Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Start nadějný. Co teď dokážou Češky v zasněženém sprintu?

Mistrovství světa v biatlonu začalo z českého pohledu podařeně. Nejlepší střelba a šesté místo ve smíšené štafetě. Skvělý příslib pro sprinty. Nejprve jsou na řadě ženy. Na startu nechybějí čtyři Češky – Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová a také Markéta Davidová. Prvně jmenovaná už od roku 2014 ví, jak chutná v Östersundu medaile z nejkratší tratě, poslední zase okusila prvenství letos v Anterselvě. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 15:50.

Markéta Davidová na östersundských tratích
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Vstup se po střelecké stránce nadmíru povedl. "Pro nás to znamená, že jsme se zřejmě připravili dobře. Jen tak dál. Podmínky byly dobré, vyhovovalo nám to. Komu se to povedlo, bude mít dobrý pocit," prohlásil po smíšených štafetách trenér žen Jiří Holubec.

Davidová si otestovala, že střelecká příprava zřejmě opravdu proběhla dobře. Vleže tři rány na centr, jedna na šest a jedna na dvanáct hodin, stojka nebyla vůbec rozházená. "Dvě nuly se určitě počítají, jsem za to strašně ráda," podotkla.

Jak už avizovala před startem šampionátu, střelba bude klíč k dobrému úspěchu. Běžecky si totiž formu drží. Stabilně se dokáže umisťovat v nejlepší desítce. Na start si bude muset trochu počkat, má číslo 72.

S devětatřicítkou se pustí do nesnadné tratě Vítková. Ve čtvrtek rozjížděla smíšenou štafetu a úvodní ležka jí nevyšla podle představ. Podle trenéra Holubce tkvěl problém ve špatné poloze. Dvě dobíjení tvořila dvě třetiny všech českých chyb. Pak už to ale vcelku odsýpalo. Navíc na švédský areál může mít dobré vzpomínky. "Je to středisko, do kterého se ráda vracím," podotkla žena, která tu už desetkrát pronikla do elitní desítky.

Češky jsou rozesety po celém startovním poli. Jako první vyrazí do boje Lucie Charvátová s číslem 8. Östersundský areál zná, jela tu čtyřikrát. Navázat by chtěla především na rok 2016, kdy tu skončila osmnáctá. "V Östersundu jsem závodila snad nejvíckrát a ne vždy se mi dařilo. I kvůli tomu, že tam dost fouká vítr. Ale mám v paměti právě ten jeden rok, kdy tolik nefoukalo," uvedla před startem MS pro svazový web Charvátová.

Právě vítr by mohl zlobit. Zatímco ve čtvrtek se choval spravedlivě, podle předpovědi by mohl vanout čerstvější seveřák. Pak by se střelnice stala na místní poměry tradičně ošidnou.

Jako poslední ze všech s číslem 95 vyrazí Eva Puskarčíková. Kromě střelnice si podle ní musejí závodnice dávat pozor i na náročné sjezdy.

Jak se s tím vším popasují největší favoritky? Uvidí se už brzy. Adeptek na cenné kovy je mnoho. V zámoří se ukázala ve výborném světle Tiril Eckhoffová – ta bude mít číslo 12 a je dost možné, že nastaví časy pro ostatní. S osmnáctkou pojede Italka Dorothea Wiererová, se čtyřiadvacítkou její parťačka Lisa Vitozziová. Fanoušek ovšem nebude mít oddechu a stále bude muset zůstat ve střehu, ještě s třiaosmdesátkou se do tratě pustí třeba Justine Braisazová.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články