Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Soukalová poprvé v sezoně mimo desítku, Vítková dojela osmá

Oslo – Gabriela Soukalová zajela nejhorší závod v sezoně, kvůli pěti chybám na střelnici skončila ve stíhačce na MS v Oslu až jedenáctá. Nejlepší z Češek byla osmá Veronika Vítková. První velkou individuální zlatou medaili slaví Němka Laura Dahlmeierová. Druhá dojela Italka Dorothea Wiererová, třetí Marie Dorinová Habertová z Francie.

Gabriela Soukalová na MS v Oslu
zdroj: ČTK/AP

Soukalová prožila hned na úvod nejhorší střeleckou položku v celé letošní sezoně, nezareagovala dobře na měnící se vítr a musela na dvě trestná kola. Naneštěstí špatnou bilanci si zopakovala i napodruhé a ze střelnice odjížděla až šestadvacátá.

"Při nástřelu začalo foukat zleva, byly to rány po větru, asi špatná reakce," komentoval kouč Ondřej Rybář. Soukalová na druhou střelnici přijela po stíhací jízdě na desátém místě, ale další dvě chyby opět vleže, v níž je podle procentuální úspěšnosti nejlepší ve startovním poli, ji definitivně srazily.

Po první bezchybné střelbě vestoje si sice o něco polepšila, ale poslední chybný výstřel ji odsoudil až k boji na pomezí elitní desítky. Soukalová bojovala, na trati byla třetí nejrychlejší, ale dnes ji zradila činnost, která byla v sezoně její pýchou. "Bylo to asi ovlivněné tou první střelbou. Koncentrace už pak není taková, jak se snaží dojet ztrátu," uvedl Rybář.

Vítková, která naopak měla letos se střelbou vleže velké potíže, se i čistým výkonem na druhé střelnici přibližovala nejrychlejším a v polovině závodu se pohybovala kolem sedmého místa. Na třetí střelbu přijela jako šestá, nadějný vývoj ale přibrzdila dvěma trestnými okruhy. Nakonec se v elitní desítce udržela.

"Spokojená jsem, ale tu první stojku jsem si měla pohlídat. Tam se hodně chybovalo a mohla jsem se tam posunout dopředu. Pofukovalo, chtělo si to hlídat," řekla Vítková. Po nevýrazných výkonem před MS jí ale sedmé místo ve sprintu psychicky pomohlo. "Dokázala jsem si, že to umím, dneska to bylo vidět," dodala.

Naprosto suverénní byla na trati Dahlmeierová. K obvykle rychlému běhu přidala i při nevyzpytatelně vanoucímu větru bezchybnou střelbu a zvítězila s obrovským náskokem 48 sekund. Vítězka sprintu Tiril Eckhoffová dopadla ještě hůře než Soukalová a s celkovým výsledkem sedmi chyb na střelnici dojela sedmnáctá.

Jen o místo za zlatou z úvodního závodu šampionátu dojela Lucie Charvátová, která si polepšila o patnáct míst. Jessica Jislová přijela do cíle na 48. místě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články