Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Biatlonová hádka zapomenuta? Fourcade se objal se Šipulinem

Hochfilzen – Nebyla to příjemná tisková konference. Ruský biatlonista Anton Šipulin po čtvrtečním závodu smíšených štafet oznámil, že Martin Fourcade u něj ztratil respekt. Francouz chvíli předtím atakoval na trati Alexandra Loginova, který se vrátil z dopingového distancu. Po dvou dnech je, zdá se, hádka alespoň částečně zapomenuta.

Martin Fourcade pro ruskou Match TV
zdroj: ČT sport autor: Petr Paseka

Dopoledne se ještě komentátor ruské televize Dmitrij Guberněv snažil rozdmýchat situaci tím, že na svůj instagramový profil napsal komentář, ve kterém Fourcada kritizoval. O několik hodin později bylo vše jinak.

Bronzový medailista ze sprintu Fourcade potkal Šipulina v mixzóně, kde si krátce vyjasnili situaci a podali si ruce. "Zaostřeno na sport: potřásli si rukama," uvedla na Twitteru ruská biatlonová federace, která před několika dny požadovala diskvalifikaci Fourcada.

I Guberněv vzal zpátečku poté, co hovořil o tom, že Rusové vždy vyhrají a Fourcade bude 'na kaši'. "Válečná sekera zakopána," prohlásil, když se oba závodníci objali.

Je nám líto, video expirovalo.
Fourcade se usmířil se Šipulinem

Šipulin v prostoru pro rozhovory s novináři počkal, až Fourcade dokončí své interview s reportéry ruské sportovní televize Match TV, a francouzskému lídrovi Světového poháru nabídl ruku.

Usmíření přišlo dva dny poté, co právě Šipulin s Loginovem odmítili podat Fourcadovi na stupni vítězů ruku, a ten jim za to ironicky zatleskal. Později si ještě vše vyříkávali před zraky konsternovaných novinářů na tiskové konferenci, kde Fourcade vyvracel, že se nejedná o biatlonovou studenou válku.

Martin Fourcade po incidentu opustil ceremoniál dřív
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Stanislav Krasilnikov

Fourcade dlouhodobě bojuje proti dopingu, do něhož má být podle McLarenovy zprávy zapleteno až 31 biatlonistů. Mezinárodní biatlonová unie však vyšetřuje jen necelou desítku z nich.

Fourcade svůj odmítavý postoj vůči dopingu dal vědět právě vůči Loginovovi, který se vrátil po dvouleté stopce za užití EPO. Francouz se dočkal podpory i českých biatlonistů - Michala Krčmáře a Michala Šlesingra.

Fourcada se zastal i šéf českého biatlonového svazu Jiří Hamza. "Rozhodně ho musíme podpořit, má pravdu, na kterou se někdo zlobí," řekl během dnešního sprintu.

Naopak Ondřej Moravec v souvislosti s pádem Loginova při předávce uvedl, že by se v podobných gestech 'mělo ubrat'.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články