Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Johannes Bö se musel sklonit před Jacquelinem. Moravec si polepšil o 24 míst

Drama Emilien Jacquelin vs. Johannes Bö se rozhodlo až v závěrečných metrech. Stíhací závod biatlonistů na mistrovství světa v Anterselvě vyhrál bezchybný Francouz. Třetí skončil vítěz sprintu Alexandr Loginov. Nejlépe z Čechů na tom byl Ondřej Moravec, který se vyšvihl až na 22. místo.

Vítězný Emilien Jacquelin
zdroj: Reuters

Loginov udělal na poslední stojce vůbec první chybu v italském středisku, a to ho stálo zlato. Předjeli ho Bö a Jacquelin a vytvořili si náskok pro závěrečné taktizování.

Očekávaný norsko-francouzský souboj se vším všudy. Bö už neměl ve finiši dost sil a Francouzův útok z první pozice byl úspěšný.

K prvnímu triumfu v životě přišel Jacquelinovi v cíli pogratulovat čtvrtý Fourcade. V této sezoně dojel méně zkušený Francouz nejlépe třetí ve stíhačce v Hochfilzenu, jeho absolutními maximy byla dosud dvě druhá místa rovněž z tohoto ročníku SP.

Moravec chyboval na střelnici jen na první položce a polepšil si o 24 pozic. Krčmáře připravila o výraznější posun horší střelba, z 39. příčky se probojoval i se čtyřmi minutými terči na sedmadvacátou. Jakub Štvrtecký nebodoval, dojel čtyřiapadesátý.

"Nebe a dudy oproti včerejšku. Bylo to takové dieslové. V posledním kole jsem už na to neměl jet se skupinkou. S jednou jsem spokojený, střelba byla dobrá," zhodnotil Moravec.

V pondělí je na mistrovství světa volný den. Program bude pokračovat v úterý vytrvalostním závodem žen. Muži poběží ve středu.

Co se dělo na trati

Fillon Maillet drobné manko na Loginova stáhl už před první střelbou. Vláček Fourcade a sourozenci Böovi následovali s patnáctisekundovým odstupem.

Fillon Maillet zpřetrhal všechny naděje hned na první ležce, když netrefil čtyři terče. Bratři Böovi udělali po jedné chybě, to Fourcade a Jacquelin byli stoprocentní. Stejně jako suverén sprintu Loginov. Krčmář pokračoval bez zdržení, Moravec se Štvrteckým museli na trestné kolo. Mladší z reprezentantů ovšem strávil na podložce nejdéle ze všech, pomalu dodýchával a střílel za 39 sekund.

Loginov na druhé položce nezaváhal a opět ho napodobili Fourcade s Jacquelinem. Johannes Bö musel na další trestné kolo. Krčmář dělal výškovou korekci, ale bez úspěchu, čekala ho dvě trestná kola. Naopak Moravec všech pět terčů sestřelil a stejně úspěšný byl i Štvrtecký. Moravec byl třiatřicátý, Krčmář se vrátil na pozici, ze které celý závod začínal.

Štvrtecký se trápil, nejen co se týká rychlosti střelby, ale také co do časů běžeckých. Druhé kolo zvládl až jako jednapadesátý.

Loginov si stále držel drobný náskok, Fourcade musel jet s rozmyslem, byť měl Rusa na dohled. Totéž platilo pro třetího Jacquelina i čtvrtého Johannese Bö.

Co je to střelecký omyl, stále nepoznal Loginov. Jacquelin mu zdatně sekundoval. Fourcade se jednou mýlil a zařadil se za Johannese Bö. Další už si drželi větší odstup.

Za 24 sekund vypálil terče Moravec, na poslední ránu si počkal Krčmář a vyplatilo se. Štvrtecký z 52. místa neviděl naději na postup kupředu, neboť musel absolvovat 300 metrů navíc.

Čtvrtý Martin Fourcade s gratuluje vítězi stíhačky Emilienu Jacquelinovi
zdroj: Reuters

Johannes Bö bryskně sjel druhého Jacquelina a naháněl i Loginova. Fourcade to vše sledoval ze čtvrtého místa. Moravec se pohyboval osamocen na 26. příčce, Krčmář o dvě pozice za ním.

Loginov udělal první chybu a vyjel do rozhodujícího kola s více než osmisekundovým mankem na Johannese Bö a Jacquelina. Fourcade po jedné chybě ztratil naději na medaili. Moravec se po čisté položce dostal na 21. pozici, Krčmář si po dvou minelách mírně pohoršil. V posledním kole ale výborným během stahoval, co se dá.

Drama na stadionu pro sebe rozhodl střelecky bezchybný Jacquelin. Loginov na nejlepší dvojici už nestačil.

Výsledky stíhacího závodu mužů na MS:

1. Jacquelin (Fr.) 31:15,2 (0 tr. okruhů), 2. J. T. Bö (Nor.) -0,4 (2), 3. Loginov (Rus.) -23,9 (1), 4. Fourcade (Fr.) -46,3 (2), 5. Peiffer (Něm.) 53,9 (1), 6. T. Bö (Nor.) -1:12,5 (2), 7. Fillon Maillet -1:25,9 (6), 8. Desthieux (oba Fr.) -1:26,9 (1), 9. Leitner (Rak.) -1:33,0 (2), 10. Christiansen (Nor.) -1:58,4 (1), ...22. Moravec -2:40,1 (1), 27. Krčmář -3:14,2 (4), 54. Štvrtecký (všichni ČR) -5:30,8 (6).

Průběžné pořadí SP (po 15 z 24 závodů): 1. Fourcade 692 b., 2. Fillon Maillet 622, 3. J. T. Bö 576, 4. Loginov 544, 5. T. Bö 542, 6. Desthieux 536, ...22. Krčmář 210, 28. Moravec 161, 49. Štvrtecký 58, 71. Václavík 19, 75. Šlesingr 12, 77. Krupčík (všichni ČR) 7.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články