Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Králem Pokljuky je Laegreid. Po individuálu ovládl na MS i závod s hromadným startem

V posledním závodu světového biatlonového šampionátu v Pokljuce završil své excelentní výkony Nor Sturla Holm Laegreid, jenž vítězstvím rozšířil svou sbírku na čtyři zlaté medaile. Po bezchybném vytrvalostním závodu ovládl i závod s hromadným startem. Norský triumf podpořil druhým místem Johannes Dale a pro bronzovou medaili si dojel Quentin Fillon Maillet z Francie. Michalu Krčmářovi se nevyvedla poslední střelba a do cíle doběhl až jako šestadvacátý.

Čtyřnásobný šampion Sturla Holm Laegreid
zdroj: ČTK/PA/LiveMedia/IPA autor: Marco Todaro

Michal Krčmář začal svůj závod dobře a od počátku se držel běžeckého tempa, které nastoloval Johannes Bö, a jistil si tak pozici na hraně první desítky. Po první střelbě, na níž jedenkrát minul sice musel dotahovat ztrátu, ale po čistě zastřílené druhé položce se udržel na úrovni patnáctého místa.

Střelby vstoje se ale Krčmářovi nepovedly, nejprve netrefil jednu ránu a na poslední střelbě dokonce tři z celkových pěti. Český reprezentant se tak musel spokojit jen s umístěním ve třetí desítce.

"Měl jsem toho plný kopačky, už jsem nedokázal bojovat a nezvládl jsem fyzicky ani tu poslední stojku," hodnotil svůj výkon v cíli Michal Krčmář, "Lítalo mi to po všech čertech a vůbec jsem to nedokázal ustálit na terči."

"Já mám vždycky takové pravidlo, pokud jsem já v pytli, nechci hodnotit lyže, protože ten pocit by mohl být subjektivní, takže k tomu se teď nedokážu vyjádřit," pokračoval na téma přípravy lyží,  "větší problém byl ve mně, než abych byl teď schopný hodnotit lyže atp.," uvedl.

Nevydařenou střelbu předvedl opět dosavadní lídr SP Johannes Thingnes Bö, jenž už na první střelbě minul dokonce dvakrát a po dvou trestných kolech odjížděl ze střelnice až jako sedmadvacátý. Po svém běžeckém úprku si však dokázal poradit bez chyb na druhé střelbě, čímž se posunul vpřed na 11. místo.

Nečekaný výpadek postihl francouzského mistra světa ze stíhačky Emiliena Jacquelina, jenž musel na trestném kole kroužit pětkrát za ani jeden nesestřelený terč. Odsoudil se tak k beznadějnému poslednímu místu.

V polovině závodu se na čele držel vítěz vytrvalostního závodu Sturla Holm Laegreid, opět s čistou střeleckou bilancí. Naděje na domácí cenný kov ale držel také Slovinec Jakov Fak. Díky čisté střelbě vstoje vstupoval do závěrečného souboje o vítězství s Laegreidem a Simonem Ederem z Rakouska. Zřejmě definitivně pohřbil své naděje na letošní individuální zlato Johannes Bö, který opět minul dvakrát a na prvního Laegreida ztrácel už minutu.

Laegreid si před poslední střelbou dokázal vybudovat několikavteřinový náskok. Na střelnici minul jeden z pěti terčů a poskytl obrovskou šanci Jakovu Fakovi na zisk titulu. Jenže Slovinec těsně minul dvacátý terč a stejně jako Laegreid a Eder zamířil na trestné kolo.

Edera s Fakem, kteří nestačili tempu Laegreida, v posledním běžeckém kole dostihl nakonec Fillon Maillet z Francie a Dale z Norska. Ten v jednom z posledních stoupání tvrdě zaútočil, a zajistil tak norskému týmu tzv. double. Fillonu Mailletovi se povedlo před Simonem Ederem uhájit bronzovou příčku.

Sturla Holm Laegreid tak na šampionátu v Pokljuce jednoznačně zastínil Johannese Bö i další slavnější biatlonová jména. Společně s Tiril Eckhoffovou slaví každý čtyři mistrovské tituly.

Výsledky mistrovství světa v biatlonu

Mistrovství světa v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko) - závod s hromadným startem:

Muži (15 km): 1. Laegreid 36:27,2 (1 trest. okruh), 2. Dale (oba Nor.) -10,2 (2), 3. Fillon Maillet (Fr.) -12,8 (2), 4. Eder (Rak.) -23,1 (1), 5. Fak (Slovin.) -30,0 (1), 6. T. Bö (Nor.) -33,3 (2), 7. Hofer (It.) -39,7 (2), 8. J. T. Bö (Nor.) -45,4 (5), 9. Loginov (Rus.) -50,0 (2), 10. Samuelsson (Švéd.) -59,7 (3), ...26. Krčmář (ČR) -3:26,0 (5).

Průběžné pořadí SP (po 19 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 871, 2. Laegreid 839, 3. Dale 720, 4. Fillon Maillet 678, 5. T. Bö 663, 6. Jacquelin (Fr.) 617, ...23. Krčmář 242, 36. Moravec 147, 70. Žemlička 17, 79. Krupčík 7, 81. Štvrtecký (všichni ČR) 6.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články