Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Fiřtík: Nebýt strany, mohli jsme mít šampionát už před lety

Nové Město na Moravě – Organizátoři biatlonového mistrovství světa pociťují před čtvrtečním ostrým startem trému. Vše se ale podle nich vyvíjí podle plánu. "Akorát nás trochu začalo trápit počasí," postěžoval si prezident Českého biatlonového svazu Václav Fiřtík. Podle sportovního ředitele šampionátu Vlastimila Jakeše je však alespoň lepší než před týdnem. "Všichni jsme prostě nervózní z různých důvodů. Je to vrchol práce, očekávání je velké. Je to něco naprosto jiného, než jsme dosud dělali," uvedl v pořadu Na slovíčko.

Fiřtík zdůraznil, že mistrovství světa v Novém Městě na Moravě je splněným snem několika generací. "Kluci odvedli výbornou práci. Areál je ve srovnání se světem naprosto špičkový," řekl. "Ten vývoj znám velmi dobře. Pokus, aby MS bylo tenkrát ještě v ČSSR, byl, ale k naplnění nikdy nedošlo. Mohla za to vedoucí úloha strany. V roce 1984 bylo našlápnuto docela dobře, aby se tehdy jáchymovský areál dostal do světa," přiblížil šéf českého biatlonu.

Nápad pořádat tak obří akci prý znovu přišel až o téměř dvacet let později. "Jeli jsme se podívat, jak to funguje na Slovensku. Tam jsme se toho moc nedověděli, protože jsme byli postaveni před to, že jsme vlastně konkurenti. Ale Jiří Hamza (předseda organizačního výboru MS, pozn. red.) nás furt přesvědčoval, že je to to pravé," dodal Fiřtík.

Jakeš už podle svých slov pamatuje hodně. Začínal jako trenér biatlonu a jak sám tvrdí, prošel už všemi možnými funkcemi. Nakonec zakotvil jako sportovní ředitel podniku. "Za ty roky se změnila pravidla i pojetí. Dnes je vzhled biatlonu naprosto jiný. Progres byl u biatlonu určitě jeden z největších."

Jiří Rejman má jasno. Biatlon podle něj nejvíce zpropagovala televize. ČT, která má v dějišti 43 kamer, odvysílá na obrazovce i našem webu z mistrovství všechny závody přímým přenosem. "Biatlon je krásný především grafikou. A hlavně – neustále se něco děje. To, co platilo před vteřinou, ne minutou, to nemusí platit v následujících okamžicích. To má divák rád," vysvětlil komentátor.

Nejen proto už je nyní prodáno více než sto tisíc vstupenek. "A to byla představa 80 000 prodaných lístků," zdůraznil Fiřtík. "Doufáme, že neproděláme. Rozpočet snad bude naplněn."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články