Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Štafetový závod ovládli Norové, šokovala třetí Kanada. Češi dojeli pátí

Oslo - Podle očekávání se nejlepším týmem štafet biatlonistů stali na mistrovství světa v Oslu domácí Norové, za nimi skončili druzí Němci a senzačně třetí dojeli Kanaďané. České kvarteto Krčmář, Soukup, Moravec a Šlesingr se drželo od začátku závodu v jeho popředí a výsledná pátá příčka v cíli je vyrovnáním maxima z MS 2007 v Anterselvě.

Štafeta mužů na MS v Oslu
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Stanislav Krasilnikov

Jubilejní dvacáté zlato z mistrovství světa získal s vítěznými Nory slavný Ole Einar Björndalen, který štafetu rozbíhal. S ním se k radosti tribun na Holemenkollenu o triumf zasloužili Tarjei Bö, Johannes Bö a Emil Hegle Svendsen.

Krčmář jednou dobíjel vleže a stojku zvládl čistě, i když měl problém. "Neotevřel se mi závěr a náboj se vzpříčil. Musel jsem pátý dobíjet, školácká chyba, ale odpracoval jsem si to na trati," řekl Krčmář. Ze střelnice vyběhl osmý, ale Soukupovi předal třetí o 7,5 sekundy za vedoucími Němci a dokonce před hvězdným Björndalenem.

Šéftrenér Ondřej Rybář: "Páté místo je nádherné, ale zase je to v takovém duchu tohoto mistrovství světa, kdy to byl další závod o medaili a nedopadlo to. Byla tam škoda jedné položky Ondry (Moravce), kdy paradoxně jeho nejjistější položka byla na tři dobíjení. To bylo moc."

Jaroslav Soukup na střelnici
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Češi se mohli spolehnout na rychlé lyže a Soukup v polovině svého úseku vedl. Na stojce jednou dobíjel a z šestého místa měl špičku na dohled. Běžecky se neztratil a Moravce vyslal na trať jako pátého a jedenáct sekund za norskými lídry.

"Trochu jsem se probudil a na těch lyžích jsem měl dneska dobrý pocit. Minimálně dvě kola se jezdilo moc dobře," radoval se olympijský medailista ze Soči. V této sezoně totiž dosud předváděl slabé výkony a chytil se až v posledních týdnech. "Bohužel v posledním kole mi zase trochu došlo, ale jsem moc rád, že jsem nedostal tak moc. Deset sekund bylo luxusní. Jsem moc spokojenej," radoval se.

Moravec sice střílel vleže pomaleji, ale čistě a polepšil si na čtvrté místo. Na stojce ustál kritickou situaci a přesným posledním nábojem se vyhnul trestnému kolu, ovšem poměrně výrazně ztratil na medailové pozice. "Pracovala nervozita. Na osmou je to dost trestuhodné," řekl Moravec. Ze střelnice odběhl čtvrtý a Šlesingra vyslal na trať pátý těsně za rakouskou štafetou.
 
Šlesingr soupeřil s Dominikem Landertingerem a po jednom dobíjení vleže trochu ztratil. Oba jednou dobíjeli na stojce a rozdali si to v posledním běžeckém kole. Sedm set metrů před cílem byl Šlesingr těsně čtvrtý, ale na stadionu s Rakušanem prohrál. "Výsledek je to hezký, ale to čtvrté místo jsem měl nějak urvat," litoval Šlesingr.

Na Rakušana nestačil ve stoupání na stadion. "Netušil jsem, že tam dokáže vyvinout takovou frekvenci. Myslel jsem, že ho prostě nepustím do té zatáčky, ale nestačil jsem. A místo toho, abych mu to tam ucpal, tak mě předjel," popsal rozhodující situaci. "Páté místo bychom před startem brali, takhle se na to musíme dívat," doplnil Šlesingr.

Mistrovství světa v biatlonu v Oslu:

Muži - štafeta 4x7,5 km: 1. Norsko (Björndalen, T. Bö, J. Bö, Svendsen) 1:13:16,8 hod. (0 tr. okruhů+6 dobíjení), 2. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Schempp) -11,5 (0+5), 3. Kanada (Ch. Gow, Smith, S. Gow, Green) -23,4 (0+5), 4. Rakousko -53,5 (1+10), 5. ČR (Krčmář, Soukup, Moravec, Šlesingr) -54,4 (0+7), 6. Rusko -1:06,4 (1+7), 7. Švédsko -1:06,6 (0+10), 8. USA -1:27,3 (0+5), 9. Francie -1:57,7 (0+10), 10. Švýcarsko -2:05,8 (0+7).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články