Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Strojoví Rusové ovládli štafetu, Češi propadli

Hochfilzen (Rakousko) – Dramatický štafetový závod na MS v biatlonu ovládli strojově přesně střílející Rusové, kteří jen třikrát dobíjeli. Druzí skončili Francouzi a třetí domácí Rakušané. Pro české kvarteto Tomáš Krupčík, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr a Michal Krčmář je zklamáním desáté místo. Českým biatlonistům se v závodě nedařila střelba, ani jednu z osmi položek nezvládli bez chyby. Je to nejhorší výsledek na velké akci od olympijských her v Soči, kde byli jedenáctí.

Rusové ovládli v Hochfilzenu štafetový závod
zdroj: Reuters

Rozhodující z českého pohledu byl hned první úsek, Na něm dostal přednost Tomáš Krupčík před Adamem Václavíkem. Krupčík však nepotvrdil střeleckou formu a po stojce musel na jedno trestné kolo.

"Jak jsem se snažil dotáhnout po ležce, dojel jsem na stojku ve větším zatížení. Běžecky to nebylo ideální, ale kdybych se ve stojce trefil, nemuselo by to být tak zlé," ohodnotil svůj výkon Krupčík.

Češi ztratili šance především na střelnici. Celkový výsledek byl 1+15. Snaha o stahování manka nebyl jednoduchý. "Bolelo mě to snad nejvíc z celého týdne. Moc jsem tomu nepřidal. Se svým výkonem nejsem spokojen," konstatoval Moravec.

"Trať je hodně rozbitá, hrabavá. Bylo to nepříjemné, těžké. Dost jsem zápasil i na střelnici. Dnešní závod byl takový neslaný nemastný," posteskl si Šlesingr, který přiblížil Čechy první desítce. Tu ve finiši vybojoval proti Švédu Lindströmovi Krčmář. Ztráta na Rusy? Tři minuty a deset sekund.

"Mě ten začátek srazil do kolen. Byl jsem nahecovaný. Když jsem viděl, že jsme ztratili kontakt s čelem, ztratil jsem trochu motivaci. Jediné pozitivum bylo, že jsem se dokázal poprat o to desáté místo," popsal situaci Krčmář.

"Dál už jsme asi šanci posunout se neměli," podotkl šéftrenér Ondřej Rybář. Čelo závodu téměř nechybovalo a závěr byl velmi dramatický. Martin Fourcade bojoval s Rusem Antonem Šipulinem, o bronz usilovali Rakušané a Němci. Šipulin byl tentokráte silnější než francouzský fenomén, z bronzu se nakonec mohli radovat domácí.

Co se dělo na trati?

Krupčík vyrazil do závodu z třetí startovní řady s číslem sedm. Na prvním úseku bojovali mimo jiné Björndalen nebo Lesser. Krupčík se v prvním kole usadil ve středu pole. Drobný náskok si v závěru táhlého stoupání vytvořil Rastorgujevs. Lotyš odstřílel přesně a odjel první. Za ním smečka bezchybných – Lesser, Björndalen a další. Krupčík jednou dobíjel a byl s odstupem téměř 17 sekund šestnáctý.

Hlavní pole jelo stále pospolu. Krupčík na druhé střelbě propadl. Na úvod trefil jediný terč, se třemi dobitími nakonec musel na jedno trestné kolo. "Celé grupetto měl nahoře, chtělo to zareagovat," okomentoval šéftrenér Rybář. Vedla Ukrajina před Německem a skupinou dalších favoritů. Česká štafeta měla ztrátu více než 56 sekund. Moravec vyrážel s odstupem minuty a půl z 21. místa. Vedlo Německo před Francií.

Tomáš Krupčík
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Norové na čelo ztráceli přes půl minuty. Skvěle střílely štafety USA, Ukrajiny nebo vedoucího Německa. Moravec jednou chyboval a držel dvacátou pozici před Rumuny. Ve druhém kole začal manko postupně stahovat.

Doll obsadil první stav, ale vyčerpal všechny náhradní náboje. Dávno už mezitím odjel bezchybný Fillon Maillet, za ním Ital Windisch, Ukrajinec Semenov a Rus Cvetkov. Nor Svendsen ne a ne vedoucí pozice dohnat. Moravec prostál na střelnici s jedním dobíjením 41 sekund a manko se navýšilo na minutu a 43 sekund. Šlesingrovi předával na 16. místě, elitní desítka byla hodně daleko.

Boj o první místo byl velmi vyrovnaný. Pět štafet se pohybovalo v rozmezí šesti sekund. Německo mělo půlminutové manko, Norové ještě o 10 vteřin větší. Babikov vyhoupl Rusy do vedení, výborně jeli i domácí Rakušané, skvěle se držel také Ital Montello. Ukrajinec Semakov ztratil, třikrát dobíjel Francouz Desthieux. Šanci nevyužili Němec Peiffer ani Nor Tarjei Bö.

Šlesingr na trati mocně bojoval, jenže poslední terč mu dal zabrat a sestřelil ho až na čtvrtý pokus. Na 15. místě měl ztrátu dvou minut a deseti sekund. Snažil se, co to šlo, ale na stojce musel dvakrát dobíjet. Využil však omylů ostatních štafet kolem sebe a odjížděl jedenáctý za Slováky. Skvěle stále stříleli Rusové. Babikov vedl o pět sekund před Ederem, Francie se vrátila na medailové pozice. K nim se výrazně přiblížili Němci zásluhou Peiffera. Tarjei Bö odstřelil naděje Norům, když musel na trestné kolo. Krčmář vyjížděl za prvním Ruskem desátý.

Štafeta biatlonistů na MS v Hochfilzenu
zdroj: Reuters

Fourcade se ze čtvrtého místa přibližoval jako hladové zvíře. Také Schempp nevzdával boj o titul. Rusové po sedmi střelbách jen dvakrát dobíjeli, Francie ale nebyla daleko. Rakušan Landertinger měl manko jedenácti sekund, Schempp dvacet. Krčmář ztrácel, se dvěma dobíjeními odjel z ležky až za Slovenskem jako jedenáctý.

Šipulin do toho řádně šlapal a získával náskok. Zatímco však jednou chyboval, Fourcade terče vybílil. Jenže Rus jel výtečně i v posledním kole. Mezi Rakušany a Němci se rozhořel boj o bronz.

Šipulin dovezl po devíti letech Rusy ke zlatu, Francie skončila druhá a domácí Rakušané slavili bronz. Krčmář porazil ve finiši Švéda Lindströma a vybojoval alespoň desátou příčku. Češi měli v cíli bilanci 1+15. Zklamaní byli i osmí Norové.

Výsledky štafety mužů na MS v biatlonu

1. Rusko (Volkov, Cvetkov, Babikov, Šipulin) 1:14:15,0 (0 tr. okruhů + 3 dobíjení), 2. Francie (Beatrix, Fillon Maillet, Desthieux, M. Fourcade) -5,8 (0+4), 3. Rakousko (Mesotitsch, Eberhard, Eder, Landertinger) -20,1 (0+10), 4. Německo -29,6 (0+8), 5. Itálie -1:30,8 (0+5), 6. Ukrajina -1:41,3 (0+10), 7. USA -1:50,5 (0+8), 8. Norsko -2:22,3 (1+8), 9. Bulharsko -2:50,3 (1+7), 10. ČR (T. Krupčík, Moravec, Šlesingr, Krčmář) -3:10,0 (1+15).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články