Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Šlesingr: Jsem spokojený tak napůl, kongres IBU vlastně nic nevyřešil

Hochfilzen - Kongres mezinárodní federace IBU sice odebral ruské Ťumeni biatlonové mistrovství světa, přesto je Michal Šlesingr ze středečního rozhodnutí spokojený jen napůl. Na návrhy sportovců totiž delegáti zareagovali pouze ustanovením skupiny, která má zpracovat například výrazně přísnější postihy za doping. Ty se ovšem budou schvalovat nejdříve za rok a půl.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Šlesingr patří společně s Francouzem Martinem Fourcadem a Američanem Lowellem Baileym k nejaktivněji vystupujícím sportovcům v boji proti užívání zakázaných látek a tlačí na biatlonovou federaci IBU, aby byla v tomto směru důslednější.

"Jsem spokojený tak napůl. Víceméně byl kongres z mého pohledu zbytečný," uvedl Šlesingr. " Nevyřešilo se vůbec nic. Je to přešlapování na místě. Mrzí mě, že nebylo IBU schopný být důraznější. Mám z toho smíšený pocity," řekl Šlesingr.

Kongres IBU vzal Ťumeni MS a vytvořil novou pracovní skupinu, která se bude zabývat požadavky závodníků. Ta zpracuje návrh trestů za doping pro sportovce i národní federace.

Jde třeba o osmileté tresty za pozitivní nález, velké finanční sankce pro federace či ztrátu míst ve Světovém poháru pro jednotlivé země. "Věděli jsme předem, že osm let nám nemůže projít, ale ty dva body - kvóty a pokuty - jsou naprosto v kompetenci IBU," upozornil Šlesingr.

"Takže kdyby IBU měla opravdu snahu sportovcům vyjít vstříc v tom smyslu, že sportovci chtěli, aby to bylo vyřešený před Hochfilzenem, tak by to šlo," zlobil se Šlesingr na vedení IBU. "Ryba smrdí od hlavy," ukázal Šlesingr na šéfa biatlonové federace Anderse Besseberga.

Rusové údajně odmítají šampionát vrátit a chtějí kongres IBU napadnout. "Je to tak, že když máš proti sobě soupeře, který poukazuje na tvoje neduhy, tak nejjednodušší způsob, jak výsledek obrátit, je, že napadneš jeho," řekl Šlesingr.

Za své postoje dostává od ruských fanoušků na sociálních sítích nenávistné vzkazy. "Ať si chodí, to je ta jejich propaganda," mávl nad tím Šlesingr rukou. "Jestli oni to chtějí házet na něco jiného a nemají vůbec žádnou sebereflexi, tak tam je špatně něco u nich, ne u nás," doplnil.

Šlesinger přiznal, že čeští reprezentanti si v současné situaci dávají velký pozor, co jedí a pijí, jelikož mají určité obavy, aby jim někdo něco nepodstrčil. "Nedá se nic dělat, musíme být obezřetnější. To jsem ještě před časem vůbec nevěřil," řekl Šlesingr.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články