Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Češky byly ve štafetě medaili blízko, nakonec finišovaly čtvrté

Česká ženská štafeta skončila na MS v Anterselvě těsně za medailí. Kvarteto Jessica Jislová, Markéta Davidová, Lucie Charvátová a Eva Kristejn Puskarčíková dojelo na čtvrtém místě. Vyhrály favorizované norské biatlonistky před Německem a Ukrajinou. Češkám na medaili chybělo třináct vteřin.

Jessica Jislová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Puskarčíková vyjížděla z poslední zastávky na střelnici dokonce na třetí příčce, nedokázala ale vzdorovat lepší běžkyni. Denise Herrmannová se kolem ní prohnala a nakonec dokázala vytáhnout německou štafetu dokonce ke stříbru. Na útok na bronzovou Ukrajinu už Puskarčíkové síly nezbyly.

"Denise mě předjela téměř okamžitě a Ukrajinka bohužel nevytuhla. Mrzí mě dobíjení vleže, ale to je kdyby," hodnotila Puskarčíková. Češky musely dobíjet desetkrát a ztratily jednatřicet vteřin na vítězné Norsko.

O nejvíce chyb se postarala Lucie Charvátová, která musela použít šest extra nábojů. "Dvakrát jsem utekla hrobníkovi z lopaty, ale jsem ráda, že jsem se vyhla trestnému kolu. Za svůj úsek jsem víceméně spokojená. Vydala jsem se ze všech sil. Medaile daleko nebyla," řekla Charvátová.

Jak závod probíhal?

Českou štafetu rozběhla Jislová, která odstřílela první položku v tempu a hlavně bez chyby, čímž se udržela na dohled vedoucím Italkám. Lisa Vitozziová se jí ale vzdálila po střelbě vestoje, kde dvakrát minula terč, a soupeřky české biatlonistce pláchly. Jislová předávala druhé Davidové na desátém místě s mankem 41 vteřin na domácí kvarteto.

Dařilo se: Davidová se dokázala po prvním kole a bezchybné rytmické střelbě vyšvihnout na pátou příčku. Poté využila chyb svých soupeřek a přes vlastní jednu minelu se posunula už na čtvrté místo za Itálii, Polsko a Rusko. Lucie Charvátová vyjela na trať s minutovou ztrátou na italskou štafetu.

Charvátová chybovala, ale paradoxně vylepšila umístění. V úvodu se na trati mírně propadla a vzápětí třikrát minula, což zopakovala i napodruhé. Naštěstí pro české barvy se nedařilo ani konkurenčním štafetám, které zhusta musely dokonce na trestná kola. Vedlo senzačně polské kvarteto poté, co se Itálie dramaticky propadla. Češky vedly stíhající skupinu.

Puskarčíková se tím ocitla v boji o medaile. Po jedné chybě vleže byla pátá, dvacet pět vteřin za zlatem a jen několik sekund za bronzovým kovem. Přišla famózní závěrečná položka: česká finišmanka nechybovala a střelnici opustila na třetí pozici. Nedokázala ale vzdorovat Denise Herrmannové, která se kolem ní přehnala a odsoudila Češky ke čtvrtému místu.

Mistrovství světa v biatlonu v Anterselvě (Itálie) - štafeta:

Ženy (4x6 km): 1. Norsko (Solemdalová, Landmarková Tandrevoldová, Eckhoffová, Olsbuová Röiselandová) 1:07:05,5 hod. (1 tr. okruh+9 dobíjení), 2. Německo (Horchlerová, Hinzová, Preussová, Herrmannová) -10,7 (0+9), 3. Ukrajina (Merkušynová, Džymová, Vita Semerenková, Pidhrušná) -18,4 (0+8), 4. ČR (Jislová, Davidová, Charvátová, Kristejn Puskarčíková) -31,1 (0+10), 5. Švédsko -44,9 (1+11), 6. Švýcarsko -47,1 (0+11), 7. Polsko -50,3 (0+6), 8. Rusko -1:02,6 (1+11), 9. Kanada -2:13,7 (1+12), 10. Itálie -2:29,4 (3+12).

Konečné pořadí SP štafet (po 5 závodech): 1. Norsko 300 b., 2. Švýcarsko 228, 3. Švédsko 213, 4. Německo 212, 5. Francie 203, 6. Ukrajina 1999, ...8. ČR 171.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články