Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kolik zbylo sil do posledních bojů? Davidovou štafety rozladily, ostatní se mají od čeho odrazit

Biatlonové mistrovství světa v Östersundu už bude brzy minulostí. Ale ještě jsou na programu dva závody s hromadným startem a dá se očekávat nervy drásající podívaná. Žena proti ženě, muž proti muži. Možná vůbec to nejspravedlivější soupeření. I když po klidných dnech přijde podle všeho sněžení a vítr výrazně zesílí. Na startu budou také Markéta Davidová, Veronika Vítková, Michal Krčmář a Tomáš Krupčík. Přímé přenosy vysílá ČT sport a web ctsport.cz. Ženy jsou jako první na řadě ve 12:45, v 15:30 sledujte v akci muže.

Markéta Davidová okusila, co dokáže östersundská střelnice
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Jediný z české čtveřice, který atmosféru těchto výjimečných závodů nezažil, je Tomáš Krupčík. Přitom to bylo dvakrát tak blízko. Už v Anterselvě česká jednička na šampionátu naznačila, že forma jde velmi dobrým směrem. Jenže nastaly nenadálé zdravotní problémy a masák byl fuč. V zámoří zase zhatilo naděje mrazivé počasí.

V Östersundu to konečně přijde. Radost střídá obava z nemilosrdné dřiny. Vždyť hromadné závody jsou po těch vytrvalostních druhé nejdelší a navíc tratě v Östersundu patří mezi ty vůbec nejnáročnější v celém seriálu Světového poháru.

"Určitě je to splněný cíl pro tuhle sezonu. Ale momentálně jsem ve stavu, že každý další závod bude hrozný boj," uvědomoval si už ve středu po dlouhém závodu Krupčík.

Ve štafetě to ovšem vyšlo skvěle a Krupčík energií jenom sršel. Posunul Čechy ze čtrnácté na šestou pozici a závod si užíval. "Psychicky mě to nabíjí. Byl to těžký závod, ale ne tak dlouhý, zase tolik sil mi to nevzalo, takže by to zítra mohlo být dobrý," vyhlížel s optimismem.

V nohách toho nemají závodníci opravdu málo. Vítková, Davidová i Krčmář pět závodů, Krupčík čtyři.

Nejinak jsou na tom i další světové hvězdy. Takový Johannes Bö absolvoval úplně vše a v neděli zakončí velkolepou jízdu sedmou disciplínou a možná šestou medailí, z toho pátou zlatou. "Johannes si dal za cíl, že dá všechno. Dobře, ale to je nadčlověk," glosoval v nadsázce Ondřej Moravec po štafetách dvojic. Mezitím ještě dokázal norský fenomén vybojovat nejcennější kov v klasických štafetách.

Sebevědomí Davidové povážlivě klesá

Bude to obrovský zápas vůle. I na zastávkách Světových pohárů to tak je, protože hromadné klání vždy program zakončují. A Markéta Davidová moc dobře ví, co znamená vybojovat cenný kov. V Anterselvě dokázala ustát atak rychlopalných soupeřek a i s tradičně pomalejší střelbou dojela druhá.

Jenže po štafetě nebyla v nejlepším rozpoložení. Na trati se necítila vůbec dobře a po rozházené ležce musela na trestné kolo. Sebevědomí? "Přijde mi, že každým závodem jde dolů a dolů," prohodila smutně po týmovém závodu šestá z mixu, sedmá ze sprintu, třináctá ze stíhačky, třiačtyřicátá z vytrvalostního závodu a až patnáctá se štafetou.

Tomáš Krupčík
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Naopak Vítkové s Krčmářem štafety vyšly a podobně jako Krupčíka mohly jen pozitivně naladit. "Je to povzbudivé před zítřejším závodem. Vím, že na něj můžu jít s klidnou hlavou," řekla Vítková. Vím, že na střelnici mi to jde a je to čtyřpoložkový závod," dodala.

"Bude to trochu jiný závod… Těžké spekulovat. Můžu se vyspat blbě a nemusí to sednout. Odteď přijdu do buňky, myslím na zítřek a uvidím, jak se nám to s Tomem povede," prohlásil Krčmář.

Češi nebyli v sobotu od medaile daleko a muži čtvrtým místem zajeli nejlépe v historii mistrovství světa. Povede se nějaký podobný kousek i na úplný závěr šampionátu v Östersundu?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články