Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Dvě MS najednou nejsou problém – Nové Město sladí program se Schladmingem

Praha - Nové Město na Moravě je téměř připraveno a už jen dolaďuje detaily organizování mistrovství světa v biatlonu, které se na Vysočině koná od 7. do 17. února. Organizátoři úzce spolupracují s MS ve sjezdovém lyžování ve Schladmingu, které je na programu ve stejném termínu. Pořadatele obou šampionátů přijal prezident Václav Klaus.

Program obou šampionátů bude sladěný, aby televize mohla vysílat přímé přenosy z obou míst. "Programy se koordinují na mezinárodní úrovni, aby se vyhovělo potřebám fanoušků. Přenosy by neměly jít proti sobě," uvedl šéf organizačního výboru Jiří Hamza. "Sezona je krátká a nabitá, ale podařilo se nám to tam vměstnat," řekl viceprezident Mezinárodní biatlonové unie Klaus Leistner.

"Už máme téměř vše připraveno a doufáme, že se na mistrovství v alpských disciplínách přijede podívat i hodně lyžařů z Čech. Moc rádi je u nás přivítáme," prohlásil prezident Rakouského lyžařského svazu Peter Schröksnadel.

Se sněhem problémy nebudou

Hamza ujistil, že šampionát v Novém Městě neovlivní případné rozmary počasí. Organizátorům stačí pět dnů mrazu, aby nastříkali dostatečné zásoby umělého sněhu. "A rádi bychom to rozvezli ještě před Vánoci, aby tam mohli závodníci jet trénovat a využít výhodu domácího prostředí," uvedl Hamza. Na tratích bude minimálně 70 cm sněhu. "Předpokládám, že to vydrží do konce května," doplnil.

Šampionát je často porovnáván s mistrovstvím světa v klasickém lyžování 2009 v Liberci, které skončilo finanční ztrátou a dluhy. Hamza však tvrdí, že to nebude případ Nového Města na Moravě. "Náš prvotní cíl bylo neprodělat, což se povede," prohlásil. "A případný zisk opět investujeme do pořádání dalších akcí, do dalších světových pohárů nebo do biatlonu jako takového a rozvoje mládeže," dodal.

Finance nechybí

Organizátoři investovali do infrastruktury a nové budovy na stadionu 270 milionů korun. Sama organizace MS bude stát asi 200 milionů. "Finančně je všechno vyřešeno, takže se můžeme soustředit na organizování. A hodně nás těší zájem diváků," pochvaloval si Hamza.

Prodáno nebo zarezervováno je už skoro 80 000 vstupenek. V době šampionátu se na náměstí v Novém Městě budou závody promítat na velkoplošnou obrazovku. Vstup bude bezplatný. Mistrovství světa bude největší sportovní akcí v historii města a zřejmě i celé Vysočiny. Pořadatelé očekávají až 20 000 diváků denně. Jen závodníků a lidí z organizačních týmů budou podle Šmardy přes 4 000, naplní tak novoměstské ubytovací kapacity.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články