Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Famózní střelba stačila Čechům na šesté místo, smíšenou štafetu si podmanilo Norsko

U terčů bylo nejlepší ve startovním poli, ale medaile se nedočkalo. České biatlonové kvarteto obsadilo v úvodním závodu mistrovství světa šestou pozici ve smíšené štafetě. Ve švédském Östersundu vyhrálo Norsko před Německem, z bronzu se radovala Itálie.

Slavící smíšená štafeta Norska
zdroj: REUTERS autor: Anders Wiklund

Mezi vločkami sněhu si Češi ve složení Veronika Vítková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec, Michal Krčmář připsali nejlepší střelecký výkon v historii reprezentace na světových šampionátech - chybovali pouze třikrát.

Na trati však za elitou zaostávali (kromě Davidové) - zaznamenali až sedmý běžecký čas, což v celkovém kontextu stačilo k umístění pod stupni vítězů se ztrátou více než 40 sekund za bronzovou Itálií.

Ouvertura letošního mistrovství se rozhodovala až při poslední stojce, kterou excelentně zvládl Nor Vetle Sjastad Christiansen. Na rozdíl od německého rivala Benedikta Dolla totiž ani jednou neminul a do cíle dojel s náskokem 13 vteřin.

Seveřané se proto vrátili na trůn po šesti letech. Ke čtvrtému titulu v národních dějinách dojeli v sestavě Marte Oslbuová Röiselandová, Tiril Eckhoffová, Johannes Thingnes Bö a Christiansen.

Smíšená štafeta se naopak vůbec nevydařila Francouzům. Olympijští vítězové z Pchjongčchangu museli patnáctkrát dobíjet a hvězdný Martin Fourcade, jenž se vrátil k závodům po pěti týdnech, je v závěrečném úseku posunul "alespoň" na osmou příčku.

Jak vše proběhlo?

Českou štafetu rozjela Vítková a nezačala vůbec dobře. Vleže se trápila – dvakrát chybovala, strávila na střelnici více než 50 sekund a rázem se ocitla až na pomezí třetí desítky. Vestoje byla ovšem neomylná, stáhla manko a předala Davidové jako desátá. "Začátek mi bohužel ujel, ale naštěstí jsem zabojovala na stojce. V posledním kole jsem se snažila stáhnout, co šlo," hodnotila Vítková.

Nejlépe odstartovala ve švédském středisku Italka Lisa Vitozziová, která chladnokrevně smazala všech deset terčů, a poslala do závodu vedoucí ženu Světového poháru Dorotheu Wiererovou. Nadprůměrným během nicméně kontrovala Norka Röiselandová a ztrátu navzdory dvěma minelám snížila na pouhé 4 vteřiny.

Wiererové se poté vstup do šampionátu dle představ nepodařil. Úvodní dva výstřely poslala mimo, ale tlak ustála s lehkostí sobě vlastní. Eckhofová navíc zapsala stejnou bilanci, čehož k dorovnání manka využila "sprinterka" Denise Herrmannová z Německa. Toto trio následně bok po boku pokračovalo v běžecké části až do konce svého úseku.

Davidová byla na střelnici tradičně pomalejší. Ani jedinkrát však nezaváhala a druhým nejrychlejším během posunula české kvarteto do elitní šestice. "Říkala jsem si, že když první ránu trefím, bude to dobré. S nulami jsem spokojená. Na trati jsem se necítila úplně špatně, ale v posledním kole mi opravdu docházely síly. První jsem totiž asi trošku přepálila," uznala Davidová.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Petter Arvidson

Po ženách si ostrou premiéru v Östersundu připsali muži a suverén letošního ročníku Světového poháru Bö opět ukázal svou extratřídu. Arndu Peifferovi z Německa nadělil 15 vteřin a trápícímu se Lukasi Hoferovi z Itálie přes 50 sekund.

Nejrychlejším a nejpřesnějším biatlonistou u terčů - jak vleže, tak ve stoje - byl nicméně Moravec. Česko rázem poskočilo na čtvrtou příčku s mankem 34 vteřin za reprezentací z Apeninského poloostrova. "Na střelbě jsem se před šampionátem snažil zapracovat. Povedlo se a tento závod může být odrazovým můstkem směrem k víkendu a dál," řekl spokojený Moravec.

Finišman Krčmář se ovšem k medaili nepřiblížil. O "bramborovou" pozici naopak neúspěšně bojoval s Rusem Alexandrem Loginovem a Švédem Sebastianem Samuelssonem. Sice jen jedinkrát dobíjel, ale v závěrečném kole mu oba rivalové ujeli. "Neměl jsem na trati moc dobrý den. Trošku mě to mrzí, ale prostě na to nebylo. Hůř než dnes asi na šampionátu nepoběžím," komentoval Krčmář.

Mistrovství světa bude pokračovat v pátek od 16:15 sprintem žen.

Mistrovství světa v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Smíšená štafeta: 1. Norsko (Röiselandová, Eckhoffová, J. T. Bö, Christiansen) 1:17:41,4 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení), 2. Německo (Hinzová, Herrmannová, Peiffer, Doll) -13,1 (0+9), 3. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Hofer, Windisch) -1:09,6 (0+14), 4. Rusko -1:32,4 (0+8), 5. Švédsko -1:35,3 (0+10), 6. Česko (Vítková, Davidová, Moravec, Krčmář) -1:51,3 (0+3), 7. Ukrajina -2:27,2 (0+10), 8. Francie -2:41,2 (0+15), 9. Polsko -2:48,8 (0+4), 10. Finsko -2:53,2 (0+5).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články