Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Lepší střelba rozhodla. Šlesingr štafetu rozjede, Jislová naváže na Puskarčíkovou

České biatlonistky vyrazí na trať štafetového závodu ve složení Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Markéta Davidová a Veronika Vítková. O několik desítek minut později pojedou Michal Šlesingr, Ondřej Moravec, Tomáš Krupčík a Michal Krčmář. Konkurence bude opět obří. Jen Itálie hlásí jednu nepříjemnost. Druhá žena celkového pořadí Světového poháru Dorothea Wiererová kvůli blíže nespecifikované indispozici závod neabsolvuje. Přímý přenos štafet žen vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 13:00, od 16:10 pak týmový závod mužů.

Biatlonistky během závodu smíšených dvojic na mistrovství světa
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: PETTER ARVIDSON

Trenéři zvolili stejné složení štafety jako v Ruhpoldingu, kde Češky skončily deváté. "Vsadili jsme na osvědčenou sestavu. Jessica je stabilní střelkyní, proto dostala přednost před Luckou (Charvátovou). Verča šla teď nahoru, a tak jsme ji vrátili na poslední úsek, který předtím jezdívala," vysvětlil trenér Jiří Holubec.

V této sezoně si bronzová olympijská medailistka finiš zkusila dvakrát a vždy dovezla české kvarteto na deváté příčce.

Češky už letos v Oberhofu dokázaly ale dojet třetí. Ovšem v nezvyklé sestavě, kdy závod rozjížděla Lucie Charvátová a finišovala Puskarčíková. Ta se na mistrovství ve Švédsku zatím hledá, nedokázala ani jednou bodovat a ve štafetě dvojic dojela s Ondřejem Moravcem devátá, když všechny dobíjení měla na svědomí ona. "První polovina mi dala jistotu a ta druhá mi ji zase sebrala," posteskla si ve čtvrtek.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu štafet smíšených dvojic

Ostatní reprezentantky měly od úterý možnost odpočívat a jen lehce trénovat. Nejlepší výkony letos předvádí Davidová, pro kterou podobně jako pro Vítkovou nejsou štafety posledním závodem na MS, protože obě nastoupí do hromadného klání.

"Přála bych si, aby se nám s holkám povedla štafeta, abychom si zajely nějaký hezký výsledek. Aby nám to všem sedlo," řekla sedmá ze sprintu Davidová, která je zvyklá na svůj třetí úsek.

Proč Šlesingr? Střílí lépe

Čeští muži pojedou v nezvyklém, byť logickém složení. "Výběr nebyl jednoduchý, všichni kluci jsou na tom podobně. Nakonec dostal přednost Boušek (Michal Šlesingr) před Kubou (Štvrteckým), protože střílí líp a na prvním úseku by se mohl trochu schovat," uvedl trenér Zdeněk Vítek.

V této sezoně začínal týmový závod Šlesingr v Hochfilzenu a Canmore. V cíli z toho bylo sedmé a šesté místo. "Ne že by se taktizovalo, ale začátek se jezdí relativně rozumně," podotkl k prvnímu úseku Moravec, který také měl v tomto ročníku tu čest dvakrát štafetu rozjíždět.

Složení českých štafet na MS

Ženy: Puskarčíková, Jislová, Davidová, Vítková

Muži: Šlesingr, Moravec, Krupčík, Krčmář

Tentokráte pojede jako druhý. "Ondra letos jezdí štafety výborně, i ve smíšených dvojicích jel dobře," uvedl Vítek. V nich ani jednou neminul. Stejně jako v mixech na úvod šampionátu. "Třicet zásahů ve štafetách není zlý. Letos jsou moje nejlepší disciplína. Na sobotu se těším," smál se ve čtvrtek Moravec.

Krupčík je v Östersundu českou jedničkou, poprvé si vyjel účast v masáku. Totéž se nakonec povedlo i Michalu Krčmářovi, i když ten se svými výkony nikterak spokojený není. "Křupas je ve formě a Bimbo je silný ve finiši. Smíšenou štafetu tady zvládl velmi dobře."

Cíle stejné jako obvykle. Krčmářovými slovy: "Je to takové všeobecné přání. Do šestky super, do osmi jsme spokojený. Když člověk dojede devátý nebo desátý, myslím, že s tím spokojenost panovat nebude."

Zatím Češi v týmových závodech střílejí nejlépe. Bude to pokračovat? A na co to bude stačit? "Je dobré mít kontakt od začátku. Jak to ujede, tak je zle. Strašně zle," ví moc dobře Moravec.

Výsledky štafetových závodů v této sezoně:

Ženy

Hochfilzen: 1. Itálie, 2. Švédsko, 3. Francie… 9. ČR (Puskarčíková, Charvátová, Davidová, Vítková)

Oberhof: 1. Rusko, 2. Německo, 3. ČR (Charvátová, Vítková, Davidová, Puskarčíková)

Ruhpolding: 1. Francie, 2. Norsko, 3. Německo… 9. ČR (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Vítková)

Canmore: 1. Německo, 2. Norsko, 3. Francie… 7. ČR (Charvátová, Vítková, Davidová, (Puskarčíková)

Muži

Hochfilzen: 1. Švédsko, 2. Norsko, 3. Německo… 7. ČR (Šlesingr, Štvrtecký, Krčmář, Moravec)

Oberhof: 1. Rusko, 2. Francie, 3. Rakousko, 4. ČR (Moravec, Krčmář, Štvrtecký, Krupčík)

Ruhpolding: 1. Norsko, 2. Německo, 3. Francie… 8. ČR (Moravec, Krčmář, Štvrtecký, Krupčík)

Canmore: 1. Norsko, 2. Francie, 3. Rusko… 6. ČR (Šlesingr, Krčmář, Václavík, Krupčík)

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články