Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Smolný nesmolný šampionát? Rybář hodnotí vystoupení v Oslu

Oslo – Jedenáct umístění v elitní desítce, ale ani jedna medaile. Světový šampionát v norském Oslu nebude statisticky patřit mezi nejúspěšnější představení českých biatlonistů, přesto to není ani zdaleka mistrovství neúspěšné. Své udělala mimo jiné příprava. Jeden z tahounů českého týmu Ondřej Moravec kvůli virózám třináct dní netrénoval, Eva Puskarčíková do závodů vůbec nezasáhla. "Takovou přípravu jsem ještě nezažil, abychom museli takhle improvizovat," prohlásil v rozhovoru pro ČT sport šéftrenér Ondřej Rybář.

Gabriela Soukalová a Veronika Vítková na střelnici
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Gabriela Soukalová

Soukalová vede celkové pořadí Světového poháru, ale na cenný kov nedosáhla. Z Osla si odváží dvě čtvrtá a jedno páté místo. Se štafetami byla dvakrát šestá. Na druhou v seriálu Francouzku Marii Dorinovou Habertovou má před závěrečnými třemi závody v Chanty Mansijsku náskok 69 bodů před závěrečnými odečty ze dvou nejnepovedenějších závodů.

"Bylo to naše největší želízko v ohni. Čtvrtá místa jsou nádherná. Každopádně někdo se na šampionát připraví víc nebo míň. Gábina drží stabilně formu celou sezonu, určitě to není jednoduché. Navíc pro ni jsou to úplně nové chvíle bojovat na mistrovství světa nejen o červený, ale i o žlutý trikot. Gábina si vedla docela dobře, ale i ona je zklamaná," uvedl Rybář.

"Stěžejním závodem byla stíhačka. Nejvíce tam zlobil vítr a při nástřelu se nám nepovedlo zbraň docvakat, kam bychom potřebovali. To ovlivnilo výsledek, protože v pursuitu měla šancí na to získat medaili asi nejvíce," dodal.

Veronika Vítková

Vítková je v SP sedmá a v Oslu vybojovala své maximum, čtvrté místo ve vytrvalostním závodu. Ve sprintu byla sedmá, v hromadném závodu šestá. Byl to pro ni co do individuálních výsledků nejúspěšnější šampionát. Na rozdíl od sezony minulé, letos ani jednou ve Světovém poháru nestála na stupních vítězek.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondřej Rybář hodnotí MS v biatlonu: Takovou přípravu jsem ještě nezažil

"Veronika je výborná závodnice. Na přípravě v Pokljuce jsem ji utěšoval, že pro ni sezona není jako loňská a na mistrovství světa může být trošku v klidu, protože jde do něj z jiné pozice. Střelecky se ohromně srovnala. Tahle umístění jsou perfektní. Myslím si, že Veronika ještě neřekla poslední slovo," prohlásil směrem k finále SP Rybář.

Ondřej Moravec

Moravec neprožívá zrovna podařenou sezonu. Ve Světovém poháru je až třetí nejlepší z Čechů. Ve chvíli, kdy měla jeho forma gradovat, přišla první nemoc a na závěrečném soustředění v Pokljuce ještě střevní viróza. S takovým tréninkovým mankem šlo jen těžko něco dělat. Na MS obsadil ve sprintu vinou tří chyb na "stojce" 59. místo a do stíhačky vůbec nenastoupil. Ve štafetě se mu opět nepovedla střelba vestoje, musel třikrát dobíjet.

"Pro něj je to smolný šampionát. Sice se dal jakžtakž dohromady, ale třináctidenní pauza v tréninku těsně před mistrovstvím světa je u závodníka, který chce bojovat o medaile, strašně znát. Ovlivnilo to tu jeho výkony. Statečně se pral, ale zklamala ho tady jeho nejsilnější zbraň, což je střelba vestoje," uvedl Rybář.

"Čtyři sezony vydržel, vždycky ty velké hlavní akce zdravotně zvládl, připravil se, bral medaile. Na olympiádě i loni v Kontiolahti byl jedním z hlavních tahounů týmu. Bohužel si vybral sezonu, která musí přijít. Doufám, že ta další sezona už nebude v tomhle duchu," doplnil.

Eva Puskarčíková, Jessica Jislová a Lucie Charvátová

Medailové ambice měla i ženská štafeta, která patří mezi světovou elitu. Smolné soustředění v Pokljuce však vyústilo nejen v Moravcovo onemocnění.

"Vygradovalo to tím, že Eva Puskarčíková tu nenastoupila ani k jednomu ze závodů. Ona byla rozjížděcím článkem štafety a ten tam určitě chyběl. Nicméně Jessica Jislová ji statečně zastoupila. Na to, že je prvním rokem v ženách a na mistrovství světa odjela první úsek, jak odjela, zaslouží pochvalu," zdůraznil Rybář.

"Pro Lucii Charvátovou je to sezona, ve které udělala velký kus práce, ale na druhou stranu běhá výborně. Střelecky to ještě není ono. Tři kola jsme nečekali. I na přípravě dokázala stojku dobíjet dobře. V duchu jsme možná počítali s jedním kolem, ale tři byla moc," přiznal Rybář.

Michalové Krčmář a Šlesingr

Krčmář prožívá životní sezonu – dokáže se prosazovat do elitní desítky, což potvrdil i v Oslu. To Šlesingr je zkušený matador, který se umí připravit na velké akce. Ve stíhačce měl jen trochu smůly, když nemohl po pádu bojovat o páté místo. To Krčmář pátou příčkou vybojoval ve vytrvalostním závodě své životní maximum.

"Dal o sobě vědět už v Ruhpoldingu. Byl jedním z hlavních adeptů, který by mohl částečně zalepit díru po Ondrovi Moravcovi. Tohle zvládl výborně a doplnil Michala Šlesingra," řekl na adresu Krčmáře Rybář.

"Paradoxně mladší Michal má lepší umístění než Michal Šlesingr, ale tomu to uteklo smolným pádem, jinak si myslím, že by měli vyrovnané umístění. I mužský tým, na to, že opora týmu byla nemocná, bojoval se vztyčenou hlavou," uzavřel Rybář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články