Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šéftrenér Rybář: Byl to vabank a vyšel. Druhá medaile je velký úspěch

Hochfilzen – Po první položce nikdo nevěděl, co přesně se stalo. Proč Gabriela Koukalová strávila na střelnici tolik času a dvakrát chybovala? Ani těsně po závodě to ještě zcela nechápal šéftrenér biatlonové reprezentace Ondřej Rybář. Nicméně bylo zřejmě, že šlo o nespecifikovaný problém s manipulací závěru, což později Koukalová potvrdila. I přesto dokázala vybojovat ve stíhačce bronzovou medaili. "Jen to podtrhuje má slova, že je opravdu zralou závodnicí," pronesl Rybář.

Trenéři Ondřej Rybář a Zdeněk Vítek
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Nemyslím si, že by úplně panikařila, ale jedna rána jí vyšla tam, kam vůbec nechtěla. Byl tam dvojnásobný čas strávený na střelnici, to byl rozdíl, který pak chyběl ve finiši," řekl Rybář k první ležce, kde Koukalová dvakrát chybovala a dobíjet musela manuálně. "Jsem sám zvědavej, co nám k tomu řekne," přemítal Rybář.

"Že se zasekne náboj, to se stává, on jí navíc asi vyskočil plný a tam je to dobíjení. Když jede z prvního místa, tak tam proběhne možná trochu zmatkování, i když mi nepřišlo, že by zmatkovala, spíš jsem se divil, proč tak dlouho nestřílí," dodal.

Byl rád, že se Koukalová dokázala vrátit do závodu. "Poslední položku zvládla výborně, bylo vidět, že to střílela v jiném pořadí, protože viděla tu důležitost. Musíme být hrozně rádi. Je to její druhá medaile z druhého individuálního závodu tady. Velký úspěch," uvedl Rybář.

Mezitím byl však spolu se Zdeňkem Vítkem bezmocný. "Nic moc se tady během závodu dělat nedá. Je hrozně těžké najít, co je za problém, navíc u stíhačky sledujeme terče, abychom mohli podat informaci, jak případně upravit mířidla, takže není moc prostoru koukat, co závodník dělá," vysvětlil.

Vedle Koukalové navíc měla česká reprezentace v závodu ještě Evu Puskarčíkovou a Lucii Charvátovou. "Sledujeme každého závoďáka, a když už dlouho koukám a nevidím, že ta rána vyjde, tak zpětně dohledávám, co se stalo," popsal Rybář.

Gabriela Koukalová
zdroj: Reuters

Druhá ležka už byla bezchybná, na první stojce ovšem jedna rána mimo přišla. Koukalová nicméně běžela výborně, po poslední stojce ztrácela na druhou Darju Domračevovou necelých pět vteřin, na trati ji dokonce stáhla na tři, běloruská reprezentantka se pak opět vzdálila.

"Po první položce Gábina nehodila flintu do žita. Stálo ji spoustu sil dojet tu skupinu zpátky a ty možná chyběly ve finišovém kole," řekl Rybář. "Darja ukázala už v Anterselvě, že mezi rychlé běžkyně patří," přidal. Zlato získala Němka Laura Dahlmeierová.

Rybář doplnil, že Koukalová zariskovala. "Závodník se chce prát o příčky nejvyšší. Byla snaha dojet to co nejrychleji, byl to vabank, zda to zvládne, nebo ne. Myslím, že jsme české fanoušky potěšili, když už u té televize čekali," smál se Rybář.

Stíhací závod biatlonistek
zdroj: ČTK/ITAR-TASS

Koukalové podle něj pomohlo, že se po pátečním sprintu, v němž brala zlato, uvolnila. "Může být. Už před sezonou jsme avizovali, že letos má prioritu mistrovství světa. Nesoustředí se na křišťálový globus a závodění podle toho vypadá. A když se prvním závodem podaří splnit, co si předsevzala, určitý klid to přinést může."

Nyní čekají Koukalovou dva dny volna. "Nemyslím si, že by na tom byla špatně, ale dva dny nikomu neuškodí. Pro ni to bude den volna a pak zapracování na další těžké závody. Čeká ji individuál, štafeta a hromadný start, takže porce závodů přijde. Na konci bude znát každý den odpočinku," prohlásil Rybář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články