Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

České biatlonistky sbírají zbytky sil, Soukalové pomáhá pesimismus

Nové Město na Moravě – Duo nejlepších českých biatlonistek Veronika Vítková a Gabriela Soukalová má za sebou na světovém šampionátu už čtyři závody. Do dnešní štafety a nedělního závodu s hromadným startem potřebují sebrat zbytky sil. Obě závodnice připouštějí, že cítí únavu, na druhou stranu po zisku bronzu ze smíšených štafet mohou jít do dalších bojů s lehčí hlavou. Vítková se těší na každý start stejně jako Soukalová, která se snaží být před každým závodem spíše pesimistkou.

Veronika Vítková a Gabriela Soukalová
zdroj: ČT sport

"Možná jsem před startem moc pesimistická. Lépe se pak vyrovnávám s tím, pokud se to nepovede. Pokud se to povede, jsem překvapená a užívám si to," prozradila desátá žena celkového pořadí světového poháru. "Po střelecké stránce jsem sem jela uklidněná a na střelbě jsem si hodně věřila. To přestalo, když jsem dala dvojku ve stíhačce. Včera (v individuálním závodu) jsem si nevěřila už vůbec a střelba nebyla tak strašná. Takže si asi nadále nebudu věřit," prohlásila s úsměvem.

Vítková od léta spolupracuje s psychologem, při závodech se cítí vyrovnaně. "Po (smíšené) štafetě jsme měli splněno, měli jsme medaili. Jde to líp, ale síly ubývají. Závody si užívám, těším se na každý start. Závod je pro mě o to jednodušší, že mě nic nesvazuje, jsem v klidu," řekla čtyřiadvacetiletá biatlonistka.

Obě zvládají velkou podporu ve Vysočina Areně s přehledem. Povzbuzování takřka 20 tisíc diváků je nesvazuje. "Ze začátku jsem se toho hodně bála. Po smíšené štafetě to ze mě spadlo a už se cítím líp. Už se mi tak neklepou prsty a závod od závodu se to lepší," řekla Soukalová.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlon VIP - Rozhovor s Gabrielou Soukalovou a Veronikou Vítkovou

Zatímco psychika problémy Češkám nedělá, po čtvrtém závodu už cítí únavu. "Po fyzické stránce byl ten program docela náročný. Hodně závodnic si stěžovalo, že toho mají dost," uvedla Soukalová.

U Vítkové to bylo dobře patrné ve vytrvalostním závodu, ve kterém v běhu výrazně ztrácela, byla až jednatřicátá nejrychlejší. "Hodně jsem se trápila. Tratě jsou hodně náročné. Včera byl takový tupý sníh, jak napadl nový," vysvětlila Vítková.

Hlavní metou je elitní patnáctka

Cíle pro zbytek šampionátu a sezony mají Češky ujasněné: v dnešní štafetě chtějí být do osmého místa, v závodu s masovým startem touží Soukalová dojet v nejlepší patnáctce. Magické číslo patnáct přitahuje obě i z hlediska celkového pořadí světového poháru.

A co si přejí Vítková se Soukalovou pro příští sezonu? "Co nejvíce se stabilizovat a nemít výkyvy. Mám se kam posouvat," řekla Vítková. "Zdraví je zatím můj největší nepřítel. Když jsem potřebovala natrénovat, skolila mě chřipka. Pokud příprava bude probíhat, jak má, a neonemocním, snad se výsledky dostaví a stabilita přijde s nimi," doplnila její reprezentační kolegyně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články