Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fourcade bere čtvrté zlato, Krčmář zajel životní závod

Oslo – Čtyři závody, čtyři zlata. Francouz Martin Fourcade zůstává na mistrovství světa v Oslu neporažen. I s jednou chybou dokázal stejně jako na loňském šampionátu ovládnout vytrvalostní závod. Druhý dojel Rakušan Dominik Landertinger, třetí jeho krajan Simon Eder. Michal Krčmář zastřílel čistě a pátým místem si vyjel vůbec nejlepší výsledek ze světových šampionátů ve své kariéře.

Martin Fourdcade
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Stanislav Krasilnikov

Krčmář si dokázal zkušeně pohlídat zvláště položky vestoje, což ovšem bylo vykoupeno i pomalejšími střeleckými časy. Pro Krčmáře je to nicméně první čistě odstřílený čtyřpoložkový závod. "Hrozně mě podržely lyže, měl jsem výhodu oproti soupeřům a pošetřil jsem síly na střelbu," poznamenal v cíli. "To je hukot. Nevím, jak bych to popsal. Páté místo, to je něco, co jsem si vůbec nepředstavoval," komentoval životní úspěch.

Původně chtěl být do dvacátého místa, jeho otec Daniel Krčmář, bývalý biatlonista, mu predikoval umístění do patnáctky. "Takže tohle je nepopsatelný. V dané situaci na víc nemám, dneska jsem tam podal svoje absolutní maximum. Střelba vestoje sice byla trochu křečovitá, ale povedly se čistě. Spokojenost," doplnil.

Krčmář měl čtyři čisté položky, i když v poněkud pomalejším rytmu než ti nejlepší, ve vytrvalostním závodu poprvé v kariéře. "To si budu pamatovat. Podržely mě lyže. Ušetřilo mi to síly na střelbu, kde jsem to využil," pochválil Krčmář servis. "Bimbo odvedl precizní práci. Nebyly to zbrklé položky, stojky si pohlídal. Udělal to skvěle a graduje, jak udělal v téhle sezoně posun," řekl trenér Ondřej Rybář.

Ostatním českým biatlonistům se závod příliš nevydařil. Michal Šlesingr chyboval celkem třikrát a navzdory velmi dobrému běhu to stačilo jen na dvacátou příčku. Jaroslav Soukup dojel třiadvacátý, Ondřej Moravec, který vynechal po nemoci stíhací závod, pětatřicátý.

Střelecky se nedařilo Šlesingrovi. Minul hned první ranou a celkem si připsal tři trestné minuty. "Je to škoda, to je strašně moc. Ačkoli na trati to bylo dobrý, tak tohle se už najet nedá," řekl Šlesingr, který měl třetí nejlepší běžecký čas. První netrefená rána ho vyděsila. "Jednička není tak šílená střelba, ale v tomhle závodu to je minuta. Navíc pak člověk má před sebou ještě další tři položky," řekl smutně Šlesingr.

"Dneska mi jely lyže, cítil jsem se dobře, ale třikrát se mi to na střelnici nepovedlo. Mrzí mě to, ale na druhou stranu je ještě závod s hromadným startem. Tam to půjde od nuly, ještě jedna šance je," doufal. Spolu s týmem ho v sobotu ještě čeká štafeta, do závodu s hromadným startem se s ním dostal jen Krčmář. Soukup a Moravec už poběží pouze štafetu.

Fourcade potvrdil úlohu největšího favorita. Vedoucí muž pořadí Světového poháru vyhrál tuto trať na všech velkých akcích za poslední tři roky. A i tentokrát to bylo s jednou chybou na střelnici. Na druhého Landertingera, který vybílil všech dvacet terčů, měl v cíli náskok pěti sekund. Francouz tak v Oslu zůstává neporažen – první byl se svými kolegy a kolegyněmi ve smíšené štafetě, ovládl i sprint a stíhací závod.

Mistrovství světa v biatlonu v Oslu:

Muži - vytrvalostní závod (20 km): 1. M. Fourcade (Fr.) 49:13,9 (1 trest. minuta), 2. Landertinger -5,1 (0), 3. Eder (oba Rak.) -14,4 (0), 4. J. Bö (Nor.) -57,2 (1), 5. Krčmář -1:16,4 (0), 6. Fak (Slovin.) -1:40,4 (1), 7. Lesser (Něm.) -1:54,7 (1), 8. Garaničev (Rus.) -2:04,6 (2), 9. Birnbacher (Něm.) -2:11,9 (1), 10. S. Fourcade (Fr.) -2:18,4 (2), ...20. Šlesingr -3:11,0 (3), 23. Soukup -3:28,7 (2), 35. Moravec -4:19,5 (3).

Průběžné pořadí SP (po 22 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 1097 b., 2. Šipulin (Rus.) 753, 3. J. Bö 670, 4. Eder 651, 5. T. Bö (Nor.) 635, 6. Schempp (Něm.) 633, ...21. Moravec 341, 22. Šlesingr 340, 23. Krčmář 340, 55. Soukup 69, 74. Krupčík 22.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články