Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Připravit, pal! MS v biatlonu zahájila decentní show s tradicemi

Hochfilzen – Přestože závody mistrovství světa začínají dnešními smíšenými štafetami, oficiálně uvedli Rakušané vrchol biatlonové sezony v život už ve středu večer. Slavnostnímu zahájení přihlížely přímo na náměstí v Hochfilzenu zhruba tři tisíce lidí, mezi nimiž byla i řada českých fanoušků.

Slavnostní zahájení biatlonového MS v Hochfilzenu
zdroj: ČTK/DPA autor: Martin Schutt

Dvě hodiny před samotnou show už bylo náměstí poměrně solidně zaplněné, a když biatlonový "prolog" začal, stále se ještě trousily další a další řady příznivců. Mrzlo, většina z nich se proto zahřívala grogem, svařeným vínem či něčím ostřejším.

Nejpočetnější skupinku tvořila řada domácích fanoušků oblečená do stylových, červeno-bílých bund, patřících do fanklubu zdejšího miláčka Dominika Landertingera, který závodí právě pod hlavičkou klubu HSV Hochfilzen.

Takže když se pak rakouská reprezentace objevila jako poslední z 31 zemí při zahájení na pódiu, propukla malá euforie. Vlajky se rozevlály naplno a vzduchem doslova létaly tekutiny.

Podívejte se na Facebook Live ze slavnostního zahájení MS v biatlonu:

Ještě předtím se rozléhaly náměstím tradiční tyrolské písně v nejrůznějších – i pravda dosti bizarních (Linkin Park) – úpravách. Ty záhy vystřídaly pohledy do historie biatlonu v Hochfilzenu.

Malé rakouské městečko v údolí PillerseeTal čítající přes tisícovku obyvatel, hostilo poprvé světový šampionát už v roce 1978 (a nyní dokonce počtvrté). A právě o tom vyprávěli na velkoplošných obrazovkách pamětníci, kteří tehdejší dostaveníčko pod Alpami organizovali.

"Od té doby se tu mnohé změnilo, opravdu," shodli se. A je to pravda. Místní stadion prošel velmi nákladnou rekonstrukcí, o které jsme už psali více tady. Retro-pohled do minulosti vystřídala posádková hudba, jejíž hra vyvrcholila příchodem mužů v krojích, kteří tasili vcelku nečekaně silnou střelbu z kulovnic, až řadě starších fanoušků doslova zatrnulo.

Zahájeno!

Slavnostního zahájení v Hochfilzenu se zúčastnili zástupci všech 31 výprav
zdroj: Twitter autor: @IBU_WC

Defilé jednotlivých zemí, zastoupených na světovém šampionátu, mohlo začít. Na pódiu se objevily i vyloženě "nebiatlonové" země, třeba Turecko. Vedle Rakušanů každopádně sklidily největší ovace biatlonové velmoci - reprezentace Německa a Francie, značný ohlas měl i nástup českého týmu.

Do Hochfilzenu zamířilo - a v průběhu dalších dní se ještě vydá - řada fanoušků týmu kolem šéftrenéra Ondřeje Rybáře, kterým vyhovuje dobrá poloha mistrovství světa, nijak dramaticky vzdálená od českých hranic.

Zahájení MS vyvrcholilo koncertem několika rakouských popových hvězd rozličných hlasových rozsahů i kvalit a ohňostrojem, který předznamenal blížící se biatlonový ohňostroj na tratích v Tirol Aréně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články