Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Taková školácká chyba, nadávala si Koukalová. Pak ale předvedla stíhací comeback

Hochfilzen – Po první položce se v duchu už pomalu loučila s medailí. Do stíhacího závodu přitom jako mistryně světa ve sprintu vyrážela první, jenže na první ležce přišel velký problém. Gabriela Koukalová byla podle svých slov moc roztržitá a chybnou manipulací se závěrem malorážky se dramaticky propadla pořadím. Nakonec však na střelnici i trati dokázala manko stáhnout a mohla slavit bronz. "A to jsem si na začátku říkala: Sbohem, medaile," vylíčila.

Laura Dahlmeierová a Gabriela Koukalová v cíli stíhačky
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Koukalová prý nevěřila, že po dlouze proleženém čase na střelnici by byla schopná útočit na čelo závodu. "Jsem za ten krásný comeback ráda. Běžecky se podařilo tam držet, vybojovat kontakt během druhého a třetího kola, což bylo hrozně důležité. Tam se to dnes dost rozhodovalo," uvedla.

Co se vlastně na střelnici stalo? Koukalová vystřelila první ránu a při přebíjení náboje omylem neotevřela dostatečně závěr. "Takže mi ten náboj, který vylítává prázdný, ten kov, zůstal v komoře. Tím pádem jsem ho musela vyšťourávat prstem ven. Pak jsem musela vypáskovat další náboj, takže jsem věděla, že mi jeden chybí a budu muset dobíjet," začala popisovat.

Zavřela závěr a v momentě, kdy chtěla vystřelit, zjistila, že jak do zásobníku podle svých slov šťourala, povyskočil dolů. "Tím pádem se mi vycvaknul a nemohla jsem vystřelit, protože to žádný náboj do komory nenacpalo. Už není moc variant, co se mi tam mohlo stát na střelnici víc," uvedla Koukalová.

Stalo se jí prý vše, na co se normálně snaží připravit. "Je to prostě úplně zbytečná chyba, roztržitost. Chtěla jsem to udělat rychle a v důsledku toho jsem ten závěr neotevřela a nezavřela dostatečně," dodala.

Přitom jí nepřišlo, že by před závodem byla moc nervózní. "Ale asi jo. Je to školácká chyba, je to, jako kdybych na konci třetí třídy neuměla spočítat jedna a jedna. Stává se mi to tak dvakrát do roka," prohlásila.

Bronzová Gabriela Koukalová s českým týmem
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Po dvou zkažených ranách se ovšem psychicky zvedla. "Takový průšvih ze začátku člověku na psychice nepřidá. Ale říkala jsem si, že nesmím nic vzdávat a pojedu do konce. Nikdo neví, co se na dalších položkách může stát, třeba dám tři nuly a můžu jet až do konce. Chtěla jsem jet pro ty lidi, co tu dneska byli, a chtěla jsem jim udělat další hezký zážitek," řekla Koukalová.

Opět ji pomohla běžecká forma. "Vždycky je jednodušší jet za někým, přede mnou byl závodnic celý chumel. Trochu jsem vylítla jak zajíc z brázdy, snažila jsem se za každou cenu držet kontakt. Na střelnici hraje roli každá vteřina," zdůraznila.

Je ráda, že vydržela až do samotného závěru. "To bylo důležité. Vydržet do poslední střelby. Ale když si to člověk nechá moc ujet, nedá se to potom nikdy doběhnout. Ty síly, které jsem tam musela investovat, mi chyběly trochu v závěru a malinko mě mrzí, že to nevyšlo. Jak se říká, za blbost platí, takže je skvělé, že tu vůbec můžu s holkama být," prozradila na tiskové konferenci.

Sport
zdroj: ČT4

Na druhou Darju Domračevovou by nicméně nestačila. "Viděli jsem ji, jaký má projev, a popravdě jsem nevěřila, že bych ji mohla dojet. Zkoušela jsem to, viděla jsem, že ji malinko dojíždím, ale posledních 500 metrů bylo na sklonku kopce. To už jsem věděla, že když ji nebudu mít tam, rozhodně ji nepředjedu na cílové rovince. Byly to tři vteřiny, ale v tu chvíli moc. Tři vteřiny na takhle krátkém kousku jsem neměla sílu," přiznala Koukalová.

Hned po závodě ji někteří fanoušci zastavovali s tím, že je mrzí, že vypustila finiš. "Věřím, že mám dost zkušeností na to, abych posoudila, zda jsem schopná to na sto metrech dojet. Kdybych věděla, že mám šanci, tak jedu hlava nehlava, ale Darja byla ve finiši silná, rychlejší, takže už na to nebylo. Promiňte."

Kdyby teď ukončila sezonu, prý by jí už o nic nešlo. "Dvě medaile z mistrovství světa? Doufám, že mi to dodá takový klid do dalších závodů a mohu si to tak nějak pinkat," vtipkovala Koukalová.

Ve dvou individuálních závodech v Hochfilzenu se dvakrát podívala na stupně vítězů. "To je opravdu paráda, skvělý. Je to malinko na rozhraní, že když člověk ví, že pro to mohl udělat víc, o to víc štve, že to byla moje chyba. Za chvíli to vydejchám a bude převládat to, že mám dvě medaile. Ten bronz si přidám na poličku," smála se.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články