Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Z arény do hotelu na běžkách? V Östersundu žádný problém

Ve čtvrtek se teplota v Östersundu konečně přehoupla lehce přes nulu. Zimní idyla však stále přetrvává. A vyplývá z toho i řada výhod. Národní biatlonová aréna je velmi útulná, s kvalitním přístupným zázemím a navíc tu mohou čeští závodníci i realizační tým využít jedné velké výhody. Přímo ze stadionu se dá na běžkách dojet rovnou před hotel.

Biatlonový areál v Östersundu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Panuje tady krásná ladovská zima. Je tu zhruba 40 kilometrů různých okruhů. A jeden vede kousek od našeho hotelu, takže se to dá napojit," popisoval sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

Stará dobrá jízda na běžkách není jen praktická, ale také rychlá. Týmovým autem to trvá do hotelu déle. "Na lyžích do deseti minut. Příjemné svezení, akorát se odsud musí člověk vyšplhat na nejvyšší bod trati a odtud je to už v pohodě," poznamenal Rybář.

K biatlonistům je zdejší stánek obecně hodně přívětivý. "Překvapilo mě, jak je tu zázemí veliké. Je to perfektní. Přístup na tratě mají biatlonisté takový, že nemusí projít přes spoustu pořadatelů a diváků," vyzdvihl biatlonový expert ČT Vlastimil Vávra, který si vyzkoušel zdejší náročné tratě spolu s Michalem Krčmářem při čtvrtečním tréninku.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisté se z areálu na hotel přesouvají na běžkách

Dostupnost a žádné velké vzdálenosti jsou příjemné. Na lyžích kamkoli. "Závislost na hromadném odvozu je strašně znát. Když tu nemá závodník další povinnosti, prostě si jen sbalí věci, věci si hodí do auta a může v klidu odjet na hotel. Nemusí se zdržovat nějakým velkým převlíkáním. Potom už vleze jen do teplé sprchy," nastínil výhody Vávra.

Skandinávie je oblast běžkám zaslíbená. Také někteří fanoušci spojili návštěvu šampionátu s běžkařením. Žádný div to není.

Na jiných místech by byla podobná možnost komplikovanější. "Neříkám, že to využíváme pořád. Někdo využívá i hromadného odvozu autem, ale někdy je to příjemné zpestření. Takové zklidnění po závodech, nebo když jde člověk na trénink," dodal Rybář.

V pondělí a v úterý dokreslovaly krásu švédské zimy sluneční paprsky. Ve středu se zatáhlo a přidalo se sněžení se silnějším větrem. Přesto třeba Markéta Davidová neodolala a poprvé si trasu po svých na stadion vyzkoušela, i když podmínky nebyly zrovna ideální. "V té dnešní sibérii to moc hezké nebylo, ale věřím, že když svítí sluníčko, musí to být super," poznamenala.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články