Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Češi ve smíšených dvojicích i přes skvělou střelbu na nejlepší neměli. Zlato berou Norové

Štafeta smíšených dvojic českým barvám nejde a nic na tom nezměnilo ani mistrovství světa. Duo Eva Puskarčíková, Ondřej Moravec sice mělo vůbec nejpřesnější střelbu, ale nakonec obsadilo až devátou příčku. Z vítězství se radoval norský tým ve složení Johannes Bö, Marte Olsbuová Röiselandová. 

Ondřej Moravec předává štafetu Evě Puskarčíkové
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Jestli v biatlonu existuje nějaká disciplína, která české reprezentaci příliš nejde, je to smíšená štafeta dvojic. Celkově se zatím běžela jen desetkrát, ale Češi nikdy na medaili nedosáhli. Nejlepším českým úspěchem bylo doposud šesté místo ze Světového poháru v Kontiolahti.

V rámci mistrovství světa se do programu dostala vůbec poprvé, ale ani v Östersundu duo Puskarčíková, Moravec bilanci nevylepšilo.

Na střelnici přitom neměli čeští reprezentanti konkurenci. Moravec z 20 terčů neminul žádný, Puskarčíková dobíjela čtyřikrát, což celkově dalo nejlepší výsledek ze všech štafet, které odstartovaly.

Horší to však bylo v běhu, kde Češi od startu na favorizované dvojice neměli a z boje o nejvyšší příčky tak byli vyřazeni. Moravec nakonec v závěrečných metrech přesprintoval Lotyšsko a zajistil reprezentaci alespoň deváté místo. "Závod to byl neskutečně rychlý. Tempo i to (naše) dobíjení, i když jich nebylo moc... Na trati jsme bohužel ztráceli," řekl Moravec České televizi.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu štafet smíšených dvojic

"Bohužel mé momentální fyzické síly nejsou takové, jak bych si přála. Nechala jsem tam maximum. Bavila jsem se s Dorotou (Wiererovou) v cíli, ta byla taky úplně vyděšená z toho, jaké se v prvním kole nastolilo tempo. Fakt to bylo od začátku zostra," řekla Puskarčíková.

O zlatu rozhodla jako již několikrát v Östersundu poslední střelba. Na ni přijela na čele dvojice Ital Lukas Hofer a Nor Johannes Bö.

Hvězdný seveřan v posledních dvou vystoupeních na šampionátu vybouchl právě střelecky, ale tentokrát svoji položku zvládl na výbornou. Pět terčů, pět tref a do závěrečných stovek metrů odjížděl sám. Hofer totiž musel jednou dobíjet a na svého rivala už nestačil.

Bö, který je v páru s Röiselandovou, tak dosáhl na třetí zlato a čtvrtou medaili na letošním mistrovství. Stříbro brali Italové ve složení Hofer, Dorothea Wiererová a bronz připadl domácímu Švédsku, které nasadilo Sebastiana Samuelssona s Hannu Öbergovou.

Závod štafet smíšených dvojic na mistrovství světa v Östersundu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Jak vše probíhalo?

Žádné čekání, žádné taktizování. Premiéra nejmladší disciplíny na mistrovství světa odstartovala ve velkém tempu. Pořádně do toho šlápla zejména Němka Denise Herrmannová a pole se začalo trhat. Velkou rychlost nedokázala zachytit Puskarčíková, jež před první střelbou nabrala manko 15 sekund.

1. střelba vleže: Na první položce se hodně chybovalo a dobíjelo. Nejlépe si vedla Ukrajinka Anastasija Merkušinová, jež se posunula na první příčku. Puskarčíková byla rovněž bezchybná a odížděla jako desátá.

Při přejezdu ke stojce se pole sjelo a vytvořila se skupina deseti závodnic. Puskarčíková se v ní ale neudržela a propadla se na třináctou příčku.

2. střelba vestoje:  První položka vestoje nevyšla z favoritek zejména Herrmannové, jež dvakrát dobíjela. To Wiererová předvedla superstřelbu a Itálie předávála jako první. Puskarčíková musela jednou dobíjet a Moravce poslala na trať jedenáctého s mankem 25 sekund.

3. střelba vleže: Na první mužskou položku dorazila skupina sedmi štafet, kterým diktovali tempo Hofer a Bö, a ležka na tom moc nezměnila. Z boje o přední příčky odpadla akorát štafeta USA, která musela dokonce na trestné kolo. Moravec zastřílel výborně a posunul se na desátou pozici. Ztráta na čelo se však lehce zvětšila.

4. střelba vestoje: V závěru první mužské části přišla stojka, která dala některým zabrat. Bö třikrát dobíjel, ale trestnému kolu těsně unikl. To stejné se stalo Rusku. Hofer se Samuelssonem minuli zase dvakrát. Moravec předal jako devátý s odstupem 37 sekund.

Biatlonistky během závodu smíšených dvojic na mistrovství světa
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: PETTER ARVIDSON

5. střelba vleže: Návrat žen na trať nejlépe vyšel Německu a Francii. V čele vzniklo duo Denise Herrmannová, Julia Simonová, jež si vytvořilo náskok 9 vteřin na nejbližší soupeřky. Ležka ale vše opět zamíchala. Italka Wiererová totiž pálila znovu fantasticky a vzala si zpět první místo. Čistá byla i Puskarčíková, která se po propadu na desátou příčku během běhu vrátila na deváté místo.

6. střelba vestoje: Wiererová si první místo držela, ale přidala se k ní výborně běžící Herrmannová a znovu vznikla v čele odskočená dvojice. Ale znovu přišla střelba a znovu se pořadí míchalo. Muži tak vybíhali v pořadí první Norsko, druhá Itálie a třetí Švédsko 14 sekund před Německem. Puskarčíková třikrát dobíjela a poslala Moravce na trať jako dvanáctého.

7. střelba vleže: Sedmá položka z boje o zlato vyřadila Švédy. Samuelsson jednou musel dobíjet a Hofer s Böm mu ujeli. Čistý Moravec se držel dvanáctý.

8. střelba vestoje: Závěrečná položka rozhodla o medailích. Hofer dojel zároveň s Böm, jenže zatímco Nor byl stoprocentní, Ital jednou musel dobíjet a zlato i stříbro byly jasné. Ani boj o bronz se příliš nezdramatizoval. Samuelsson sice jednou dobíjel, ale Německo už na dostřel nepustil.

Moravec byl znovu čistý a do závěrečného kola vyjel desátý. V posledních metrech ale předjel dvojici Lotyšska a vybojoval pro Čechy devátou příčku.

Mistrovství světa v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Štafeta dvojic: 1. Röiselandová, J. T. Bö (Nor.) 35:43,2 (0 trest. okruhů + 6 dobíjení), 2. Wiererová, Hofer (It.) -13,4 (0+5), 3. Öbergová, Samuelsson (Švéd.) -20,0 (0+8), 4. Herrmannová, Lesser (Něm.) -30,5 (0+6), 5. Merkušynová, Pidručnyj (Ukr.) -41,5 (0+5), 6. Pavlovová, Jelisejev (Rus.) -52,7 (0+5), 7. Simonová, Guigonnat (Fr.) -1:06,5 (0+10), 8. Hauserová, Eder (Rak.) -1:08,2 (0+5), 9. Puskarčíková, Moravec (ČR) -1:34,1 (0+4), 10. Bendiková, Rastorgujevs (Lot.) -1:34,3 (0+6).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články