Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Rybář o anonymních výhrůžkách: Můžeme si jen dobře hlídat věci

Hochfilzen (Rakousko) - Kromě povětrnostních podmínek, které často zásadně ovlivňují střelbu a následně výsledky závodů, řeší česká výprava v posledních dnech i další starosti. Podle šéftrenéra českých biatlonistů si celý tým více hlídá své věci na základě anonymních výhrůžek, které se k závodníkům dostávají. Podle Rybáře podobné záležitosti do sportu vůbec nepatří a do celé kauzy by měla zasáhnout IBU i pořadatelé světového šampionátu.

Šéftrenér českého biatlonového týmu Ondřej Rybář
zdroj: Český biatlon

České biatlonistky nastoupí do středečního vytrvalostního závodu s nižšími čísly než do předchozích závodů. Stojí za tím dlouhodobé sledování povětrnostních podmínek na střelnici, které prováděl celý český tým.

"Holky jsme malinko posunuli dopředu. Největší rozhodování bylo asi kvůli větru. Protože tady při nástřelu vítr fouká zleva a pak se to během závodu uklidňuje. To bylo vidět v závodech žen i mužů. Start je o čtvrt hodiny dřív. V předchozích dnech jsme pečlivě sledovali, kdy se vítr zklidnil. Myslím, že by to té třetí skupině mělo dát, ale bude to o fous," vysvětlil taktický tah šéftrenér českých biatlonistů.

Ondřeje Rybáře lehce zaráží výsledky domácích závodníků na šampionátu, kterým nefunguje ideálně střelba. "Myslím si, že tady bylo dost dnů, aby si to ti závodníci nacvičili. Proto mě trochu překvapují domácí, kteří se nějak trápí se střelbou. Asi nikdy si tu střelnici nemůžete nacvičit. Každopádně je potřeba se nebát a reagovat. A já doufám, že nám bude přát los a že na střelnici už bude relativní klid," vyslovil své přání před vytrvalostním závodem Rybář.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéftrenér Rybář: S Gábinou je to vždycky o spoustě zážitků

Při hodnocení jednotlivých českých závodníků je šéftrenér opatrný, uvědomuje si ale některé nedostatky. Na zlepšení formy Veroniky Vítkové se podle jeho slov pracuje. "Veronika má natrénováno a má možnost tady udělat výsledek. Možná i lepší, než dokázala v Oslu. Ale myslím si, že je to o ní, jak se uvolní a začne ten biatlon prožívat tak, jak ho prožívala v té sezoně, kde skoro bojovala o křišťálový glóbus," řekl o Veronice Vítkové Rybář.

Ondřeji Moravcovi se od trenéra dostává chvály nejen za výbornou střelbu, ale i nadstandardní výkony v běhu. Podle trenéra je příjemným překvapením Adam Václavík, který ale ještě neumí svoje schopnosti v závodech tolik prodat. "Je to kluk, který potřebuje získat ještě pár zkušeností. Ale hlavu si z toho tolik nelámeme, on je budoucnost," popsal vyhlídky mladého závodníka Rybář.

Krčmář od sebe očekává strašně moc,  tvrdí Rybář

Za očekáváním ale na šampionátu zatím zůstal Michal Krčmář, který si na sebe podle Rybáře klade příliš velké nároky. "To je ale daň, protože pro něj je ta letošní sezona úžasná a on se dostal do světové špičky. A tím, jak jezdí dobře, tak sám od sebe čeká strašně moc. A myslím si, že o to víc to chtěl ukázat tady na mistrovství světa. A největší chyba, jakou může závodník udělat, je ta, když ten závod nebere jako rutinní," prohlásil Rybář.

Michal Šlesingr má potenciál v biatlonu stále něco dokázat a bojovat o přední příčky. Český šéftrenér věří, že nejstarší biatlonista české výpravy naváže na úspěch v Oberhofu. "Když dostane tu sebedůvěru, kterou měl jako mladej kluk, tak toho ještě hodně dokáže a ukázal to v Oberhofu," dodal Rybář.

Obdivuju Fourcada, strašně jsem mu přál, aby zajel výsledky, říká Rybář

Obraz perfektně zorganizovaného šampionátu narušují debaty o dopingu a anonymní výhrůžky. Podle Rybáře je celý tým obezřetný a hlídá si své věci. Sám ale doufá, že už se podobná situace nebude opakovat.

Ondřej Rybář: "Jsme obezřetní. Ty anonymy a výhrůžky píšou většinou nějací fanoušci, kteří jsou zblblí z toho jejich bláznivého komentátora, který dělá akorát zle. Je to taková ruská propaganda a myslím si, že na to by měl reagovat nejen pořadatel, ale i IBU, takoví lidé tu nemají co dělat. My můžeme udělat jenom to, že si budeme střežit věci, aby se nemohlo stát, že nám někdo něco přimíchá do pití. Bohužel je to tu poznamenané těmito negativními věcmi. Mrzí mě to, tohle do sportu nepatří a člověk trochu ztrácí iluze. Já doufám, že se tohle malinko otočí a bude to tak, že je to tady jedna velká biatlonová rodina."

Rybář vyzdvihl Martina Fourcada, který je jednou z ústředních postav petice sepsané sportovci. "Obdivuju Martina Fourcada, že se na ty závody dokáže koncentrovat. Strašně jsem mu přál, aby tady dokázal zajet výsledky. Protože on je jedním z hlavních strůjců té petice. Podílejí se na tom samozřejmě další, ale on je tváří biatlonu. On je ta osoba, která s tím může udělat nejvíc," dodal šéftrenér českých biatlonistů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články