Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Medaile Darji je pro mě důležitější než ta moje, radoval se Björndalen

Hochfilzen - Ole Einar Björndalen měl v neděli hned dva důvody k radosti. Na mistrovství světa se mu ve stíhačce povedlo vybojovat bronz, daleko větší pocity štěstí mu však přineslo o tři hodiny starší stříbro jeho manželky Darji Domračevové. "Bylo to pro mě důležitější než můj závod," prohlásil.

Ole Einar Bjorndalen
zdroj: ČTK/DPA autor: Martin Schutt

Na střelnici dojížděl za Martinem Fourcadem, který byl podle svých slov velice soustředěný, ale po předposlední střele ztratil koncentraci. "No a tu dvacítku jsem netrefil," smál se po závodě. "Jsem moc šťastný. Byl to pro mě skvělý závod, na trati jsem se cítil skvěle a jinak měl velice dobrou střelbu," doplnil Björndalen po prvním letošním podiu.

Hodně ho prý namotivoval výkon partnerky Darji. "Jistě, byla tak silná... Hodně mě to povzbudilo," prohlásil legendární Nor, který má s běloruskou biatlonistkou půlroční dceru Xenii.

Novináři si ihned vzpomněli na mistrovství světa v Oberhofu v roce 2004. Na šampionátu se tehdy odehrával "byznys rodiny Poireéových". Francouz Raphaël Poirée si tehdy z Německa spolu s manželkou Liv Gretou odvezli úctyhodný zářez - šest zlatých individuálních medailí.

Startoval tam i Björndalen, který vybojoval tři bronzy a se štafetou stříbro. Za těch třináct let podle něj ušel biatlon velký kus cesty. "Změnil se opravdu hodně. Je těžší se prosadit. Je opravdu mnoho závodníků, kteří mají šanci dostat se na pódium. Tehdy to samozřejmě bylo těžké také, ale těch závodníků, kteří by to mohli dokázat, nebylo zdaleka tolik. Lyžuje se rychleji, střílí se rychleji, ta úroveň se určitě hodně zvedla," prohlásil.

A jak se změnil on sám? "Snažím se neustále vyvíjet. Někdy jsem silnější než mé minulé já, a někdy ne," uvedl. Rád by se přiblížil svému úspěchu z Hochfilzenu z roku 2005, kde se stal mistrem světa ve sprintu, stíhačce, hromadném startu a štafetě.

Je nám líto, video expirovalo.
Domračevová: Místo na pódiu jsem vůbec neočekávala

"Tehdy jsem byl určitě silnější na lyžích, než jsem byl dnes, ale doufám, že se dokážu na tomto šampionátu ještě trochu zlepšit. V roce 2005 jsem byl extrémně silný, rád bych ten pocit zažil znovu."

Nevěřil, že by jeho Domračevová dokázala získat medaili. Podařilo se. "Na medaili jsem jí tu věřil, ale ne před nedělním závodem. Bál jsem se, že její ztráta na nejlepší je příliš vysoká. Ale ohromila mě. Střílela skvěle a na lyžích jela fantasticky," řekl Björndalen.

Loni v říjnu se stal otcem. "Nemyslím si, že by bylo nějak zásadně rozdílné závodit teď, když už se nesoustředím pouze na lyžování. Tu medaili jsem vybojoval pro dceru," dodal. Domračevová na něj byla velice hrdá. "Supertáta. Skvělý den, skvělý muž," napsala po závodě na svůj Instagram.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články