Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Pidručnyj využil ve stíhačce střeleckého kolapsu Böa a získal senzační zlato, Češi si polepšili

V sobotním sprintu si Dmytro Pidručnyj stanovil čtvrtou příčkou osobní maximum v závodu Světového poháru. Dnes si sedmadvacetiletý Ukrajinec dojel pro nejcennější kov, který mu třemi minelami na závěrečné stojce "daroval" Johannes Thingnes Bö. Hvězdný Nor proto třetí zlato ve třetím vystoupení na světovém šampionátu v Östersundu nepřidal a musel se spokojit se stříbrem. Češi pořadím stoupali – Tomáš Krupčík nakonec obsadil 18. místo, Michal Krčmář 25. pozici. 

Biatlonista Dmytro Pidručnyj slaví zlatou medaili na MS v Östersundu
zdroj: ČTK/AP autor: Anders Wiklund

Až do závěrečné střelecké položky sledovali fanoušci galapředstavení norského krále letošního ročníku SP. Bö si hýčkal bezmála minutový náskok a mířil za dalším vítězstvím. Konvoj pronásledovatelů byl víceméně smířen se soubojem o stříbro.

Stojku však pětadvacetiletý biatlonista nezvládl. Nechal vzpomenout na odpolední selhání Mony Brorssonové ze Švédska, která z vedoucí pozice minula před koncem hned čtyřikrát, a jeho nabídku s díky přijal Pidručnyj.

Rodák z Ternopil totiž ani jednou nezaváhal, běžecký atak favorizovaného soupeře ustál v posledním kole s bravurou a oslavil životní úspěch. Böa mohl alespoň těšit fakt, že si druhou příčkou definitivně zajistil premiérový zisk křišťálového glóbu za celkový triumf ve SP.

Bronz ze sprintu zopakoval Francouz Quentin Fillon Maillet, jenž v dramatickém spurtu porazil v cílové rovince o čtyři desetiny sekundy staršího z bratrů Böových Tarjeiho.

Česká dvojice shodně netrefila dva terče z dvaceti a posunula se startovní listinou vpřed. Krupčík zaznamenal oproti sobotnímu měření sil skok o dvanáct míst, Krčmář dokonce o devatenáct.

"Od dnešního závodu se odrazím a připravím se na ten vytrvalostní, aby to stálo za to," řekl s odkazem na středeční "maraton" Krčmář.  

"Jsem spokojený ještě víc než se sprintem, protože jsem se chtěl posunout. Povedlo se mi to hlavně díky nulám na stojkách. Za výsledek jsem hrozně rád," hodnotil Krupčík. 

Tomáš Krupčík ve stíhačce na MS
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Jak vše proběhlo?

Bö od úvodních mezičasů opět letěl na trati, přidával sekundu za sekundou k náskoku ze sprintu a svou dominanci potvrdil také při první ležce, kde chladnokrevně smazal všech pět terčů. Jeho nejbližší rivalové naopak kroužili trestná kola, což znamenalo náskok 39 vteřin před stoprocentně úspěšným Martinem Fourcadem, který vstoupil do závodu z šestého místa.

Čistou střeleckou položku zapsal také Krčmář, jenž se rázem posunul o devět pozic na 35. příčku s vteřinovým náskokem před Krupčíkem - rodák z Jablonce nad Nisou totiž jednou zaváhal a oproti startu si pohoršil.

Nor ukazoval fantastickou běžeckou formu i v dalším průběhu, a vůbec ho nemuselo mrzet, že při druhé i třetí zastávce u terčů pokaždé jeden minul. Hlavní soupeři se jeho tempu ani nepřiblížili, a vzhledem k faktu, že ani oni nebyli neomylní, šplhal náskok suverénního lídra k "nedostižné" minutě.

Krčmář se po chladnokrevně odstřílené stojce vyhoupl o dalších deset míst, ale dvěma nezdary vleže klesl zpět. "Moc jsem zase začal vnímat průběh závodu, chtěl jsem se posouvat dopředu a trošku mi vypadla koncentrace," uznal český reprezentant.

Krupčík naopak z deseti terčů vyčistil devět a svého krajana, kterého na krátkou pasáž pustil před sebe, opět přeskočil.

Z jednoznačného závodu se však nakonec stalo drama s nečekanou ukrajinskou tečkou. Zkušený Bö absolutně neunesl tíhu okamžiku. Připsal si třetí, čtvrtou a pátou chybu, což jej "ve finále" stálo zlatý hattrick. Pidručnyj naopak po dvou minelách v předchozím průběhu nezaváhal, dokonale využil střeleckého kolapsu pětice soupeřů před sebou a vyrazil vstříc zlatu s patnáctisekundovým náskokem před Böem.

Nor sice manko mocně stahoval, ale ve finiši prohrál o osm vteřin. Zklamání kousal i starší bratr Tarjei, který dojel o deset sekund později čtvrtý za v Östersundu podruhé bronzovým Fillonem Mailletem.

Krupčík s Krčmářem na rozdíl od Böových, Rusa Jevgenije Garaničeva, Francouze Fourcada a dalších medailových adeptů zvládli závěrečnou položku stoprocentně. Ze střelnice nabrali směr cíl na 17., respektive 24. místě a v běžecké části následně klesli o jednu příčku.

"Jsem určitě více spokojen než se sprintem. Nebyl to jednoduchý závod. Nul moc nebylo a trestné kolo bylo plné," uvedl trenér Zdeněk Vítek. 

Mistrovství světa v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Muži - stíhací závod (12,5 km): 1. Pidručnyj (Ukr.) 31:54,1 (2 tr. okruhy), 2. J. T. Bö (Nor.) -8,3 (5), 3. Fillon Maillet (Fr.) -17,7 (3), 4. T. Bö (Nor.) -18,1 (1), 5. M. Fourcade (Fr.) -27,8 (2), 6. Rastorgujevs (Lot.) -40,8 (1), 7. Guigonnat (Fr.) -47,3 (2), 8. Weger (Švýc.) -47,8 (3), 9. Garaničev (Rus.) -48,3 (1), 10. Eder (Rak.) -49,3 (0), ...18. Krupčík -1:49,8 (2), 25. Krčmář (oba ČR) -2:12,2 (2).

Průběžné pořadí SP (po 20 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 1050, 2. Loginov (Rus.) 726, 3. Fillon Maillet 692, 4. Desthieux (Fr.) 685, 5. M. Fourcade 632, 6. Eder 626, ...18. Krčmář 335, 28. Moravec (ČR) 247, 44. Krupčík 104, 73. Šlesingr (ČR) 22.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články