Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Windisch dokonal italské oslavy, Bö propadl na poslední položce. Krupčík byl na závěr dvacátý

Poslední disciplínu na světovém šampionátu v biatlonu ovládl nečekaný vítěz. Dominik Windisch z Itálie napodobil krajanku Dorotheu Wiererovou a v hromadném závodě triumfoval s pohodlným náskokem. Druhý skončil Antonin Guigonnat, bronzový Julian Eberhard zaostal o půl sekundy. Tomáš Krupčík po nadějném startu dojel dvacátý po pěti chybách na stojce.

Dominik Windisch
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Johan Axelsson

Zřejmě nejtěžší podmínky z celého šampionátu čekaly na biatlonisty v posledním závodě biatlonového svátku v Östersundu. Ačkoli se jel populární "masák" v nepříjemném větru a hustém sněžení, vypadalo to na očekávaný triumf Johannese Böa. Jenže fenomenální Nor nečekaně pohořel na poslední položce, když se nevídaně dopustil pěti chyb, a uvolnil tak boj o zlato.

Z druhého sledu závodníků nečekaně vyrazil jako první do posledního okruhu Windisch i díky pouhým třem chybám v dosavadním průběhu a v závěrečných stovkách metrů si vítězství nenechal vzít. O stříbro svedli boj Guigonnat a Eberhard, Francouz nakonec druhé místo těsně urval před dotírajícím Rakušanem.

Po první desítce sahal Tomáš Krupčík, který zvládl vleže všechny terče. Na úvodní stojce ale přišly první dvě chyby a definitivní ztráta na nejlepší nastala po poslední položce. Český biatlonista v ní minul třikrát a nakonec dojel až dvacátý.

"Vítr tam začal trochu foukat, ale myslím si, že to nebylo tak hrozné, aby se v tom nedalo dobře odstřílet. Bohužel mi tam trochu napadal sníh do dioptru, takže jsem se tam s tím asi 20 vteřin pral, než jsem to nějak zprůchodnil," přiznal trpce Krupčík.

Michal Krčmář pokazil hned první střelbu, tři chyby hned na začátku ho odsoudily na poslední místo, které nakonec vylepšil jen na konečnou 28. pozici. "Hodně mě to mrzí. Spíš mě to štve. Cvaknul jsem si dva proti tomu větru, ale vítr se furt 'šmrdolil' a nechtělo se mi cvakat víc. No a po té první položce jsem cvakal další čtyři doleva a dva dolů," popisoval problémy na střelnici Krčmář.

Jak závod probíhal?

Před startem byli hlavními favority Johannes Bö s Quentinem Fillonem Mailletem z Francie, první dva závodníci v celkovém pořadí hromadných závodů Světového poháru. Jenže velkým faktorem měl být hlavní nepřítel biatlonistů – silný vítr nakonec zamával jak s jejich střelami, tak konečným pořadím.

Na úvodních dvou položkách si elitní třicítka ještě poradila s nepříjemnými podmínkami s menšími problémy a hned desítka běžců si držela čistý štít ze střelby vleže. Na čele se vytvořila vedoucí pětice ve složení bratři Böovi, Arnd Peiffer, Simon Desthieux a Eberhard.

Na první stojce se ale vítr nevyzpytatelně rozfoukal a biatlonisté začali kupit jednu chybu za druhou. Bylo až s podivem, že Jevgenij Garaničev, Vetle Christiansen a Simon Eder pokračovali s nulou. Všichni tři ale na poslední zastávce na střelnici také chybovali a čelo závodu se naposledy promíchalo.

Naději na zlato v závěru pohřbil Johannes Bö pěti trestnými okruhy, zato Windisch, který byl na 13. pozici, vyjel do posledního okruhu nečekaně jako první a zlato si s náskokem pohlídal. Guigonnat s Eberhardem pak předběhli Edera, který se propadl až na konečné sedmé místo.

Fillon Maillet dojel se čtyřmi chybami pátý a díky 13. příčce Böa dohnal Nora v pořadí hromadných závodů. O vítězi se tak rozhodne až v Oslu.

Mistrovství světa v biatlonu v Östersundu (Švédsko) - závody s hromadným startem:

Muži (15 km): 1. Windisch (It.) 40:54,1 (3 trest. okruhy), 2. Guigonnat (Fr.) -22,8 (3), 3. Eberhard (Rak.) -23,3 (4), 4. Loginov (Rus.) -27,4 (5), 5. Fillon-Maillet (Fr.) -33,2 (4), 6. Peiffer (Něm.) -39,6 (4), 7. Eder (Rak.) -43,9 (1), 8. Doll (Něm.) -44,4 (5), 9. T. Bö (Nor.) -47,9 (5), 10. Pidručnyj (Ukr.) -48,2 (3), ...20. Krupčík -1:51,2 (5), 28. Krčmář (oba ČR) -3:03,2 (6).

Průběžné pořadí SP (po 22 z 26 závodů): 1. J. T. Bö (Nor.) 1110, 2. Loginov 796, 3. Fillon Maillet 761, 4. Desthieux (Fr.) 753, 5. Peiffer 666, 6. Eder 662, ...19. Krčmář 359, 29. Moravec 251, 40. Krupčík 144, 69. Šlesingr (všichni ČR) 28.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články