Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Biatlonové MS před velkým finále. Co chybí k parádním výsledkům?

Biatlonový šampionát má před sebou poslední čtyři závody: dvě štafety a dva masáky. Očekávala se norská dominance v podání Johannese Böa. Tak úplně se nekonala. Hodně vidět jsou Němci, kteří mají na svém kontě už dvě zlaté medaile. Velkého triumfu se dočkalo i domácí Švédsko, Slovenka Anastasia Kuzminová přidala do své sbírky chybějící triumf na MS. Markétě Davidové chyběla k cennému kovu jedna přesná rána ve sprintu. Žádný propadák, ale ani velký důvod k českým oslavám. Přímé přenosy vysílá i o nadcházejícím víkendu ČT sport a web ctsport.cz.

Závod štafet smíšených dvojic na mistrovství světa v Östersundu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Neříkám, že s kluky nejsme spokojení. Ale chybí nám tam aspoň jeden výsledek kolem desítky. Jinak by to byla paráda," poznamenal sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář po vytrvalostním závodu mužů.

Smíšené štafety hned na úvod snad ani lépe z českého pohledu vyjít nemohly. Jen tři dobíjení – to byla skvělá střelba. Jenž pak už na větrné střelnici v důležitých chvílích nějaké ty rány uletěly.

Davidová skončila s jednou chybou ve sprintu sedmá. "Kdyby" je zbytečné řešit. V sezoně už dokázala čtyřikrát stanout na stupních vítězek, v Östersundu, se kterým se teprve seznamuje, jí zatím unikají. "Takové výsledky bych před sezonou od sebe vůbec neočekávala," zdůraznila několikrát.

Ale na druhou stranu: "Je tam strašně moc věcí, které je třeba zlepšovat. Ve stíhačce – když jsem se posunula dozadu – určitě bych se příště chtěla posouvat dopředu," podotkla upřímně a s pokorou vycházející česká hvězda, ve stíhacím závodě třináctá.

Stejné umístění vybojovala i Veronika Vítková ve vytrvalostním závodě. Nad stadionem odpálili pořadatelé ohňostroj na počest švédského vítězství a bronzová z olympijských her Vítková si po podivné sezoně, ve které se hledala hlavně na běžkách, připsala cenné umístění. Ale…

"Budu se opakovat, ale škoda té jedné rány," posteskla si v cíli. "Beru to pozitivně, protože co jsem si prožívala celou sezonu, to nebylo dobré. Chuť jsem si určitě spravila," pronesla po nejdelším závodu. Poslední slovo to přitom zdaleka ještě nemusí být.

Biatlonový areál v Östersundu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Rány vleže mohou mrzet také Tomáše Krupčíka, českou jedničku na šampionátu. Ve sprintu, ve stíhačce i ve vytrvalostním závodě udělal na ležkách vždy po jedné chybě. Zato stojky má v jinak nevyzpytatelném Östersundu v malíčku.

Výsledek? Přímo snový. Poprvé si vyjel účast v hromadném klání. Domů rozhodně nepojede zklamaný. "Splněný cíl pro tuhle sezonu."

Podle představ se nevyvíjí šampionát pro Ondřeje Moravce. Po vydařené mix štafetě přišel nepochopitelný kolaps ve sprintu. Náhlý pokles tlaku způsobil pocity, které by už nikdy nechtěl zažít. Ve vytrvalostním závodě, v mix štafetách ani ve dvojicích se naštěstí nic podobného nevrátilo, jenže nepřišel ani žádný velký výsledek.

Krčmář se sice kvalifikoval do nedělního masáku, k ideálu to však má daleko. Po nepovedeném sprintu zažívá pouze vzestupné výsledky – pětadvacátý ve stíhačce a třiadvacátý ve vytrvalostním závodě. Jak sám shrnul: "Výsledky neurazí, ale ani nenadchnou."

Zaútočí Johannes Bö na šest nebo dokonce sedm zlatých medailí? Ptali se všichni před šampionátem. Do poslední položky ve stíhačce to tak vypadalo, jenže přišel zkrat a senzační triumf Ukrajince Dmytra Pidručného. Kyselý Böův výraz na tiskovce vypovídal o mnohém. Když nedopadl vinou špatné střelby ani dlouhý závod, bylo zřejmé, že šampionát nebude naplno korespondovat s neskutečným průběhem celé sezony.

Nor Johannes Thingnes Bö se raduje z vítězství ve sprintu na mistrovství světa
zdroj: REUTERS autor: Jessica Gow

Dalších témat k hovoru by se dalo najít hned několik. Přerušená medailová série Laury Dahlmeierové. Nutno ovšem dodat, že navzdory zdravotním problémům jde stále o skvělý úspěch. Ukrajinské překvapení v podání Pidručného, bulharská senzace a naopak po výborné sezoně mírné francouzské hledání.

Stále je na co se těšit. Ve hře budou obě české štafety a v neděli Markéta Davidová s Veronikou Vítkovou a Tomáš Krupčík s Michalem Krčmářem. V závěru mistrovství už půjde o to, komu zbylo více sil. Tratě jsou tu hodně náročné a únava bude znát. "Je větší a větší, ale myslím si, že to nějak zvládneme. Bojujem dál," ujistila před závěrečnou nemalou závodní porcí věčně usměvavá Markéta Davidová.

Výsledky dosavadních závodů s nejlepším českým umístěním

Mix štafety: Norsko, Německo, Itálie… 6. ČR

Sprint žen: Kuzminová, Tandrevoldová, Dahlmeierová… 7. Davidová

Sprint mužů: J. Bö, Loginov, Fillon Maillet… 30. Krupčík

Stíhačka žen: Herrmannová, Eckhoffová, Dahlmeierová… 13. Davidová

Stíhačka mužů: Pidručnyj, J. Bö, Fillon Maillet… 18. Krupčík

Vytrvalostní závod žen: Öbergová, Vittozziová, Braisazová… 13. Vítková

Vytrvalostní závod mužů: Peiffer, Iliev, T. Bö… 22. Krupčík

Štafeta dvojic: Norsko, Itálie, Švédsko… 9. ČR

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články