Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Švédky neustály závěr a nabídly zlato Norkám. Česká štafeta propadla

Českým biatlonistkám štafetový závod na MS v Östersundu nevyšel. Eva Puskarčíková na úvodní střelbě minula šestkrát a šance Češek tím byly ty tam. Finišmanka Veronika Vítková dorazila do cíle patnáctá. Zlato slaví Norky poté, co na poslední střelbě selhala dosud vedoucí Švédka Hanna Öbergová. Na domácí zbyly v Östersundu stříbrné medaile.

MS v biatlonu 2019
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Snažila jsem se jet vlastní závod," hodnotila po druhém úseku pro Českou televizi Jessica Jislová. Nic jiného jí ani nezbývalo. Eva Puskarčíková totiž šesti chybami na úvodní položce, po které musela na tři trestné okruhy, rozdala pro českou štafetu karty jasně. Češky se pohybovaly po většinu závodu v okolí dvacátého místa, daleko za nejlepšími.

Nevěděly tak nic o duelu domácích Švédek se soupeřkami ze Spojených států, Ukrajiny a Norska. Na poslední položku přijela první Hanna Öbergová, jenže nezvládla tlak švédského publika a po chybách před sebe pustila norskou štafetu. Norky závěr zvládly a slaví zlato, Švédky musí vzít zavděk stříbrnými medailemi a bronz získala Ukrajina.

Za Česko finišovala Veronika Vítková na patnácté příčce. "Bylo to pravděpodobně špatnou polohou. Měla ji změnit, ale nezměnila," hodnotil trenér Jiří Holubec úvodní úsek Puskarčíkové. "Snažila jsem se jet, co to šlo. Ale hlavně už jsem se soustředila na vytrvalostní závod," přiznala Vítková, která nechybovala ani jednou.

Jak závod probíhal?

Na prvních úsecích mají závodnice především jeden úkol – neztratit kontakt s nejlepšími. Evě Puskarčíkové se to dařilo jen do první zastávky na střelnici. Tam totiž přišlo zásadní selhání: česká závodnice minula svými prvními šesti střelami, musela na tři trestné okruhy a o výsledku štafety tím pádem bylo vcelku jasno. Toto neměl být český závod.

Zatímco na čele se předjížděly Ukrajinky, Švédky a Američanky, Puskarčíková přidala na střelnici další dvě chyby a jela si svůj sólozávod. Když předávala čekající Jessice Jislové na druhý úsek, bylo to s mankem dvou minut a 31 vteřin na beznadějně poslední 23. příčce. Jislová tedy měla jasný cíl: vyvarovat se podobné střelecké kalamity.

Což se jí dařilo. Nulou na ležce se posunula před dvě soupeřky, na stojce se také nemýlila a Češky dostala alespoň na samý chvost druhé desítky. Trápily se Němky a také Francouzky, za které na druhém úseku musela Célia Aymonierová rovněž na tři trestná kola. Přitom obě země patřily před závodem k největším favoritům.

Jislová tak českou štafetu vytáhla o něco vzhůru, posun ale dále nepodpořila Markéta Davidová, která musela na jedno další trestné kolo a Veronice Vítkové předala s mankem už téměř čtyř minut. Česká finišmanka se na střelnici nemýlila ani jednou a posunula štafetu na patnácté místo. Z výsledku ale tým radost nemá.

Zlato si nechala uniknout švédská štafeta. Hanna Öbergová si mohla dovolit udělat na poslední zastávce i dvě chyby. Jenže udělala tři, řešila i drobný problém s nábojem a dala příležitost Norkám. Ty ji využily a díky Martě Roiselandové slaví zlaté medaile. Öbergová dojela druhá před třetími Ukrajinkami.

Mistrovství světa v biatlonu v Östersundu (Švédsko) - štafeta:

Ženy (4x6 km): 1. Norsko (Solemdalová, Tandrevoldová, Eckhoffová, Röiselandová) 1:12:00,1 hod. (1 trest. okruh + 8 dobíjení), 2. Švédsko (Perssonová, Brorssonová, Magnussonová, Öbergová) -24,3 (0+6), 3. Ukrajina (Merkušynová, Vita Semerenková, Džymová, Valj Semerenková) -35,1 (0+5), 4. Německo -35,6 (1+14), 5. Rusko -43,6 (0+12), 6. Slovensko -53,1 (0+9), 7. Polsko -1:47,1 (0+9), 8. Francie -1:57,4 (3+6), 9. USA -2:22,3 (2+5), 10. Itálie -2:32,9 (1+9), ...15. ČR (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Vítková) -3:51,9 (4+9).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články