Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Stará známá dvacátá. Fialková ví, jaké to je přijít o zlato posledním výstřelem

V biatlonu se to nestalo zdaleka poprvé. Tři kilometry před cílem vytrvalostního závodu žen nastává kritická chvíle. Poslední položka vestoje. Nejlepší čas, na kontě tři nuly, odstřílených 19 ran. Dvacátá. Stejná jako všechny ostatní? Jen zdánlivě. Své o tom ví po úterý Paulína Fialková.

Paulína Fialková
zdroj: ČTK/DPA

Sprint totálně pokazila a do stíhačky raději ani nenastoupila. Zdálo se, že po výtečném startu sezony přišel útlum v nepravou chvíli. Šetřila se právě na úterní závod. Nechtěla propadat depresi. Vyplatilo se.

S nízkým startovním číslem ve vytrvalostním závodu dlouho udávala tón. Ze tří střeleb odjížděla suverénně s nejlepším časem. Tempo zvolila tak akorát. Nakonec z toho byl velmi slušný dvanáctý běžecký čas. "Zvolila jsem si tempo, které mi vyhovovalo. Zaměřovala jsem se zejména na střelbu i nadprůměrný běh," řekla v cíli.

Klíčový okamžik? Jak jinak než závěrečná stojka. Stalo se to desítkám závodnic před ní, stane se ještě mnoha dalším. Všech 19 ran vypustila v rytmu, před tou dvacátou na ní dolehla síla okamžiku.

Možná pár drobně nezbedných poryvů. Musela si přidřepnout, aby uvolnila nohy. Nepomohlo to. Po jedenácti dlouhých sekundách mimo a rázem minuta navrch. "Velmi mě mrzí poslední rána. Chtěla jsem vystřelit nulu a dělat všechno technicky správně," litovala.

"Trochu jsem se klepala, i před prvním výstřelem jsem si udělala dřep. Pomohlo mi to, ale druhý dřep před posledním výstřelem už ne. Přesto jsem nebyla smutná, věděla jsem, že to může být super výsledek a možná i medaile," popisovala své pocity.

Když Öbergová slaví triumf, Fialková je pátá

O několik málo desítek minut později se ovšem ukázalo, že to byl rozdíl mezi zlatem a pátým místem. Zase rozhodovaly detaily. Biatlon se nezapře.

"Myslím, že jsem podala dobrý výkon – z taktického hlediska i po běžecké a střelecké stránce. Měla jsem trochu smůlu, že některé dívky střílely lépe než já," shrnula lakonicky Fialková.

Historie se tentokráte opakovala. V olympijském Pchjongčchangu se z triumfu radovala Hanna Öbergová. A Fialková skončila pátá. Rozdíl byl jen v tom, že ztrátu tehdy měla Slovenka větší než minutu a chybu udělala už na první položce.

"Takový je ale biatlon," ví šestadvacetiletá Fialková. Třeba už to za rok v Anterselvě do třetice vyjde.

"Cesta k úspěchu vede po velmi tenkém ledě, snadno se na něm uklouzne a spadnete. Dala jsem do toho všechno – a ještě i dám," slibuje odhodlaně. První šanci bude mít v neděli v závodu s hromadným startem.

Zdroj
ČT sport, pravda.sk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články