Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

ČT v plném nasazení: střípky z trati, exkluzivní rozhovory, analýzy

Praha – Už jen pět dní a biatlonová sláva vypukne. Na největší letošní sportovní akci se připravuje i Česká televize, pro níž bude MS v Novém Městě na Moravě rovněž největší sportovní operací letošního roku. Dva štáby, pět velkých přenosových vozů, ze kterých se natahalo deset kilometrů kabelů k téměř 50 kamerám, a celkem zhruba 210 pracovníků – taková je televizní práce ve strohých číslech. Na podrobnosti z vysílání MS jste se měli možnost ptát na chatu komentátora Jiřího Rejmana.

Komentátorské duo tentokrát ve složení Roman Dostál a Jirka Rejman
zdroj: ČT4

"Kromě přenosů, kterým budou předcházet 'předjezdy' dlouhé cca 30 minut (poslední informace z týmu ČR, střípky z trati, pohledy do zákulisí MS, hosté, archiv, prognózy, profily hvězd atd.), bude každý večer v cca 21:30 připraven sumář dne z MS (15 minut toho nejdůležitějšího)," shrnul Rejman.

Ve VIP společnosti by neměl chybět ani Bjoerndalen

Každý den se kromě toho mohou diváci těšit i na pořad VIP biatlon, ve kterém se představí hvězdy světového biatlonu. Rejman doufá, že přijít neodmítne jeho biatlonový oblíbenec. "Mým koněm je Ole Bjoerndalen. Měl jsem možnost se s ním několikrát potkat (ne že by mě znal a já bych mu tykal) a spolupráce – natáčení rozhovorů – byla vždy bezproblémová. Hlavně neodmítne i třeba krátké povídání bez kamery, odpoví na pozdrav atd. Skromnost, s jakou vystupuje, v porovnání s výsledky, kterých dosáhl, je až neuvěřitelná. Moc si přeju, ať ho dostaneme do našeho pořadu VIP biatlon, a věřím, že opět neodmítne," řekl komentátor.

ČT sport bude mít během přenosů na všech důležitých místech své reportéry. Na střelnici bude Tomáš Lachman, závodníky v cíli vyzpovídá Jana Niklová. "Moderovat ve studiu bude stejně jako loni Petr Kubásek. Stálými experty budou Roman Dostál a Ivan Masařík. Oslovili jsme však také další biatlonové osobnosti, které chceme ve studiu ukázat: např. Kateřinu Holubcovou-Jakešovou, Evu Hákovou, Tomáše Kosa, Milana Janouška a další. Většina účast potvrdila," doplnil Rejman.

Ozdobou přenosů analýzy Miroslava Langera

Podobně jako loni při generálce na mistrovství světa se i letos ve studiu objeví analýza závodu. Na starosti ji má Miroslav Langer. "Kolega, který v redakci obstarává hlavně gymnastiku a krasobruslení rozumí z nás všech nejvíce počítačům a je obdivuhodné, jak zajímavá čísla umí ze statistik vytáhnout nejen před závodem, ale i po závodu a dát je do souvislostí. Navíc vypomáhal s komentováním biatlonu krátce také v minulých sezonách, takže mu tento sport není vůbec cizí. Minuty Míry Langera budou patřit k ozdobám přenosů," odhadl Rejman.

Výběr záběrů bude oproti přenosům ze světového poháru trochu odlišný. "Oproti klasickým přenosům z SP budeme mít možnost na střelnici vždy ukázat v akci reprezentanta ČR, ale bude vždy záležet na konkrétním okamžiku – co když se zrovna bude rozhodovat také na střelnici o vítězi celého závodu a o to vítězství pojedou dva až tři biatlonisti. Je to hodně složité a režisérům odpovědnost za jejich volbu vůbec nezávidím, téměř vždy se nabízejí v lepším případě dvě řešení, v horším šest řešení, co zrovna se má ze 44 kamer na obrazovce objevit," uvedl Rejman s tím, že je třeba brát v úvahu i to, že MS přiláká k obrazovkám i diváky, kteří běžně víkend co víkend nesledují SP v biatlonu.

"A také oni mají nárok na to, abychom je zasvětili do tohoto sportu (představili největší hvězdy, stručně obeznámili se základními pravidly atd.) Věřím a doufám, že uspokojíme přímými přenosy 'biatlonové TV odborníky' a také maminky a babičky," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články