Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ruská biatlonistka Glazyrinová je podezřelá z dopingu, IBU ji pozastavila činnost

Hochfilzen - Mezinárodní biatlonová unie dočasně pozastavila činnost ruské biatlonistce Jekatěrině Glazyrinové v souvislosti s vyšetřováním informací vyplývajících z McLarenovy zprávy o údajném porušení antidopingového programu. Glazyrinová měla běžet dnešní sprint, ve startovní listině ji nahradila Ruska Irina Usluginová.

Doping
zdroj: ČTK/DPA/ autor: Andreas Gebert

IBU zřídila po zveřejnění McLarenovy zprávy pracovní skupinu, která informace ze zprávy analyzuje. Zároveň byla zahájena konkrétní návazná opatření s cílem získat další informace, které by potvrdily údajné porušení antidopingových pravidel.

Výkonný panel IBU souhlasil s tím, aby na základě získaných poznatků byla devětadvacetiletá Glazyrinová dočasně postavena mimo biatlon, a to s platností ode dneška do doby, než bude rozhodnuto o tom, zda se dopustila porušení pravidel.

Ruska se přitom měla postavit na start odpoledního sprintu. O rozhodnutí už byla informována jak sama Glayzrinová, tak i představitelé ruské biatlonové federace.

Největším úspěchem Glazyrinové je druhé místo ve světovém poháru ze stíhacího závodu v Hochfilzenu v sezoně 2014/15. Rodačka z Jekatěrinburgu má na svém kontě i několik medailí z evropských šampionátů, včetně dvou zlatých ze štafet.

Lahvičky se vzorky pro testování na doping
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matt Dunham

Informace přišla jen dva dny po mimořádném kongresu IBU, který rozhodl o tom, že Rusko musí vrátit mistrovství světa 2021, které bylo loni kontroverzně přiděleno Ťumeni. Ruská federace se proti rozhodnutí možná obrátí na soud, v takovém případě by IBU výsledky volby anulovalo.

Rakouská kriminální policie navíc ve středu večer provedla razii u reprezentace Kazachstánu a zabavila léky, injekční stříkačky a mobily členům realizačního týmu. Vyšetřování pokračuje, probíhají krevní testy, Kazaši na mistrovství světa dál normálně startují.

Podle zprávy Světové antidopingové agentury se organizovaný doping v Rusku týká i 31 biatlonistů, IBU však prošetřuje jen sedm z nich. Dvě biatlonistky už mají od loňského prosince pozastavenou činnost. Jedná se o Rusky Janu Romanovovou a Olgu Viluchinovou. Jsou v podezření, že dopovaly během ZOH v Soči v roce 2014. Obě biatlonistky už ukončily kariéru.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články