Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Drama až do konce, Moravec se dočkal medaile. Maximální spokojenost, hlásil v cíli

Hochfilzen – Skvělé výsledky předvedl Ondřej Moravec na mistrovství světa už ve sprintu a stíhačce, až vytrvalostní závod mu však přinesl vytouženou medaili. Jaká to bude, čekal český biatlonový reprezentant až do samotného závěru. Napětí by se dalo krájet, Moravec to však bral v mixzóně, kde mezitím rozdával rozhovory, s humorem. Nakonec byl rychlejší pouze Američan Lowell Bailey. "Krásný den, super závod," radoval se Moravec. Třetí skončil Francouz Martin Fourcade. Přímý přenos slavnostního medailového ceremoniálu nabídne od 19:00 exkluzivně web ctsport.cz.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Byly to velké nervy. Poslední kolo to bylo nahoru-dolů. Chvíli to vypadalo, že to vyjde, bohužel pak na tom konci... Je to tak, jak to je," komentoval Moravec nervydrásající čekání na čas Baileyho. Ten byl jen o 3,3 vteřiny lepší.

"Ze začátku jsem byl klidný, pak se nervozita stupňovala a v konci se skoro podlamovala kolena. Chvilku to vypadalo velice nadějně, ale Lowell tam měl i trochu štěstí, měl informace, Rus ho popotáhl, ale i druhé místo je paráda. Ondra nemohl udělat nic líp," uvedl trenér biatlonistů Michael Málek.

I tak je Moravec maximálně spokojený. "Je před náma ještě závod (hromadný start, pozn. red.), asi bude o mnoho těžší ho vyhrát, ale jsem strašně spokojenej. Před mistrovstvím světa bych tohle asi vůbec nepředpovídal. Takže super," dodal Moravec.

Zcela spokojený nebyl jen s během. "Dnes to nebylo úplně ono. To mě trochu mrzí určitě. Dovolím si říct, že v těch předchozích dnech bych si s tím poradil líp. Bohužel ale to tak je. Každý den je úplně jiný. Dnes to bohužel nestačilo a bylo to o kousek míň," řekl Moravec.

Ke třem medailím Gabriely Koukalové vybojoval v Rakousku další cenný kov. Celkově se jedná o dvaadvacátou medaili pro český biatlon ze světových šampionátů. Sám Moravec už má bronz ze smíšené štafety z MS 2013, o dva roky později přidal v Kontiolahti zlato ze stejné disciplíny, stříbro ze závodu s hrmoadným startem a bronz získal ve vytrvalostním závodě.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Spolehnout se však mohl na bezchybnou střelbu. "Byl to můj cíl. Říkal jsem to tady několikrát, že na dvacku se budu chtít psychicky připravit. Je to medaile z mistrovství světa, a to se určitě počítá," uvedl Moravec, který je v průběžném hodnocení Světového poháru na 13. místě.

"Dvacka je samozřejmě o střelbě, to bylo vidět. Kupa favoritů, jednu ránu si nepohlídáš a už je odsun z předních pozic. Klíč k úspěchu byla čistá střelba," uvedl Málek. Moravec měl 22. nejlepší běh, stejně dopadl i v rychlosti střelby. "Poslední položka byla v podání Ondry absolutně bezchybná, pohlídal si ji. Jsme strašně šťastni," doplnil šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář.

Moravec přitom sezonu nezačal zcela nejlépe, trápil se s během, ale střílel dobře. "Pak se v Novém Městě na Moravě dostal na loňskou běžeckou úroveň, přidal k tomu i dobrou střelbu, takže tam výsledky byly," řekl Málek.

Stříbrný Ondřej Moravec po vytrvalostním závodě
zdroj: Reuters

Jenže po Novém roce se Moravec dostal do svazující situace. "Viděl totiž, že pokud bude střílet bezchybně, tak bude vpředu. To ho svázalo a bojovali jsme s tím až do závěrečné přípravy v Anterselvě," řekl Málek.

Moravec podle něj pracoval s Rybářem na psychice. "Pořebovalo se mu dostat klidu. Vždycky ho zradila jedna rána ve printu i stíhačce, ale dnes předvedl, že ta medaile tam je," dodal Málek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články