Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Prvních šest ran mimo? Bezmoc. Nepřáli byste to ani největšímu nepříteli, řekla Davidová

Prvních šest výstřelů poslala Eva Puskarčíková mimo terč. Ztráta minuta a 47 sekund na čelo. Bylo po závodě. Přesto Češky bojovat nepřestaly, Jessica Jislová zajela skvělý druhý úsek, Veronika Vítková také nemusela dobíjet a štafetu dovezla na 15. místě. Víc se s tím dělat nedalo. Zatímco Češi v mix štafetách a klání dvojic střelecky excelovali, tentokrát s bilancí 4+9 měli naopak jednu z nejhorších bilancí.

Eva Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Hororový úvod. Tentokrát zřejmě nerozhodoval vítr. Úvodní střelba a prvních šest ran si cestu do terče nenašlo. "Pravděpodobně to byla špatná poloha, protože poslední dvě dobíjené byly centrové rány," zhodnotil klíčový moment závodu trenér Jiří Holubec. Puskarčíková vysypala prvních pět ran v rychlém sledu, jenže mimo. "Měla zareagovat určitě dřív, pořád jela v rytmu," dodal.

"To je taková bezmoc, kterou byste nepřáli ani největšímu nepříteli. Střílet a nevědět, kam ty rány chodí – a ještě ve štafetě. Obdivuju ji, že na stojce ještě něco trefila," hlesla smutná Davidová.

Biatlon ukázal, jak dokáže být neuvěřitelně zrádný. "Vestoje je to něco jiného. Tam člověk ví, kde rána je, a co udělal za chybu. Vleže, když si je člověk jistý polohou a nepadá to, tak je to strašná bezmoc. Člověk se nemůže sám opravit, když to není zrovna větrem. Je těžké na to reagovat," snažila se vysvětlit selhání Puskarčíkové parťačka Jislová.

Tři trestná kola znamenala konec veškerých nadějí. Puskarčíková předávala s minutovou ztrátou na předposlední.

"Není to jednoduché. Může se to stát každému. Eva říkala, že ani nevěděla, co se tam dělo. Bylo mi jí líto, musela jet zbytek závodu sama, to není jednoduché," podotkla Jislová, které patřil druhý úsek.

Jislová si jela vlastní závod s lehkostí

Biatlonistka, která si vinou zdravotních problémů zažila nepodařenou sezonu, na trati řádila. S lehkostí pálila i běžela, Češky ztrátu stahovaly. "Říkala jsem si, že to budu brát jako vlastní závod a myslet na to, co se děje přede mnou," popisovala Jislová.

Střelnice byla liduprázdná, a když na ní dojela česká reprezentantka, fanoušci se v tentokrát vyprodané aréně snažily sympaticky povzbuzovat po každé úspěšné ráně. "Jsem moc ráda, jak se mi to povedlo, jelo se mi skvěle a střílela jsem taky moc dobře. Jen doufám, že mi to vydrží na další závody," řekla v cíli Jislová.

MS v biatlonu 2019
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Vlna totální skepse se střídala s nadějí. Na třetím úseku se s výsledkem snažila něco udělat Markéta Davidová, ale po první položce musela na další trestné kolo. "Markéta neměla ležku vůbec jistou. Rány dole, k jedné hodině, ke třem. Nebylo to nic moc," konstatoval trenér Holubec. "Bojovala s ní, doufám, že to zítra bude lepší," poznamenal vzhledem k nedělnímu závodu s hromadným startem.

Davidová: Můj výkon? Na to není omluva

Davidová sama byla ke svému vystoupení hodně kritická. "Nešlo mi o nic a absolutně jsem to neustála," zhodnotila lakonicky. "Výkon, který jsem tu předvedla, na to snad není ani nějaká omluva," dodala viditelně na sebe naštvaná česká reprezentantka.

Úplně jinak se na neděli naladila Vítková, která nulovala. "Bylo to už hodně roztrahné, tak jsem se snažila aspoň předvést co nejlepší výkon a připravit se na zítřejší závod. Se dvěma nulami mohu jít s klidnou hlavou," uvedla s lehkým optimismem Vítková.

Střelby hodně nevyrovnané

Na trestné kolo muselo hned několik favorizovaných štafet. Francie byla se třemi osmá, Itálie bez indisponované Dorothey Wiererové s jedním desátá, Rakušanky dojely ještě za českým týmem. Němkám zhatila střelba útok na medaili, naopak Norkám ani 150 metrů navíc zlatý úsměv z tváří nesebral.

České myšlenky na dobrý výsledek nebo snad napodobení třetího místa z Oberhofu vzaly rychle za své. "Na velkých závodech na mistrovství světa nebo olympiádě je to tak vždycky. Děje se něco úplně jiného než po zbytek sezony. Nám se zrovna stalo to špatné," posteskla si Jislová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články