Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Posun o 22 míst? To jsem nikdy nezažila, smála se Vítková poté, co trhla Mäkäräinenovou

Do stíhacího závodu vyrážela Veronika Vítková z 38. místa, které zajela ve sprintu. Díky vyrovnanému tempu i skvělé střelbě však dokázala nakonec poskočit v poli o obří kus. Rozdíl dvaadvaceti míst prý nejzkušenější závodnice biatlonové reprezentace nikdy nezažila. A navíc si motivaci do dalších bojů na mistrovství světa dodala i úspěšným soubojem s finskou velikánkou Kaisou Mäkäräinenovou. Přímé přenosy a zpravodajství z MS v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Veronika Vítková
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Tohle byl závod podle jejích představ. A kdyby neminula poslední terč na čtvrté položce, mohla skončit ještě lépe. "Té poslední rány vestoje je škoda. Chvíli jsem tam na ni čekala a nedala ji. Mohlo to být veselejší, ale i tak jsem hodně spokojená, jak to dopadlo," vyprávěla v cíli.

I tak je pro Veroniku Vítkovou poskok o dvaadvacet příček skvělý. Zažila vůbec někdy tak velký posun? "Jak už jsem v biatlonu dost dlouho, tak nevím, ale myslím, že to asi nikdy," smála se.

Ale minimálně jednou přece jen ano. V sezoně 2013/14 poskočila v Pokljuce během Světového poháru z 48. až na 17. místo. Na trati se tentokrát cítila dobře. "Víceméně celý závod jsem jela v jednom tempu, možná jsem i zrychlovala."

Ve čtyřpoložkovém závodě si připsala celkem dvě chyby. A navíc dokázala Vítková na posledním úseku předjet Finku Mäkäräinenovou, mimochodem mistryni světa 2011 právě ze stíhačky. "Na to jsem pyšná. Dokázala jsem s ní zabojovat, v posledním kopci ujet a udržet ji za sebou," dodala.

Překvapila tím prý sama sebe. "Ona mě totiž předjela pod nejprudším kopcem a lehce mě cukla. Pořád jsem s ní ale tak nějak držela tempo i díky výborně připraveným lyžím," chválila Vítková servis stejně jako Markéta Davidová, která skončila třináctá.

"Lyže jsem měla rozhodně lepší než Kaisa. Dokázala jsem toho využít. V posledním stoupání před sjezdem na stadion jsem to zkusila," začala Vítková Českému rozhlasu popisovat, co se dělo v östersundských kopcích.

"Pak jsem si to trochu vyčítala, jestli nebylo náhodou brzo a nechtělo to ještě počkat, protože se za mnou z kopce mohla vyvézt, ale podařilo se mi ji udržet za sebou," dodala bronzová olympijská medailistka ze sprintu v Pchjongčchangu. Dojela o dvě vteřiny před šestinásobnou finskou medailistkou z mistrovství světa, která si připsala závratných sedm chyb.

Dobrou polovinu sezony se Vítková trápila, až v posledních závodech jde její forma nahoru. A v Östersundu to chtěla potvrdit. Daří se to skvěle. "Doufám, že jsem se vrátila k tomu, co jsem dělala v předchozích závodech. Zase jsem dokázala střílet, co umím."

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Tentokrát minula jen dva terče, a to v poryvech větru a hustém sněžení z úvodu závodu. "Když jsem přijela na první položku, měla jsem identické podmínky jako při nástřelu. Snažila jsem se toho využít a dělat to, co dělám normálně," řekla Vítková pro ČT sport.

Na druhé položce už měla trochu smůlu, protože střílela na druhé straně střelnice. "Tam se vítr úplně otočil. Sice jsem zareagovala, ale málo. Pak už to popadalo," doplnila.

Nyní by se chtěla nominovat do závodu s hromadným startem. Záležet bude na výsledku z vytrvalostního závodu na 15 km, který je na programu světového šampionátu v úterý. "Ráda bych. Musím zabojovat," zdůraznila.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články