Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Dahlmeierová vstoupila do historie, Koukalová znovu přišla o medaili v závěru

Hochfilzen - Chyba na poslední střelecké položce připravila Gabrielu Koukalovou o čtvrtou medaili na mistrovství světa. Česká biatlonistka doběhla v závěrečném závodu mistrovství světa čtvrtá se ztrátou 24 sekund na vítěznou Lauru Dahlmeierovou. Německá biatlonistka si podmanila šampionát v Hochfilzenu, vybojovala své páté zlato a porazit ji dokázala pouze Koukalová ve sprintu.

Laura Dahlmeierová
zdroj: Reuters autor: Leonhard Foeger

Koukalová zvládla prvních osmnáct ran bez chyby, minula až na předposlední pokus a tato chyba ji připravila o medaili. Do posledního okruhu sice vybíhala na třetím místě, neodolala však ataku skvěle běžící Finky Kaisy Mäkäräinenové a v závěru jen těsně uhájila čtvrté místo před Slovinkou Tejou Gregorinovou a Ukrajinkou Julijí Džimovou.

Dahlmeierová vyhrála závod na 12,5 kilometru o 4,6 sekundy před Američankou Susan Dunkleeovou, jež byla stejně jako ona na střelnici bezchybná. Mäkäräinenová bronzem vybojovala svou první medaili na šampionátu. Druhá česká zástupkyně Eva Puskarčíková pokazila úvodní dvě střelby vleže a s pěti trestnými koly obsadila 26. pozici.

V úvodních metrech nasadila vysoké tempo Darja Domračevová, ještě v průběhu prvního kola však byla běloruská biatlonistka dostižena a následně pohřbila své medailové naděje třemi chybami při střelbě vleže. Tlačenice v úvodním okruhu nesvědčila Italce Dorothee Wiererové, která v jednom ze stoupání přišla o hůlku, problémy měla i Eva Puskarčíková.

Po první střelbě se do vedení dostala strojově střílející Američanka Dunkleeová v závěsu s největšími favoritkami Koukalovou a Dahlmeierovou a první tři pozice se nezměnily ani po dalších dvou střeleckých položkách. Ze čtvrtého místa situaci monitorovala Marin Dorinová-Habertová, vedoucí kvarteto zvládlo první tři střelby bez chyby.

Susan Dunkleeová
zdroj: Reuters autor: Leonhard Foeger

Puskarčíková se naopak na střelnici trápila, na první ležce chybovala dvakrát a do druhého kola vyjížděla jako poslední. Dva terče minula i na druhé střelbě vleže, kde navíc musela kvůli problémům se zbraní poslední dva náboje dobíjet ručně.

V druhé polovině závodu už se dokázala pouze mírně zlepšit na konečné 26. místo. "Nemyslím, že by tady byla špatně připravená běžecky, alespoň na první část, ale nepodařilo se jí to skloubit se střelbou," řekl trenér žen Zdeněk Vítek.

Na poslední položce chybovala vedle Koukalové i Francouzka a životní závod jedoucí Dunkleeovou se vydala stíhat pouze Dahlmeierová. Největší hvězda mistrovství světa potvrdila v závěrečném okruhu svou skvělou formu a do té doby skvěle běžící Američanku dokázala předstihnout.

Královna Hochfilzenu Laura Dahlmeierová
zdroj: Reuters autor: Leonhard Foeger

V šestém závodě šampionátu Dahlmeierová vybojovala páté zlato, navrch přidala stříbro ve sprintu a překonala dosud rekordní bilanci čtyř zlatých a dvou stříbrných Norky Tory Bergerové z MS 2013 v Novém Městě na Moravě.

Koukalové v závěru viditelně ubývaly síly a v jednom ze stoupání se přes ni doslova přehnala Finka Mäkäräinenová, která si nakonec doběhla pro svou první medaili v Hochfilzenu. Koukalová pak sváděla velký souboj s Džimovou i Gregorinovou, v cílové rovince ale konečné čtvrté místo těsně uhájila. Od medaile ji dělilo 3,9 sekundy.

"Věřila jsem, že to dokážu ještě udržet a budu mít dostatečný náskok před holkama zezadu, které budou útočit na tu medaili, ale prostě to nevyšlo. V závěru jsem toho měla už tak moc, že jsem byla ráda, že jsem přešla poslední horizont, a nebyly tam ani síly pomalu ani ve vajíčku z kopce," řekla Koukalová.

"První stojka byla relativně rozhozená, to jsem trnul, ale druhou stojku začala střílet od prostředku a byly to pěkné rány, ležákové rány. Ale škoda té čtvrté, která byla těsná dole," uvedl trenér žen Zdeněk Vítek. "Ale je to zase krásný výsledek. Klobouk dolů opět, protože každý toho má dost, to je vidět," dodal.

Koukalová opouští mistrovství světa se ziskem kompletní medailové sady ze sprintu, vytrvalostního závodu a stíhačky, dvěma čtvrtými místy a sedmou pozicí ze smíšené štafety. "Z pohledu Gabči je to stoprocentně nadúspěšné mistrovství," chválil Vítek.

Výsledky mistrovství světa v biatlonu:

Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km): 1. Dahlmeierová (Něm.) 33:13,8 (0 trest. okruhů), 2. Dunkleeová (USA) -4,6 (0), 3. Mäkäräinenová (Fin.) -20,1 (1), 4. Koukalová -24,0 (1), 5. Gregorinová (Slovin.) -24,2 (1), 6. Džimová (Ukr.) -24,4 (1), 7. Dorinová Habertová (Fr.) -40,3 (1), 8. Wiererová -1:05,6 (2), 9. Runggaldierová (obě It.) -1:06,9 (0), 10. Fialková (SR) -1:14,1 (2), ...26. Puskarčíková -3:28,5 (5).

Průběžné pořadí SP (po 19 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová 903, 2. Koukalová 857, 3. Mäkäräinenová 776, 4. Dorinová Habertová 711, 5. Wiererová 576, 6. Chevalierová (Fr.) 502, ...9. Puskarčíková 465, 25. Vítková 249, 52. Charvátová 77, 85. Davidová 13.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články