Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Davidová zaútočí ze sedmého místa. Musí jet to své, říká Holubec před stíhačkou

Pár sekund od medaile, ale také smečka pronásledovatelek za ní. Markéta Davidová vyrazí do stíhačky jako sedmá s odstupem necelých tři sekund na vynikající běžkyni Denise Herrmannovou. Kousek za ní Tiril Eckhoffová, Dorothea Wiererová nebo Kaisa Mäkäräinenová. Výčet dam z lepší biatlonové společnosti. Českým biatlonistům sprint nevyšel, a tak se na trať pustí jen ve dvou. Přímý přenos stíhačky žen vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 13:15, od 16:00 je pak na programu závod mužů.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Sprint sebral hodně sil. "Ležet," to byla odpověď Davidové na otázku, co hodlá dělat den před závodem.

Jen klasický trénink. Zkusila si i střelbu. Téměř v bezvětří. Oproti sprintu by měly panovat v neděli přívětivější podmínky. "Dělat to, co umím, a uvidíme, co z toho bude. Budu se snažit úplně nebláznit a snažit se něco trefit," vyhlásila česká jednička této sezony.

V kleštích. Tak by se mohla cítit, kdyby sledovala soupeřky kolem sebe. Superrychlá Herrmannová na dosah, ale… "Musí jet to svý, rozhodovat bude první střelba. Hnát se za někým první kolo je nesmysl. Pomalu nepojede, ale určitě nebude dohánět Herrmannovou," řekl po sobotním tréninku trenér Jiří Holubec.

Ve sprintu byla Davidová na běžkách pátá nejrychlejší. Tradičně si chce dát důraz na pečlivou střelbu – dá se očekávat zdržení. Čerstvý sníh tratě neudělal snadnými, tupý podklad bral hodně sil. Poslední dva dny přeci jen srážek ubylo, přesto to tak neodsýpá. "Když se jede rychle, není to tak skluzné, ale snad budou ty závody lepší a lepší," vyhlížel Holubec.

Puskarčíková si střelbu na sobotním tréninku vyzkoušela, Vítková nikoli. V přívětivém větru ani nebylo třeba. Tlak bude na tyto dvě závodnice podstatně menší. Útočit budou z devětapadesátého, respektive osmatřicátého místa.

Optimistický sportovní ředitel Ondřej Rybář:

"Markéta je v pohodě, nohama na zemi. Střílí tady v pohodě. Výchozí pozici má parádní."

Je třeba nulovat

Českým biatlonistům sprint nevyšel. Nejlepší z nich Tomáš Krupčík vyrazí na trať jako třicátý, Michal Krčmář až čtyřiačtyřicátý. Toť vše. Ondřej Moravec doplatil na "podivný" kolaps, Jakub Štvrtecký na tři minely.

Vcelku nezvykle vyzpytatelný vítr udělal ze sobotního sprintu nadmíru vyrovnané drama. Krčmářovi zbývá z páté desítky na dvanáctou příčku zhruba minuta. "To není tak hrozné," řekl odhodlaně český závodník.

Krčmářova bilance ze sprintu: jedna–jedna. Recept na lepší umístění je proto nasnadě. "Povede to přes střelbu. Zkusím odstranit svoje jedničky. V poslední době je jich strašně moc. Není to tak, že bych střílel nějak katastrofálně, ale prostě tam chybějí ty nuly. Je tam moc jedniček. S nimi a tím během nedokážu jezdit vepředu," posteskl si.

O něco lépe je na tom třicátý Krupčík. "Je to pozice, ze které se dá udělat solidní výsledek. Myslím, že šance se posunout dopředu je velká," podotkl.

Od druhého do osmého místa ve sprintu samé nuly. A první? Johannes Bö i s jednou minelou s krásným náskokem téměř 14 sekund před velkým ruským rivalem Alexanderem Loginovem. Klíčové bude, jak zesílí vítr. Pokud ne mnoho, dalším se do boje o triumf bude pronikat těžko. I když třetí Quentin Fillon Maillet už letos ukázal, jak se dá Bö porazit. Třetí zlato pro suverénního Nora je velmi blízko.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články