Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Větrnou loterii ve stíhačce nejlépe zvládla Němka Herrmannová, Davidová netrefovala terče

Vítr si hrál s praporky, jak se mu líbilo, a celou řadu favoritek vyřadil z boje o medaile. To Němce Denise Herrmannové náročné podmínky ve stíhacím závodě seděly. Díky výbornému běhu a solidní střelbě nechala za sebou všechny konkurentky a doběhla si pro první zlato v kariéře na mistrovství světa. Nejlepší Češkou se stala třináctá Markéta Davidová, která musela hned na šest trestných kol. 

Denise Herrmannová se raduje ze zlata na mistrovství světa
zdroj: REUTERS autor: Anders Wiklund

Už při nástřelech bylo jasné, že to bude výzva. Silný vítr, který se točil všemi směry, a do toho i sněžení, které několikrát biatlonistkám zkomplikovalo střelbu. Náročné podmínky daly všem ve stíhačce pořádně zabrat a žádná ze závodnic nedojela do cíle bez absolvování trestného kola.

Před poslední stojkou to ale vypadalo, že by se husarský kousek v podobě 20 sestřelených terčů mohl jedné přece jenom podařit. Domácí reprezentantka Mona Brorssonová dorazila na závěrečnou položku s půlminutovým náskokem a stačilo jí navázat na předchozí výkony.

Možná i jedna minela by jí zajistila post nečekané světové šampionky.

Tribuny bouřily, jenže pak se ukázalo, jak je v biatlonu těžké udržet nervy a ustát tlak, když na něj nejste zvyklí. Navíc v domácím prostředí.

Z pěti střel čtyři minuly cíl a Brorssonová mohla zklamaně jít kroužit 600 metrů navíc. Dala tak šanci jiným.

A hozenou rukavici zvedla Denise Herrmannová. Bývalá běžkyně na lyžích a bronzová olympijská medailistka ze štafety v Soči 2014 při třetí položce ztratila první místo a její situace nebyla dobrá. Jenže Švédka jí dala šanci a tu využila.

Všech pět terčů vyčistila a mohla jet vesele a v poklidu do cíle pro životní úspěch. Na nejbližší konkurentky měla totiž pořádný náskok. "Je to neuvěřitelné. Jsem na sebe pyšná. Poslední kolo jsem si neskutečně užila. Jsem v euforii," radovala se Němka.

Až půl minuty poté, co už v cíli přijímala gratulace, dorazily další. A to hned dvě. O stříbro si to rozdaly Tiril Eckhoffová a Laura Dahlmeierová. Více sil nakonec ukázala prvně jmenovaná, která tak po zlatu se smíšenou štafetou Norska získala druhý cenný kov. Němka má dokonce už tři. Sprint, stíhačka bronz a stříbro ze smíšené štafety podobně jako Herrmannová.

Největší česká naděje Markéta Davidová tentokrát do boje o nejvyšší příčky nezasáhla. Sice startovala jako sedmá, jenže na střelnici se jí nedařilo. Ani na jedné položce nedokázala být stoprocentní a celkově musela hned na šest trestných okruhů. Do cíle tak dojela jako třináctá.

"Vítr se hrozně moc točil a já si na poslední položce navíc vyhodila náboj. Asi na dvě rány jsem dlouho čekala. Strávila jsem na střelnici strašného času, to mě mrzí. Bylo to opravdu o štěstí, kdy tam člověk přijel," řekla Davidová v České televizi.

Ocenila skvěle připravené lyže. "První kolo to ještě nebylo nic moc, ale pak se to rozjelo a myslím, že jsem dneska měla jedny z nejlepších lyží," podotkla.

Solidní závod se povedl Veronice Vítkové. Česká reprezentantka, která vyrážela až jako 38., na střelnici jen dvakrát chybovala a poskočila o dvaadvacet pozic na konečnou šestnáctou příčku. Eva Puskarčíková pak dorazila jako 41.

Markéta Davidová během stíhačky na MS
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Jak vše proběhlo?

Do závodu v nejlepší pozici šla Slovenka Anastasia Kuzminová, která vyhrála sprint. Sice se kvůli zdravotním problémům spekulovalo, zda do stíhačky vyrazí, ale nakonec stála na startu a vyrazila s jedničkou na hrudi.

