Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Strašák dopingového skandálu obchází biatlonové MS. Policie udělala razii u Kazachstánců

Hochfilzen – Na první závod na biatlonovém mistrovství světa se teprve čeká, v rakouském Hochfilzenu však už bylo pořádně živo. Během středy místní policie udělala razii u týmu Kazachstánu kvůli podezření z dopingu. Pracovníci kriminálního úřadu při domovní prohlídce zabavili na hotelu různý lékařský materiál a léky.

Galina Višněvskajovová
zdroj: ČTK/DPA/ autor: Matthias Balk

S policií na případu spolupracuje Mezinárodní biatlonová unie (IBU), jež zatím Kazachstán nijak nepotrestala. Kvarteto Olga Poltoraninová, Anna Kistanovová, Maxim Braun a Jan Savickij tak může odstartovat do dnešního závodu smíšených štafet. "Nemáme zatím žádné konkrétní výsledky, takže musíme s případnými opatřeními počkat," řekla generální sekretářka IBU Nicole Reschová.

Policii přivedla k podezření lednová informace od soukromé osoby, jež viděla, jak cestující z několika minibusů likvidují na benzinové stanici ve Východním Tyrolsku velkou kartonovou krabici. "Nacházelo se v ní značné množství použitého lékařského materiálu, jako jsou injekční stříkačky, infuze a ampule, a také ručně psané zápisky, jež ukazují na doping," uvedla policie.

Je nám líto, video expirovalo.
Rakouská policie našla nejrůznější lékařské vybavení a léky

Kromě toho v krabici byly různé akreditace na akce Mezinárodní biatlonové unie (IBU). Lékařský materiál a léky byly předány rakouské antidopingové agentuře.

Z dokumentů vyplynulo, že krabice a její obsah patřily kazašskému biatlonovému týmu. Proto u něj ve středu 30 pracovníků kriminální policie provedlo razii, při níž vedle léků zabavili i mobilní telefony. Ve spolupráci s IBU poté rakouská antidopingová agentura provedla u sportovců kontroly vzorků moči a krve.

Vyšetřovatelé nyní prověřují, zda nedošlo k porušení rakouského antidopingového zákona a zda nebyla naplněna podstata trestného činu sportovního podvodu.

K razii u týmu Kazachstánu došlo ve stejný den, kdy výkonný výbor IBU rozhodl o odebrání mistrovství světa 2021 Ťumeni kvůli státem organizovanému dopingu v Rusku.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články