Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Moravec si poslední ranou odstřelil medaili, sprint vyhrál Doll

Hochfilzen – Ondřej Moravec dojel ve sprintu na MS v Hochfilzenu pátý. Poslední rána mimo ho připravila o cenný kov. Zvítězil Němec Benedikt Doll jen o sedm desetin sekundy před Norem Johannesem Bö. Třetí skončil favorizovaný Francouz Martin Fourcade. Skvělý závod až na čtyři chyby na střelnici předvedl 34. Adam Václavík. Na 42. místě skončil Michal Šlesingr. Až 61. příčku obsadil Michal Krčmář, do nedělní stíhačky se tak nekvalifikoval.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Podobně jako ve zlatém závodu Gabriely Koukalové sprint gradoval až do úplného závěru. Fenomén Fourcade dvakrát na střelnici chyboval a nechal ostatním prostor pro vyniknutí. Ondřej Moravec rozjel desetikilometrové klání pomaleji, tempo však stupňoval. Byl z toho boj o medaile.

Rozhodovala poslední rána. Chyba. Medaile nebyla daleko, ale nevyšlo to. "Za tu poslední ránu bych si namlátil, je to trestuhodné. Hrozně mě to mrzí," uvedl Moravec, jenž i tak zaznamenal své nejlepší umístění ve sprintu na MS či OH.

"Ondra začal supr, to byly naprostý ležáky. Třetí rána lehce na stojákovém kruhu. A poslední rána? Na dvě hodiny. Taková ta medailová rána, škoda jí," ohodnotil bezprostředně po klíčové položce šéftrenér Ondřej Rybář. K bronzu rodákovi z Ústí nad Orlicí chybělo 7,6 sekundy.

Překvapivým vítězem se stal Němec Doll, jenž dosud nevyhrál ani jeden závod Světového poháru. K titulu vedla bezchybná střelba, navíc skvělý běh. Na trati předčil i Johannese Bö, který rovněž neminul terč. V cíli se však musel sklonit. Chybělo mu sedm desetin sekundy. Třetí Fourcade absolvoval dva trestné okruhy a na vítěze ztratil 23,1 sekundy.

Jak se závod vyvíjel?

Fourcade vyrazil do závodu s nízkým startovním číslem čtyři a na prvním mezičase si nikoli překvapivě držel náskok. Jenže hned první ranou minul. Podobně se vedlo i ostatním – Julianu Eberhardovi nebo Jevgeniji Garaničevovi.

I na druhé položce začal Fourcade omylem, bilanci dvou chyb měl i domácí Eberhard. Francouz předvedl obvykle výtečný běh, Rakušan zaostával.

Mezitím do závodu odstartoval první z Čechů Václavík. Na trať vlétl, za Fourcadem zaostával jen o pár sekund, ale vleže minul dva terče. Vestoje udělal také dvě chyby, ale skvěle běžel a i proto z toho byly nakonec body.

Mistr světa Benedikt Doll
zdroj: ČTK/ITAR-TASS

Na střelnici to závodníkům moc nešlo. Peiffer po bezchybné ležce nesestřelil dva terče vestoje, Lesser dokonce tři. Mimo stříleli i Rusové Šipulin nebo Babikov. Naopak Ole Einar Björndalen vybílil všech pět. Podruhé však jednou minul a odjel průběžně druhý.

O velké překvapení se postaral bezchybný Bulhar Anev, který do cíle dorazil jen s desetisekundovou ztrátou na fenomenálního Francouze.

Naopak nepříjemně překvapil jinak vleže výborný Krčmář. Tři a jedna chyba znamenaly konec nadějí na dobrý výsledek. Šlesingr chyboval dvakrát a pak ještě jednou.

Moravec vyčistil ležku a stojku začal výborně, zvládl i pro sebe v této sezoně kritickou čtvrtou ránu, ale poslední výstřel poslal mimo na dvě hodiny. Boj o medaili český biatlonista nevzdal, pověsil se za Dolla a vydržel za ním až do cíle. Němec figuroval na prvním místě, Moravec na čtvrtém. Jenže všem málem vypálil rybník Nor Johannes Bö. Na střelnici neudělal ani jednu chybu. V posledním kole mu ale docházely síly a v cíli padl k zemi jako druhý. Životní závod zajel čtvrtý Američan Lowell Bailey.

Výsledky sprintu mužů v Hochfilzenu

Muži - sprint (10 km):

1. Doll (Něm.) 23:27,4 (0 trest. okruhů), 2. J. T. Bö (Nor.) -0,7 (0), 3. M. Fourcade (Fr.) -23,1 (2), 4. Bailey (USA) -29,5 (0), 5. Moravec (ČR) -30,7 (1), 6. Anev (Bulh.) -33,5 (0), 7. Eberhard (Rak.) -35,3 (2), 8. Björndalen (Nor.) -38,4 (1), 9. Schempp (Něm.) -40,0 (1), 10. Garaničev (Rus.) -45,1 (1), ...34. Václavík -1:33,8 (4), 42. Šlesingr -1:40,4 (3), 61. Krčmář -2:22,3 (4).

Průběžné pořadí SP (po 16 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 872, 2. Šipulin (Rus.) 568, 3. Schempp 554, 4. Peiffer (Něm.) 490, 5. J. T. Bö 479, 6. Svendsen (Nor.) 462, ...14. Krčmář 333, 18. Moravec 297, 22. Šlesingr 239, 51. Soukup 52, 54. Václavík 42, 93. Krupčík (všichni ČR) 3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články