První místo si držela i v úvodním okruhu. Za ní se vytvořila pětičlenná skupina, v níž byla Herrmannová, Brorssonová či Dahlmeierová. Davidová se k nim nedokázala přidat a jela o pár sekund dále v druhé skupině například s Eckhoffovou.

První střelba v leže pořadím hodně zamíchala. Kuzminová dvakrát minula a musela na dvě trestná kola. Podobně si vedla i Davidová, jež měla na vedoucí příčku najednou manko minuty a pohybovala se kolem desáté příčky, a nedařilo se ani hvězdným Italkám Vittozziové a Wiererové.

Na nejvyšších příčkách se usadily čisté střelkyně. První odjela Dahlmeierová následovaná Norkou Ingrid Tandrevoldovou, Herrmannovou a Brorssonovou.

Na dalším mezičase se však v čele vytvořila už jen dvojice Herrmannová a Brorssonová. Zbylé dvě závodnice, ke kterým se přidala ještě Eckhoffová, měly manko přibližně deset vteřin.

Druhá střelba na tomto pořadí moc nezměnila. Akorát z druhé skupiny odpadla po chybě mladá Norka, která ve sprintu byla stříbrná. Davidová si připsala rovněž jednu minelu. Na jeden okruh musela i Veronika Vítková, která už byla dvaadvacátá.

Vítězná Denise Herrmannová, stříbrná Tiril Eckhoffová a Laura Dahlmeierová po stíhačce na MS
zdroj: REUTERS autor: Jessica Gow

Herrmannová v sezoně Světového poháru příliš nezářila, ale v Östersundu ukazuje velkou formu. Ve třetím kole to předvedla naplno. Zvýšila tempo a osamostatnila se na čele.

Třetí střelba ale znamenala pro Němku výraznou komplikaci. Dvakrát netrefila terč a první místo přepustila domácí Švédce, která naopak byla znovu stoprocentní. Druhá odjela Dahlmeierová a těsně za ní Herrmannová. Eckhoffová po dvou chybách naopak na obě soupeřky ztratila.

Davidová při stojce připsala další chybu, ale držela se dvanáctá. Vítková díky čisté položce naopak poskočila už na sedmnáctou příčku.

O zlatu nakonec rozhodla poslední položka. Brorssonová nezvládla tlak a po čtyřech minelách přepustila zlato, resp. medailové pozice jiným. Herrmannové, která unikla Dahlmeierové, to naopak tentokrát pálilo opět přesně a s velkým náskokem si dojela pro zlato.

Za ní vyrazila Dahlmeierová, kterou však brzy dojela Eckhoffová a obě si to rozdaly v cílové rovince, kde větší sílu ukázala Norka.

Davidová při poslední položce musela na dvě trestná kola. Vítková jen na jedno a do závěrečného kola vyrážela dokonce před mladší kolegyní. Ta však lépe běžela a nakonec si ještě pozici nejlepší Češky v závodě vzala zpět.

Mistrovství světa v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Ženy - stíhací závod (10 km): 1. Herrmannová (Něm.) 31:45,9 (2 tr. okruhy), 2. Eckhoffová (Nor.) -31,4 (2), 3. Dahlmeierová (Něm.) -31,6 (1), 4. Röiselandová (Nor.) -1:35,0 (4), 5. Öbergová (Švéd.) -1:35,0 (5), 6. Kuzminová (SR) -1:41,3 (7), 7. Brorssonová (Švéd.) -1:47,2 (4), 8. Tandrevoldová (Nor.) -2:01,2 (4), 9. Pavlovová (Rus.) -2:14,3 (1), 10. Vittozziová (It.) -2:32,2 (6), ...13. Davidová -2:45,0 (6), 16. Vítková -3:01,5 (2), 41. Puskarčíková (všechny ČR) -5:16,4 (4).

Průběžné pořadí SP (po 20 z 26 závodů): 1. Vittozziová 764, 2. Wiererová (It.) 758, 3. Kuzminová 718, 4. Röiselandová 699, 5. Mäkäräinenová (Fin.) 598, 6. P. Fialková (SR) 526, ...17. Davidová 376, 38. Vítková 151, 44. Puskarčíková 138, 74. Charvátová 31, 89. Jislová (obě ČR) 10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články