Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Češi se ve vytrvalostní dvacítce poperou o účast v závěrečném závodu

Nové Město na Moravě - Čistá střelba bude základem úspěchu ve vytrvalostním závodu mužů na mistrovství světa v biatlonu. Na dvacetikilometrové trati obhajuje bronz Jaroslav Soukup a s ním se v areálu na Vysočině představí Ondřej Moravec, Michal Šlesingr a Zdeněk Vítek. Klíčové je dnešní klání i ve snaze o účast v závěrečném závodu s masovým startem. Přímý přenos i s úvodním studiem sledujte na ČT sport a našem webu od 16:45.

Šance na kvalitní umístění pro české reprezentanty vzrostla po dnešním odhlášení hvězdy šampionátu a velkého favorita. Na startu bude totiž pro menší virózu chybět Emil Hegle Svendsen z Norska, vítěz sprintu a stíhačky. Majitel zlata i ze smíšené štafety chce být v pořádku na sobotní mužský štafetový závod a ten nedělní s hromadným startem.

"Pokud bude závod vyrovnaný střelecky, jako to tady bylo ve sprintu i ve stíhačce, tak to bude o rychlosti střelby a o běhu. Můžeme dojet patnáctí a můžeme být spokojeni, ale to se těžko odhaduje. Pokud kluci předvedou co v tréninku, budu spokojen," řekl trenér Ondřej Rybář po tréninku den před závodem. 

Soukup si loni v Ruhpoldingu dojel pro překvapivé třetí místo. Základem byla jen jedna chyba na střelnici. "Zadařilo se mi a doufám, že se teď trefím podobně. Budu se snažit běžet co nejrychleji a uvidíme, kam to vyjde," uvedl Soukup.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Tomáše Klementa k vytrvalostnímu závodu mužů

Střelba bude rozhodující i v Novém Městě. A čeští muži už dokázali, že přesní být umí. Dvacítka patří k nejúspěšnějším závodům na šampionátech. Bronz z vytrvalostního závodu získal Jan Matouš už v roce 1987, stejný kov přidali Šlesingr v roce 2007 i loni Soukup a Roman Dostál je v něm mistrem světa z roku 2005.

Střelba důležitější než kdy jindy

"Z pohledu trenéra je to asi nejtěžší závod a střelba ohromně rozhoduje, především závěrečná položka ze čtyř. Je to vabank, je to o střelbě," řekl Rybář.

Spravit si střeleckou chuť po nepodařeném víkendu bude chtít Moravec. Při letošním jediném dlouhém závodu ve světovém poháru v Östersundu dlouho útočil na medaili, ale na poslední položce dvakrát chyboval a skončil čtrnáctý. "Jednu chybu lze udělat, dvě už jsou moc," přitakal Moravec.

Na start se postaví znovu i Šlesingr, který měl před začátkem šampionátu virózu, musel vynechat českou bronzovou smíšenou štafetu, ve sprintu dojel až 52. a stíhací závod vynechal. "Cítím, že je to den ode dne lepší a věřím tomu, že bych mohl mít relativně slušnou formu zpět a věřím si na ten závod," řekl Šlesingr.

Boj o závod s masovým startem

Dnešní klání je velmi důležité pro nedělní závod s masovým startem. Účast v něm mají jistou všichni medailisté z MS, první patnáctka ve světovém poháru po odjetí vytrvalostního závodu a patnáct nejlepších z individuálních závodů na mistrovství v Novém Městě.

Čeští reprezentanti nejsou v záviděníhodné situaci. Nejlepší z nich Ondřej Moravec si na MS mírně pohoršil a je nyní v celkovém pořadí SP šestnáctý. Na patnáctého Tima Burka z USA ztrácí šest bodů. I za ním je však řada dalších adeptů: o sedm bodů je zpět Švéd Björn Ferry, v těsném závěsu nechybí ani Simon Schempp z Německa a norská legenda Ole Einar Bjoerndalen. Tomu už však na Moravce chybí 19 bodů.

Druhému nejlepšímu Michalu Šlesingrovi, kterému patří v pořadí SP 23. pozice, podobně jako dalším českým biatlonistům tak nezbývá nic jiného, než dnes udělat velmi dobrý výsledek. Zatím se jim totiž na šampionátu příliš nedaří a umístění ve třetí nebo čtvrté desítce ve sprintu a stíhačce jim účast v závěrečném závodě nepřibližují.

Titul na dlouhé trati obhajuje Slovinec Jakov Fak, který patří k favoritům i letos. První vítězství by chtěl po třech druhých místech přidat Francouz Martin Fourcade.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články