Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Rozhodčí Zicháček: Závodníci projdou před startem třemi kontrolami

Hochfilzen (Rakousko) - Česká republika má na mistrovství světa početnou účast. Mezi rozhodčími je to Michal Zicháček, který má na starosti předstartovní kontroly biatlonistů. Pro ČT prozradil, jakými procedurami musí sportovci před samotným závodem projít.

"Závodníci předtím, než se zúčastní samotného závodu, prochází třemi kontrolami. Při té první se kontroluje veškeré oblečení - rozměry reklamy a různých materiálů," popsal Zicháček pro Českou televizi.

Přísné je i kontrolování zbraní. "Kontroluje se, jaký je odpor spouště nebo jaké jsou povolené rozměry zbraně. Tak, aby se závodilo se zbraněmi, které odpovídají pravidlům," říká Zicháček s tím, že povolený odpor spouště je minimálně půl kilogramu.

Zicháček poodhalil také zákulisí biatlonových startů. "Ve stíhacích závodech se stala změna, kdy si závodníci sami hlídají čas startu. Aby ale nedošlo k předčasnému startu, tak máme ještě před startovní čárou umístěný mezičas, který dokáže zpětně pohlídat, jestli se někdo neulil. Pokud by někdo odjel ze startu dříve, dochází k penalizaci nebo i diskvalifikaci," říká český rozhodčí.

V případě předčasného startu může za určitých okolností dojít i k diskvalifikaci. "Stává se to velice vzácně. Pokud závodník odstartuje v limitu tří vteřin, penalizace je půl minuty. Pokud se ulije více než o tři vteřiny, je závodník diskvalifikován," uvedl jediný český rozhodčí na šampionátu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články