Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Koukalová doplnila medailovou sbírku. Z vytrvalostního závodu má stříbro

Hochfilzen (Rakousko) – Medailová sbírka je zkompletována. Ke zlaté ze sprintu a bronzu ze stíhačky přidala Gabriela Koukalová na mistrovství světa v Hochfilzenu stříbro z vytrvalostního závodu. Česká hvězda nestačila jen na svoji největší rivalku Němku Lauru Dahlmeirovou, která už získala v Rakousku třetí zlato. Třetí místo vybojovala nečekaně Alexia Runggaldierová.

Spokojená Gabriela Koukalová po druhém místu ve vytrvalostním závodě na MS v Hochfilzenu
zdroj: ČTK/AP/ autor: Kerstin Joensson

Vytrvalostní závody v letošní sezoně Světového poháru jí přinesly nečekaně jenom zklamání. Na mistrovství světa Gabriela Koukalová ale znovu ukázala, že svoji jinak oblíbenou disciplínu ani náhodou nezapomněla a při pohledu do výsledků se mohla usmívat od ucha k uchu. Věděla totiž, že si znovu užije medailový ceremoniál.

Po dojezdu to tak chvíli nevypadalo. Česká reprezentantka v cíli padla vyčerpáním k zemi a chvíli musela 15kilometrový běh rozdýchávat, než se opět postavila. Už v ten moment ale mohla být spokojena. V průběžném pořadí byla i přes jednu minelu jasně ve vedení a veděla, že jedinou soupeřkou je znovu Laura Dahlmeirová.

A právě německá závodnice, s níž česká biatlonistka svádí po celý šampionát obrovský souboj, nakonec byla nakonec nad síly Koukalové. Obě hvězdy na střelnici předvedly totožný výkon, drobný rozdíl byl však v běhu. V něm si třiadvacetiletá rodačka z Garmisch-Partenkirchenu už na začátku vytvořila náskok, který si dokázala po zbytek závodu udržet a zvítězila s náskokem necelých 25 sekund.

"Přitom dnešní závod byl ten poslední, na který bych sázela, že by se mohl povést. Takže je to neuvěřitelné, kdo by to byl řekl. Obrovská spokojenost," řekla Koukalová, kterou v cíli trápily křeče v nohou, za které mohlo i vysoké teplo. V Hochfilzenu bylo 11 stupňů. "To nejcennější, co si mohu ze závodu odnést, je vědomí, že jsem tam nemohla nechat ani o setinu vteřiny navíc."

Dahlmeierová kvůli nevolnosti přišla na následnou tiskovou konferenci až po jejím skončení. Chvíli po dojetí do cíle měla dokonce zkolabovat v týmovém prostoru.

"Byl to souboj mezi Gábinou a Laurou a obě si na první položce ne dovolily minutu, ale daly ji tam. Obě to ale zvládly v hlavě, další položky daly perfektně a byl to nádherný závod," řekl šéftrenér Ondřej Rybář. "Stříbro je moc hezký úspěch. Radujeme se z medaile, jako by to bylo zlato," doplnil.

Za dvěma superfavoritkami se pak ve výsledkové listině objevilo nečekané jméno. Neuspěla ani obhájkyně triumfu Marie Dorinová Habertová z Francie ani Finka Kaisa Mäkäräinenová. Bronz slavila Italka Alexia Runggaldierová, jež na střelnici ani jednou neminula.

Další české závodnice do boje o nejvyšší pozice nezasáhly. Nejlépe si vedla Eva Puskarčíková, která zaznamenala ve střelbě dvě minely, v běhu zase tolik nezářila a obsadila třiadvacátou pozici se ztrátou čtyř minut na vítězku. "Na trati to bylo trápení od začátku do konce," přiznala.

Veronika Vítková se znovu trápila střelecky a pět chyb ji odsunulo s mankem šesti minut na 50. místo. Lucie Charvátová minula dokonce osmkrát a ve výsledcích figuruje na 82. místě.

Souboj hvězd se rozhodl na trati

Že po sprintu a stíhačce se změní i vytrvalostní závod v souboj dvou současných královen biatlonu, se mluvilo už před startem a odhady se ukázaly ve finále jako velice správná prognóza.

I když... První střelecká položka vleže od Koukalové ani Dahlmeirové stoprocentní nebyla. Obě jednou chybovaly a vstříc dalším kilometrům pokračovaly jako devětatřicátá, respektive pětatřicátá. "Řekla jsem si, že medaile je pryč, že nemám na to, abych další tři zastřílela čistě," tvrdila Češka.

Koukalová ale potom ve slunném a větrně klidném Hochfilzenu zabrala. Zbylých patnáct terčů už bez větších obtíží skolila, na trati si připsala třetí nejlepší čas a díky číslu 51 mohla v cíli sledovat, jak si vedou její konkurentky.

Po příjezdu si mohla odškrtnou většinu soupeřek. Jen jedna, Dahlmeirová s 93 na dresu, měla stále drobný náskok, který si držela už od první střelby. Odstup se stále pohyboval kolem 15 sekund a bylo jasné, že Češce může přihrát zlato pouze chyba Němky na střelnici. Ta však nepřišla.

Dahlmeirová nakonec svůj náskok navýšila na 24,1 sekundy a v Hochfilzenu si připsala už čtvrtou medaili. Na kontě má po čtyřech vystoupeních 3 zlata a jedno stříbro. Potvrdila navíc famózní bilanci. Na světových šampionátech získala už devátý cenný kov v řadě, což se povedlo jen Norce Toře Bergerové v letech 2012 a 2013.

"Bylo to těžší než jindy, když se daří a střílí se hned od první položky čistě. Na té trati to pak jede lépe. Já neměla svůj běžecký den, musela jsem hodně bojovat, bolelo to možná víc než ty minulé závody," hodnotila Koukalová. Byla ale ráda, že i přes chybu na první položce dokázala potom střílet už čistě. "Takže minuta navíc je nakonec dobrá," prohlásila.

Mistrovství světa v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Ženy - vytrvalostní závod (15 km): 1. Dahlmeierová (Něm.) 41:30,1 (1 trest. minuta), 2. Koukalová (ČR) -24,7 (1), 3. Runggaldierová (It.) -1:45,6 (0), 4. Laukkanenová (Fin.) -1:56,8 (1), 5. Avvakumovová (Korea) -2:03,6 (0), 6. Dunkleeová (USA) -2:06,8 (2), 7. Hammerschmidtová -2:27,5 (2), 8. Hinzová (obě Něm.) -2:45,5 (2), 9. Džimová -2:46,1 (2), 10. Pidhrušná (obě Ukr.) -2:54,6 (2), ...23. Puskarčíková -3:59,4 (2), 50. Vítková -6:01,7 (5), 82. Charvátová (všechny ČR) -9:03,6 (8).

Průběžné pořadí SP (po 18 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová 843, 2. Koukalová 814, 3. Mäkäräinenová (Fin.) 728, 4. Dorinová Habertová (Fr.) 675, 5. Wiererová (It.) 542, 6. Chevalierová (Fr.) 474, ...9. Puskarčíková 455, 23. Vítková 249, 51. Charvátová 77, 85. Davidová (ČR) 13.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články