Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Krupčík s Krčmářem vytáhli štafetu až pod stupně vítězů. Nikdo neměl na Nory

Čeští biatlonisté napravili dojem a ve švédském Östersundu dokončili štafetový závod na čtvrtém místě. Velkou zásluhu na výsledku mají bezchybný Tomáš Krupčík a finišující Michal Krčmář. Na bronz Čechům chybělo 17 vteřin. Z jasného vítězství se radují Norové, další medaile sebrali Němci a Rusové.

Norští biatlonisté
zdroj: ČTK/DPA autor: Sven Hoppe

Pomalý rozběh, pak věci nabraly rychlost. Zkušení Michal Šlesingr a Ondřej Moravec nepředvedli na úvodních úsecích ideální výkon a české kvarteto začalo výrazněji zaostávat. V tu chvíli to vypadalo na další neúspěch českého týmu.

Jenže Tomáš Krupčík se předvedl ve skvělém světle a vytáhl české závodníky až na šestou příčku, což na závěrečném úseku ještě o dvě místa vylepšil Michal Krčmář. Přitom ztratil v posledním kole hůlku. "Ale asi by to nic neovlivnilo," mínil trenér Zdeněk Vítek.

"Ode mě to byl nejlepší výkon na šampionátu," byl v cíli rád Krupčík. "Určitě je to pozitivní před posledním závodem. Cítil jsem se vážně dobře, i když jsem tu nechal hodně sil," připustil. Podobné emoce měl po závodě Krčmář. "Byl jsem zase ten Michal z loňské sezony. A myslím, že Loginov by si to nenechal vzít," doplnil.

"Stojka mi nesedla, pak začaly nervy. Ztratil jsem kontakt. Je to takový úprk, že člověk těžko nahání to, co ztratil na střelnici," hodnotil v cíli Šlesingr. "Reagoval jsem na vítr, ale bylo to nezvládnuté. Musíme střílet precizně a čekat na chyby soupeřů, to se bude těžko stahovat. Mrzí mě to, bylo to hodně nepovedené," špitl v cíli Moravec.

Jasnými vítězi jsou Norové, kteří napodobili zlaté představení svých ženských kolegyň. Do cíle norskou štafetu dovezl Johannes Bö. Na poslední střelbě si suverén letošní sezony mohl zcela v klidu dovolit i tři střelecká zaváhání. Druzí dojeli s odstupem Němci, bronz putuje do Ruska. Kolaps potkal Martina Fourcada, který dvěma trestnými koly připravil Francii o medaili.

Jak závod probíhal?

Michal Šlesingr měl na prvním úseku totožný úkol jako o tři hodiny před ním Eva Puskarčíková, tedy neztratit kontakt. Na rozdíl od české biatlonistky svou úlohu na první položce zvládl a na ležce skosil v rychlém tempu všechny terče. Na druhé zastávce to ale už šlo hůře a po dvou chybách se Češi propadli na 14. příčku.

Nedařilo se ani druhému muži z české sestavy. Ondřej Moravec potřeboval na ležce dva náboje navíc a žádný posun se tak nekonal. Zkušený český biatlonista dojem zachránil čistou stojkou, i tak to ale z jeho strany nebylo vystoupení z kategorie solidních. Mezitím se na čele naháněli Francouzi s Nory, mezi nimiž zuřil souboj o vedení. Zpovzdálí nahlíželi Švédové.

Do akce šel Tomáš Krupčík, jenž pokrýval z českého pohledu třetí úsek. A vedlo se mu výtečně: nepotřeboval ani jeden náboj navíc a vytáhl vlastními silami české kvarteto až na šestou příčku. Na čele se na jeho úseku osamostatnili Norové – Simon Desthieux totiž musel na trestné kolo. Tarjei Bö předával svému bratrovi Johannesovi s náskokem 43 vteřin.

Čeští biatlonisté rázem nebyli daleko od vysokých příček a bylo na Michalu Krčmářovi, jak se svým úsekem naloží. Na první zastávce se sekl jednou, na druhé taky a nakonec stíhací jízdou vybojoval čtvrtou pozici. Ke zlatu dovezl Nory Johannes Bö, a to i když třikrát chyboval na závěrečné střelbě. Další medaile berou Němci a Rusové.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články