do cíle svého úseku dojel s velkými problémy.

Moravec dobíjel špatně, zastřílel za 48 sekund a propadl se na 16. pozici. Norové dál vládli, Italové s Francouzi jeli téměř půl minuty zpět.

Čtvrtá střelba přinesla prvním štafetám hodně nepříjemností. Tarjei Bö třikrát dobil, Fillon Maillet nikoli a musel na jedno trestné kolo. Druzí byli zásluhou Pidručného rázem Ukrajinci. Moravec cílil přesně a byl třináctý.

Nejzkušenější český biatlonista pozici nevylepšil, jen manko narostlo na minutu a půl. Na dohled byli Kanaďané a Rumuni.

Giacomel odvedl na položce vleže skvělou práci a Johannese Bö stíhal srdnatě. Co Štvrtecký na trati získal, dvěma dobíjeními zase ztratil. První desítka byla v tuhle chvíli hodně daleko.

Johannes Bö vezl Christiansenovi luxusní náskok. Ukrajinci se znovu vyhoupli na druhé místo, třetí jel Loginov reprezentující RBU. Giacomel opět střílel nebojácně, ale tentokráte nepřesně, musel na trestné kolo a figuroval na čtvrté příčce před domácími.

Štvrtecký na stojce opět silně zaváhal. Třikrát minul a jen dvakrát úspěšně dobil. Průběžně byli Češi patnáctí.

Krčmářova ztráta činila už přes čtyři minuty a vyjížděl v tandemu s Japonci. Norové dominovali a Christiansen mohl jet naprosto v klidu. Druhý Latypov ztrácel po ležce téměř minutu. Zato o bronz to měla být ještě mela: zuby si brousili Francouzi, Švédové, Italové i Ukrajinci. Krčmář zastřílel perfektně a byl znovu třináctý. Mezi ním a vedoucími štafetami však zela propast.

Christiansen nic výrazně nepokazil, Švéd Samuelsson skvěle zabojoval a dokázal předstihnout Latypova. Krčmář jednou dobíjel a dojel v poklidu třináctý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články