Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Fourcade se páté zlaté nedočkal. Titul slaví Johannes Bö, Češi mimo desítku

Oslo - V posledním závodu biatlonového mistrovství světa v Oslu se prosadili favorité. Ten největší, Martin Fourcade, se ale tentokráte prvenství nedočkal, v závodě s hromadným startem stačil jeho výkon na druhou pozici. Ve finiši jej překonal Nor Johannes Bö. Domácí legenda Ole Einar Björndalen si dojela pro bronz. Čeští reprezentanti Michal Šlesingr a Michal Krčmář obsadili v závodě 17., resp. 22. příčku.

Johannes Bö
zdroj: ČTK/AP autor: Vegard Wivestad Grott

Šlesingr musel na tři trestná kola, poprvé hned po první položce vleže a pak po obou stojkách. Znovu výborně běžel, měl na trati pátý nejrychlejší čas, ale na lepší než sedmnácté místo se ztrátou 1:08 minuty za vítězným Norem to nevytáhl.

Dlouho se držel v desítce Krčmář, který zvládl čistě obě položky vleže. Ve stoje ale vždy jednou minul a do cíle dojel s odstupem více než minuty a půl. Fourcade sice musel po první střelbě na trestné kolo, ale z poslední položky už odjížděl zase první a zdálo se, že míří po smíšené štafetě, sprintu, stíhačce a individuálním závodu k pátému zlatu, čímž by překonal rekord Björndalena.

Jenže Bö hnaný pětadvaceti tisíci fanoušky Francouze brzy dohnal a na stadionu rozhodl o svém prvním individuálním zlatu z Osla. Dvaadvacetiletý Seveřan si tak na závěr šampionátu spravil chuť. V předchozích třech individuálních startech totiž doběhl vždy čtvrtý.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu mužů s hromadným startem

Pro Björndalena byl dnešní cenný kov již čtyřiačtyřicátou medailí z mistrovství světa. V Oslu se nyní hodně spekuluje o tom, jestli legendární biatlonista skutečně ukončí kariéru, jak před MS sliboval. O budoucnosti ale hovořit nechtěl. "Nyní se soustředím na finále Světového poháru v Chanty-Mansijsku a na budoucnost dnes nemyslím," prohlásil fenomenální Nor.

Šlesingr se po sobotním výborném výkonu ve štafetě cítil unavený

"Necítil jsem se ideálně, měl jsem toho místama dost, musel jsem občas hodit brzdu, abych to vydržel do konce," řekl. Před střelbou odpočíval víc než obvykle, přesto chyboval. "Snažil jsem se dát do klidu, ale o těch chybách pořádně nevím. Asi nebyly drastické, ale jestli je ta chyba velká nebo malá, to je ve finále jedno," prohlásil.

Nyní bude mít do pátku volno, než nastoupí do sprintu při finále Světového poháru v Chanty-Mansijsku. "Ty závody byly teď po sobě, masák je navíc hodně těžký, takže každý den volna je dobrej. V Chanty nás čekají navíc tři závody ve třech dnech, což bude masakr, ale nějak to tam domlátím," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy Krčmáře a Šlesingra po závodě s hromadným startem

Ještě větší únavu na trati cítil Krčmář. "Měl jsem co dělat, abych vůbec přijel v tom balíku na stojku. A jak jsem dvakrát minul, tak jsem se na trati trápil, měl jsem toho plný kopačky a v tuhle chvíli jsem strašně rád, že to je za mnou," prohlásil v cíli. "Dneska jsem na to už neměl," dodal.

Síly mu stejně jako Šlesingrovi vzala sobotní štafeta, kterou na prvním úseku výborně rozjel a porazil i Björndalena. Nyní chce zkoncentrovat síly na finále sezony v Rusku. "Bude to o hlavě a já to nechci brát tak, že jsem tady zakončil sezonu. Chci být do třicátého místa, abych mohl jet závod s hromadným startem. Zabojuju," slíbil.

Mistrovství světa v biatlonu v Oslu:

Muži - závod s hromadným startem na 15 km:  1. J. Bö (Nor.) 37:05,1 (1 tr. okruh), 2. M. Fourcade (Fr.) -2,8 (1), 3. Björndalen (Nor.) -6,7 (0), 4. Windisch (It.) -19,8 (2), 5. Peiffer (Něm.) -19,9 (1), 6. T. Bö (Nor.) -21,8 (2), 7. Fak (Slovin.) -21,9 (1), 8. Semenov (Ukr.) -31,6 (0), 9. Šipulin (Rus.) -41,0 (2), 10. Bailey (USA) -41,7 (1), ...17. Šlesingr -1:08,1 (3), 22. Krčmář (oba ČR) -1:37,0 (2).

Průběžné pořadí SP (po 23 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 1151 b., 2. Šipulin 785, 3. J. Bö 730, 4. Eder (Rak.) 681, 5. T. Bö 673, 6. Schempp (Něm.) 655, ...19. Šlesingr 364, 21. Krčmář 358, 23. Moravec 341, 55. Soukup 69, 74. Krupčík (všichni ČR) 22.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články