Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Diváci fandili neskutečně, bylo to na ohluchnutí, chválily biatlonistky

Nové Město na Moravě - Kdyby měla biatlonová štafeta žen jen dva úseky, Česko by slavilo mistryně světa. Veronika Vítková s Gabrielou Soukalovou zvládly skvěle první dva úseky a k nadšení sedmadvaceti tisíc fanoušků v ochozech a podél trati po polovině závodu vedly. Češky ale nakonec dojely desáté, protože Jitka Landová na třetím i Barbora Tomešová na posledním úseku musely po stojce na trestné kolo.

Fanoušci na biatlonovém MS
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Vítková štafetu tradičně rozjela a hned od startu se dostala do čela. "Mívám dobré soupaže a radši si udělám prostor, než abych se přimotala do kolize," řekla Vítková a měla radost, že se jí po vytrvalostním závodu dobře běželo. "Od prvních metrů jsem cítila, že do toho můžu dát všechno a že to odjíždí, a bylo to i vidět."

Při střelbě vleže musela jeden náboj dobíjet, ale dlouho se nezdržela a jela v kontaktu. Na trati se opět dotáhla na špičku a vstoje byla přesná. "Stojka mi seděla, bylo to v rytmu, rychle a bylo to výborné," usmívala se Vítková.

V posledním kole bojovala o vedení s Polkou Krystynou Palkovou. Češka měla výhodu podpory diváků. "Bylo to nádherné, lidi mě táhli, bez nich bych se jí neudržela," děkovala Vítková. Na stadionu Palkovou předjela a předávala první. "To bylo pro diváky, protože ta atmosféra byla neskutečně nádherná," řekla Vítková.

Ve varu držela diváky i Soukalová, i když se trochu bála, aby se nenechala vyhecovat a nepřepálila tempo, když jela první. "Naštěstí mi to po běžecké stránce docela chutnalo. Akorát jsem se bála, že mi hodně rychle dojdou síly, že v posledním kole hodně ztratím. Naštěstí se to nestalo a měla jsem dobrý pocit," řekla.

Na střelnici udělala vleže jednu chybu, ale trefila se hned po prvním dobíjení. Chybovaly i soupeřky, a proto se Soukalová držela vpředu. I vstoje musela jednou dobíjet. "Podívala jsem se na soupeřky a říkala si, když to trefím, budu mít náskok. To mě motivovalo podržet si tu ránu a co nejrychleji odtud zmizet," řekla.

Soukalová: Příště se to může stát mně

Trefila a vyjížděla ze střelnice první s náskokem 12 vteřin před Slovenkami. Na trati si podobně jako Vítková užívala. "Já se strašně snažila, měla velké nasazení. To člověk v sobě najde, akorát když jede první," řekla Soukalová. "To bylo opravdu na ohluchnutí, když jsem vjížděla na stadion," doplnila.

Po úsecích Vítkové a Soukalové byly české biatlonistky s nadsázkou řečeno půlmistryněmi světa. "Ty jo. Paráda! Nepopsatelný pocit," zářila Soukalová.

Soukalová i Vítková věřily, že by Landová s Tomešovou mohly české barvy přivézt vysoko. "Určitě. Já jsem jí strašně věřila," pronesla Soukalová. Jenomže už Landová trestným kolem po stojce závod ztratila. "To je škoda. Ale to se stává, příště se to může stát mně. To už tak je," nezatracovala Soukalová kolegyni z týmu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články