Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Češky dojely ve štafetě desáté, zlato slaví Norky

Nové Město na Moravě - V úchvatné atmosféře hodné mistrovství světa, již obstaralo 27 tisíc diváků, obsadily české biatlonistky ve štafetě na 4x6 kilometrů desáté místo. Domácí reprezentantky po skvělých výkonech opor Veroniky Vítkové a Gabriely Soukalové po polovině závodu vedly, Jitka Landová ale na třetím úseku selhala při střelbě vestoje a předávala na deváté pozici. Finišmanka Barbora Tomešová na cestě do cíle ještě o jednu příčku klesla.

Norky slaví zlato ve štafetě
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Na posledním úseku zajistila triumf pro Norky Tora Bergerová, která jako první v historii šampionátů získala na jednom mistrovství čtyři zlaté a jednu stříbrnou medaili. Druhá dojela Ukrajina, třetí byla Itálie.

Landová neskrývala obrovské zklamání. "Nezvládla jsem to. Nezkazila jsem to jen sobě, ale celému týmu," řekla smutná Landová. "Nebylo to v hlavě, měla jsem toho plné brýle. Neměla jsem síly, začala se mi klepat pravá noha," vysvětlovala svůj střelecký kolaps, po kterém musela na trestný okruh.

"V konečném hodnocení to je určitě velikánské zklamání," hodnotil trenér Jindřich Šikola. "Dvě holky na prvním úseku předvedly fantastický závod a byla to radost se na ně dívat. Jitka zvládla položku vleže a zdálo se mi, že se chytla i běžecky, ale pak nastal kolaps. Je to třetí štafeta, která se jí letos nepodařila, a tam jsme ztratili možnost hezkého umístění," řekl trenér.

Vítková se Soukalovou opět excelovaly

Na prvních dvou úsecích přitom držely české hvězdy Vítková se Soukalovou domácí tým podle očekávání ve špičce na medailových pozicích. Vítková výborně běžela, a protože při střelbě vestoje bezchybně za 24 sekund doslova "vysypala" zásobník, posunula se před posledním kolem svého úseku na vedoucí pozici spolu s Polkou Krystynou Palkovou.

Ve finiši soupeřku předstihla a předala Soukalové na první příčce. "Dneska jsem se cítila jinak než ve středu, běželo se mi dobře. Snažila jsem se odstřílet rychleji a vyšlo to," řekla Vítková.

Soukalová pokračovala v podobném duchu. Stejně jako Vítková vleže jednou dobíjela, během necelého kilometru po odjezdu ze střelnice ale dokázala zlikvidovat devítivteřinovou ztrátu na veteránku Olgu Zajcevovou a na položku vleže vjížděla spolu s Ruskou a Slovenkou Anastasií Kuzminovou.

Soukalová využila toho, že obě soupeřky dvakrát opravovaly, a osamostatnila se v čele závodu. Landové předávala k radosti 27 tisíc diváků s náskokem téměř třinácti sekund. "Po běžecké stránce docela chutnalo a na střelnici jsem se dokázala soustředit na svůj výkon a nikdo mě nerušil," popsala Soukalová svůj výkon.

Duo Landová, Tomešová totálně selhalo

Začátkem roku v Ruhpoldingu Češky Kristýna Černá a Veronika Zvařičová podobně rozjetý závod dotáhly k senzačnímu třetímu místu, ale Landové s Tomešovou druhá polovina štafety vůbec nevyšla.

Landová po střelbě vleže ještě držela kontakt s čelem, na své slabší "stojce" ale selhala. Čtyřikrát minula a bylo jasné, že musí na jedno trestné kolo. "Je to ohromná škoda, ale je to sport," konstatoval zklamaný kouč Jindřich Šikola. Ani finišmanka Tomešová se nevyvarovala trestného okruhu a vyčerpaná dojela desátá.

O výhře se rozhodovalo až na poslední střelbě. Favorizované Norky rozjely štafetu mizerně a po trestném kole se na první předávce krčily až na sedmnácté pozici. Postupně ale stoupaly pořadím a skvělý běžecký výkon finišmanky Bergerové je vynesl na první místo. Na obhájkyně zlata Němky zbyla až pátá pozice.

Výsledek ženské štafety:

1. Norsko (Fenneová, Flatlandová, Solemdalová, Bergerová) 1:08:11,0 (1 tr. okruh + 9 dobíjení), 2. Ukrajina (Džymová, Vita Semerenková, Valj Semerenková, Pidhrušná) -7,0 (0+5), 3. Itálie (Wiererová, Gontierová, Ponzaová, Oberhoferová) -11,6 (0+4), 4. Rusko -29,0 (0+7), 5. Německo -30,9 (0+11), 6. Francie -36,7 (0+13), ...10. ČR (Vítková, Soukalová, Landová, Tomešová) -2:54,7 (2+10).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články